Puy de Jumes

Korte beschrijving

Deze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom.

Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

De camping is helaas gesloten, de wandeling kunt u gewoon lopen.

Auvernge
De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.

 


Kenmerken
Startpunt: Beauregard: parkeerplaats rand dorp
Startlocatie: Auvergne , Frankrijk
Coördinaten N45.841806 E2.930024
Afstanden: 12, 10 km
Type: Berg, Bos, Heuvel, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 30-09-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 12 km bij Puy de Junes in de Franse Auvergne
Er is een verkorting van 10 km die minder uitdagend en stijl is, maar wel het mooiste gedeelte van de wandeling bevat. 
Naast de tracks zijn er ook routes beschikbaar.
Onderweg komt u geen horecagelegenheden tegen.
Goede wandelschoenen zijn "a must have".Langere beschrijving

GPSwalking.nlDeze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux.

Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom. Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

De camping is helaas gesloten, de wandeling kunt u gewoon lopen.

GPSwalking.nlOp de camping lagen wat boekjes met wandelsuggesties. Een leuk rondje Puy van 10 km. Goed te doen op een ochtend of middag. Toch even op de kaart gekeken of een kleine verlenging mogelijk was. En dat kon.

Twee km extra, maar daarbij een steile klim en nog een steilere afdaling. Niet zo gek als bij onze voorgaande wandeling, maar wel goed voor een waarschuwing. Alleen als u van een uitdaging houdt bevelen we de langere wandeling aan. De kortere wandeling is ook mooi, slaat de eerste piek op het onderstaande overzicht over, en is goed te lopen. 

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlHet maximale hoogteverschil is 300 meter. Maar zoals gezegd bij alleen bij de eerste piek een steile klim en nog een steilere afdaling. Vrouwlief schoof regelmatig uit en gleed dan op haar billen naar beneden. Grappig gezicht. De rest van de wandeling is goed te doen. 

Wat is er te zien op de wandeling?
Ten westen van Clermont Ferrand ligt een mooi gebied met een heuvelachtige en bijzondere natuur. Een mooie plek om te wandelen. Een lint van vulkanen in de keten van de Monts Dome van ruim 40 km lang geeft een heel speciaal landschap. Je komt er koepel- en krater- en tweelingvulkanen tegen. En meestal doemt de Puy de Dome op in één van de fantastische uitzichten. Bij slecht weer soms niet te zien, op andere momenten schitterend in de zon gelegen.   

GPSwalking.nlTijdens deze wandeling brengen we een bezoek aan de tweelingvulkaan Puy de Jumes en Puy de la Ciquille. Een tweelingvulkaar ontstaat als de twee eruptiekanalen zo dicht bij elkaar liggen dat twee vulkanen één grote vulkaan lijkt te vormen. Vooral op de Puy de la Ciquille kunt u genieten van een vergezicht. Bij helder weer is zelfs het massief van Sancy zien liggen. 

Het uitzicht werd in het begin van de wandeling enigzins geremd doordat veel toppen in de wolken lagen. Later werd het zonnig en dan ziet de wereld er meteen een heel stuk fraaier uit. 

GPSwalking.nlOnderweg komt u geen horecagelegenheid tegen. Maar een lunch in een kom van een vulkaan is weer eens wat anders. Een stukje Frans stokbrood erbij en verder genieten van de stilte. 

Terwijl wij op ons gemak naar boven klommen en vervolgens ook weer op ons gemak naar beneden gingen, kwamen we een jong meisje tegen die dit al rennend deed. Twee Nordicwalking stokken ter ondersteuning. Terwijl ze voorbij rende zei ik tegen vrouwlief: "we beginnen al echt oud te worden". Aan de andere kant hebben wij doorgaans de tijd om veel mooie foto's te maken.  

GPSwalking.nlAuvergne
De provincie Auvergne beslaat het oostelijke deel van het Centraal massief. Dit is een oud middel- en laaggebergte in het midden van Frankrijk. Door eeuwenlange erosie zijn de meest hoogste toppen afgesleten. De Auvergne is bijna net zo groot als Nederland maar heeft veel minder bewoners.

De Auvernge bestaat uit 3 gedeeltes: in het noorden Bour-Bonnais (departement Allier), in het zuid-oosten de Velay (departement Haute-Loire) en er tussen in de departementen Puy de Dome en Cantal.

GPSwalking.nlIn de Middeleeuwen werd de Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Auvergne is vernoemd naar het Gallische Arverni. De Galliers verdedigden hun gebied met succes tegen de Romeinen toen deze het Centraal Massief binnentrokken omze deze te koloniseren.

Zuidelijk van Clermont-Ferrand, op het plateau van Gergovie, wist Vercinetorix stand te houden tegen de Romeinen.

