Lac Pavin

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 22-11-2019

Deze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux. Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom.

Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping. Helaas is de camping intussen gesloten.

Auvernge
De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Omdat het aantal toeristen beperkt blijft ontbreken uitingen van massavermaak. Daardoor kan de bezoeker in alle rust genieten van de verlaten hoogvlakten, die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante puntvormige puy's (vulkanen) en de bergmeren zorgen daarbij voor de nodige afwisseling. Tal van heuvels worden door historische vestingstadjes gekroond en de meeste van die schilderachtige oorden bezitten een oude burcht en soms ook een romaanse kerk.


Kenmerken
Startpunt: Super Besse: parkeerplaats langs D149
Startlocatie: Auvergne , Nederland
Coördinaten N45.501809 E2.889683
Afstanden: 8 km
Type: Berg, Heuvel, Meer, Open, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start
Gelopen op: 07-10-2016

Route informatie

Een GPS wandeling van 8 km bij Lac pavin in de Franse Auvergne
U kunt zelf een verkorting maken door de route om het meer te volgen. U loopt dan een redelijk vlakke wandeling
Naast de track is er ook routes beschikbaar.
Bij de start is er een horecagelegenheid aanwezig inclusief terras.
Goede wandelschoenen zijn "a must have".Langere beschrijving

GPSwalking.nlDeze zomer besluiten we om na een weekje Luxemburg ook nog naar Frankrijk te gaan. We zijn op zoek naar een kleine camping in de Auvergne. Op de website van de SRV valt onze blik op mini-camping Rochemaux.

Een mailtje is snel verstuurd, en het antwoord volgt ook snel. We zijn gelukkig welkom. Een paar weken later staan we prinsheerlijk op deze leuke kleine mini-camping.

De Camping is helaas intussen gesloten.

GPSwalking.nlDe laatste week van onze vakantie was min of meer tropisch. Bij temperaturen van rond de 34 C ga je geen hoge bergen beklimmen. Dus werd een een kortere wandeling rond een kratermeer. Met een mooie heen- en terugtocht in een prima geairconditioneerde auto.  

Ondanks de korte wandeling van 8 km ging het 240 meter omhoog. In de brandende zon is toch een pittige klim. Het water vliegt er doorheen. Maar eenmaal boven konden we wederom genieten van fraaie vergezichten. 

GPSwalking.nl


GPSwalking.nlLac Pavin
Lac Pavin is een meer van vulkanische oorsprong. Het ligt in het Centraal Massief, in de buurt van de stad van Besse-et-Saint-Anastaise, ook wel bekend als Super Besse.

Lac Pavin ligt op een hoogte van 1197 meter. Het is bijna perfect rond met een diameter tussen de 700 en 800 meter. Het beslaat een oppervlakte van 44 hectare en in het midden is de diepte ruim 92 meter. Per jaar komen hier ruim 200.000 bezoekers. Het water komt gedeeltelijk van de rivier Couze Pavin die in de buurt loopt. 

Het meer is pas recentelijk ontstaan in tegenstelling tot de vorming van het Centraal Massief. Lac Pavin is ongeveer 6900 jaar oud. Hierdoor is het het jongste vulkanische "bouwwerk" in Frankrijk. Toen de vulkaan, waaruit Lac Pavin ontstaan is, actief was stroomde er 75 miljoen m2 lava naar buiten.

GPSwalking.nlOp een heldere dag is het water bijna middernacht blauw. Als er onweer is dan is het water bijna zwart. Het zuurstofrijke water beval veel plankton en vis. 

Gelukkig gaat een gedeelte van de wandeling door een bebost gebied. Zo liepen we geregeld even in de schaduw. 

In het begin van de wandeling kwamen we nog regelmatig andere wandelaars tegen. Maar veel mensen lopen een rondje meer en gaan niet klimmen. Dus even later is het lekker rustig en hebben we het pad voor ons zelf.  

GPSwalking.nlEen kleine tegenvaller was dat alle mooie uitzichtspunten al bezet waren toen we wilden gaan genieten van de lunch. Toch wisten we een leuke plek te vinden om even uit te blazen. 

Auvergne
De provincie Auvergne beslaat het oostelijke deel van het Centraal massief. Dit is een oud middel- en laaggebergte in het midden van Frankrijk. Door eeuwenlange erosie zijn de meest hoogste toppen afgesleten. De Auvergne is bijna net zo groot als Nederland maar heeft veel minder bewoners.

GPSwalking.nlDe Auvernge bestaat uit 3 gedeeltes: in het noorden Bour-Bonnais (departement Allier), in het zuid-oosten de Velay (departement Haute-Loire) en er tussen in de departementen Puy de Dome en Cantal.

In de Middeleeuwen werd de Auvergne in vier feodale gebieden versnipperd. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De Auvergne is vernoemd naar het Gallische Arverni. De Galliers verdedigden hun gebied met succes tegen de Romeinen toen deze het Centraal Massief binnentrokken omze deze te koloniseren.

GPSwalking.nlZuidelijk van Clermont-Ferrand, op het plateau van Gergovie, wist Vercinetorix stand te houden tegen de Romeinen.

Dit verhaal was mogelijk de inspiratie van de verhalen van Astrix en Obelix, Galliers die ook dapper stand hielden tegen de Romeinen.

In de Auvernge ligt maar één grote stad, Clermont-Ferrand. In het Central Massief liggen weinig andere steden van enige betekenis. Wel oogt het landschap heel gevarieerd.

Op het Central Massief hebben vulkanen gezorgd voor nieuwe bergtoppen zoals de Monts Dôme en de Monts Dore en het massief van Cantal.

GPSwalking.nlDaarnaast zijn veengebieden, kloofdalen, weidelandschappen en uitgestrekte dennenbossen. Wie de hoogste toppen in het Central Massief bezoekt heeft vanaf de Puy de Sanci en Puy de Dôme een fantastisch uitzicht over de Auvergne. Als het tenminste helder weer. Bij minder weer hangen de wolken rondom deze hoge toppen en is koud en fris en het uitzicht nihil.

De inwoners van de Auvernge worden Auvergnats genoemd en hebben dezelfde onafhankelijkszin als de inwoners van Bretagne. Ze worden ook wel de Friezen van Frankrijk genoemd en staan bekend om hun eenvoud. Ze zijn wat stug en wantrouwig, maar wel eerlijk en minder hautin dan de doorsnee Fransman. 

GPSwalking.nlDe Auvergne heeft altijd wat geisoleerd gelegen. In de Middeleeuwen bloeide de Romaanse kunst en werden de hoge bergtoppen van het Central Massief gebruikt om kastelen op te bouwen.

Na de middeleeuwen kwam er meer inter-regionaal verkeer waarbij spoorwegen een belangrijke rol gingen spelen. Het verkeer over water nam af en hierdoor verloor de Auvergne de aansluiting bij de rest van Frankrijk.

Pas in de 21-ste eeuw kwam er pas een snelweg in noord-zuid en oost-west richting gereed.

GPSwalking.nlHet isolement waarmee de Auvergne de laatste eeuwen te maken heeft gehad is terug te zien aan de vele dorpen zonder verdere voorzieningen. Scholen, winkels en zelfs postkantoren ontbreken, gebouwen staan leeg en zijn vervallen. De natuur neemt soms de bebouwing weer terug.

In de Auvergne wonen 1,3 miljoen mensen, op zoals al gezegd een gebied ten grote van Nederland. Waar Nederland een wat overvol gevoel geeft is het in de Auvergne leeg. Je kunt uren rondlopen zonder veel huizen of mensen te zien. Zo nu en dan kom je een geparkeerde auto met Nederlandse kentekenplaten tegen.

GPSwalking.nlDoor het warme klimaat met veel zon worden vakantiehuizen gekocht door landgenoten die willen genieten van een ander klimaat dan in Nederland gebruikelijk is. Het voordeel is dat veel huizen in de Auvergne betaalbaar zijn.

De Auvergne staat bekend om zijn onbedorven natuurschoon. Het aantal toeristen is doorgaans beperkt omdat in de Auvergne geen groot massavermaak is.

Bezoekers kunnen genieten van de verlaten hoogvlaktes die door langgerekte dalen worden doorsneden. De markante Puy's en bergmeren zorgen voor de benodigde afwisseling.

GPSwalking.nlTal van heuvels worden gekroond door historische vestingsstadjes die een bezoek meer dan waard zijn. De meeste van deze schildeachtige oorden bezitten een oude burcht of Romaanse kerk.

Terug bij de auto moesten we deze even laten afkoelen met alle ramen open. Binnen was het tropisch heet, maar even onderweg ging het wel weer. Via leuke kleine wegen reden we terug naar de camping.

Wat een leuke omgeving om vakantie te vieren. Omdat we nog niet uitgewandeld zijn weten we zeker dat we hier nog een keer gaan terugkomen.

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Cratère-Lac Pavin N45.4956 E2.8879
 • Estive Bessarde N45.4929 E2.8929
 • Puy Montchal (1407 m) N45.4885 E2.8837
 • Restaurant N45.4993 E2.8865
 • Start/finish/parkeerplaats N45.5018 E2.8896
 • Uitzichtpunt N45.4878 E2.8835
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.