GPSwalking.nlDit verhaal was mogelijk de inspiratie van de verhalen van Astrix en Obelix, Galliers die ook dapper stand hielden tegen de Romeinen.

In de Auvernge ligt maar één grote stad, Clermont-Ferrand. In het Central Massief liggen weinig andere steden van enige betekenis. Wel oogt het landschap heel gevarieerd.

Op het Central Massief hebben vulkanen gezorgd voor nieuwe bergtoppen zoals de Monts Dôme en de Monts Dore en het massief van Cantal.

GPSwalking.nlDaarnaast zijn veengebieden, kloofdalen, weidelandschappen en uitgestrekte dennenbossen. Wie de hoogste toppen in het Central Massief bezoekt heeft vanaf de Puy de Sanci en Puy de Dôme een fantastisch uitzicht over de Auvergne. Als het tenminste helder weer. Bij minder weer hangen de wolken rondom deze hoge toppen en is koud en fris en het uitzicht nihil.

De inwoners van de Auvernge worden Auvergnats genoemd en hebben dezelfde onafhankelijkszin als de inwoners van Bretagne. Ze worden ook wel de Friezen van Frankrijk genoemd en staan bekend om hun eenvoud. Ze zijn wat stug en wantrouwig, maar wel eerlijk en minder hautin dan de doorsnee Fransman. 

GPSwalking.nlDe Auvergne heeft altijd wat geisoleerd gelegen. In de Middeleeuwen bloeide de Romaanse kunst en werden de hoge bergtoppen van het Central Massief gebruikt om kastelen op te bouwen.

Na de middeleeuwen kwam er meer inter-regionaal verkeer waarbij spoorwegen een belangrijke rol gingen spelen. Het verkeer over water nam af en hierdoor verloor de Auvergne de aansluiting bij de rest van Frankrijk.

Pas in de 21-ste eeuw kwam er pas een snelweg in noord-zuid en oost-west richting gereed.

GPSwalking.nlHet isolement waarmee de Auvergne de laatste eeuwen te maken heeft gehad is terug te zien aan de vele dorpen zonder verdere voorzieningen. Scholen, winkels en zelfs postkantoren ontbreken, gebouwen staan leeg en zijn vervallen. De natuur neemt soms de bebouwing weer terug.

In de Auvergne wonen 1,3 miljoen mensen, op zoals al gezegd een gebied ten grote van Nederland. Waar Nederland een wat overvol gevoel geeft is het in de Auvergne leeg. Je kunt uren rondlopen zonder veel huizen of mensen te zien. Zo nu en dan kom je een geparkeerde auto met Nederlandse kentekenplaten tegen.

GPSwalking.nlDoor het warme klimaat met veel zon worden vakantiehuizen gekocht door landgenoten die willen genieten van een ander klimaat dan in Nederland gebruikelijk is. Het voordeel is dat veel huizen in de Auvergne betaalbaar zijn.

De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Het aantal toeristen is doorgaans beperkt omdat in de Auvergne geen groot massavermaak is.

Bezoekers kunnen genieten van de verlaten hoogvlaktes die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante Puy's en bergmeren zorgen voor de benodigde afwisseling.

Tal van heuvels worden gekroond door historische vestingsstadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De meeste van deze schildeachtige oorden bezitten een oude burcht of Romaanse kerk.

GPSwalking.nlAan het einde van de wandeling komen we weer terug in het rustige dorpje Beauregard. Het lijkt wel uitgestorven. Een oude man is het gras aan het maaien. Een beetje rare klus zo midden op de dag als het gras door de droogte nauwelijks hoog genoeg staat voor de maaier. 

Over het dorp is weinig te vinden. In de middeleeuwen schijnen hier bisschoppen uit Clermont-Ferrand gewoond te hebben. Ze zullen vast genoten hebben van de rust die dit dorpje uitstraalt. 

GPSwalking.nlTevreden keren we weer terug naar de camping. Ook dit was een leuke wandeling.

We vergeten even het steile klimmen en afdalen en genieten na van alle leuke vlinders, planten, en vergezichten we onderweg gezien hebben. Waarom zijn we onderweg bijna niemand tegengekomen? 

Het is goed vertoeven in Auvergne. Zeker als een aangenaam zonnetje doorbreekt.

POI's

 • Puy de Jumes N45.8478 E2.9669
 • Puy de la Coquille N45.8422 E2.9627
 • Puy de Leyronne N45.8345 E2.9564
 • Puy de Louchadiere N45.8522 E2.9479
 • Start/finish/parkeerplaats N45.8418 E2.9300
 • Steile afdaling N45.8528 E2.9535
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.