Konigstein

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 07-02-2019

Sächsische Schweiz
Het Nationaal park Sächsische Schweiz (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

Het Nationaal park Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in het Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

Samen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Aan de Tsjechische kant van het zandsteengebergte loopt het beschermde gebied door in het Nationaal park Böhmische Schweiz. Het hoogste punt van is 556 Meter boven NN en dat is ongewoon laag voor een middelgebergte.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden. De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld. Waardoor het huidige rotslandschap ontstond. Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

Een andere bijzonderheid is dat er in het park aan klimsport gedaan kan worden. Dit binnen de door de "Sächsischen Kletterregeln" gestelde grenzen.

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.

Königstein
Königstein (Duits: Festung Königstein), is een vesting op een heuveltop in de buurt van Dresden, in Saksisch Zwitserland, Duitsland. Het ligt boven de stad Königstein op de linkeroever van de rivier de Elbe. Het is één van de grootste vestingen op een heuvel in Europa.

Het 9,5 hectare grote rotsplateau ligt 240 meter boven de Elbe. Er staan meer dan 50 gebouwen, waarvan sommige meer dan 400 jaar oud zijn. Ze getuigen van het militaire en civiele leven in een vesting. De muur rond de vesting is 1.800 meter lang met wanden tot 42 meter hoog. In het centrum van de vesting is een 152,5 meter diepe put, dat is de diepste put in Saksen en de tweede diepste in Europa.

Het fort, dat eeuwenlang werd gebruikt als een gevangenis, is nog steeds intact en is nu een van Saksen belangrijkste toeristische attracties, met 700.000 bezoekers per jaar.


Kenmerken
Startpunt: Königstein: parkeerplaats bij vesting
Startlocatie: Sächsische Schweiz , Duitsland
Coördinaten N50.922000 E14.048000
Afstanden: 9 km
Type: Cultuur, Dorp, Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 10-12-2016

Route informatie
 • Een wandeling van 9 km rondom de vesting Königstein in de  Sächsische Schweiz (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) met een bezoek aan de vesting.
 • De wandeling is eenvoudig in te korten met alleen een bezoekje aan de vesting. 
 • Er is alleen een track beschikbaar.
 • De wandeling is goed begaanbaar. Mocht u de klim in de vesting willen overslaan dan kunt u ook met de lift naar boven. 
 • Horecagelegenheden komt u tegen in de vesting, er is voor ieder wat wils. 


Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe gaan graag naar het oosten van Duitsland. En dan naar het gebied tussen Dresden en de Tsjechische grens. Dit gebied wordt ook wel Saksisch Zwitserland genoemd. Een schitterend gebied waar je fantastisch kunt wandelen.

Gewoonlijk logeren we bij onze zwager/broer maar deze keer zijn we met de caravan gegaan en hebben gekozen voor een verblijf op een kleine camping. Het is eigenlijk de enige SVR camping in dit gebied die we u van harte kunnen aanbevelen. In het landelijk gelegen Schönbach kwamen we zo op camping Urlaub Endling. Een klein veldje waar een 10-tal tenten/caravans passen. Een schitterend uitzicht, zeer goede sanitaire voorzieningen, prettig geprijsd en vriendelijke eigenaren om het even kort samen te vatten.

GPSwalking.nlDicht bij de camping ligt het schilderachtige Königstein. We hebben een route gekozen die ons rond Königstein voert. Even de benen strekken en daarna de vesting in. Er is hier zoveel te zien dat je gerust de hele dag kunt ronddwalen en dan nog steeds het gevoel hebt dat je niet alles gezien hebt. 

Hou er wel rekening mee dat het betaald parkeren is en dan je ook een entreeprijs moet betalen aan de kassa van de vesting. Maar het is de moeite zeker waard. Een schitterende historie, vele mooie fotogenieke punten en een prachtig uitzicht over de omgeving. Een echte aanrader.   

GPSwalking.nlKönigstein
Königstein (Duits: Festung Königstein), is een vesting op een heuveltop in de buurt van Dresden, in Saksisch Zwitserland, Duitsland. Het ligt boven de stad Königstein op de linkeroever van de rivier de Elbe. Het is één van de grootste vestingen op een heuvel in Europa.

Het 9,5 hectare grote rotsplateau ligt 240 meter boven de Elbe. Er staan meer dan 50 gebouwen, waarvan sommige meer dan 400 jaar oud zijn. Ze getuigen van het militaire en civiele leven in een vesting. De muur rond de vesting is 1.800 meter lang met wanden tot 42 meter hoog. In het centrum van de vesting is een 152,5 meter diepe put, dat is de diepste put in Saksen en de tweede diepste in Europa.

GPSwalking.nlHet fort, dat eeuwenlang werd gebruikt als een gevangenis, is nog steeds intact en is nu een van Saksen belangrijkste toeristische attracties, met 700.000 bezoekers per jaar.

De geschiedenis
1233: Waarschijnlijk de oudste schriftelijke vermelding van een kasteel op de berg vann Königstein: een "Burgrave Gebhard vom Stein" wordt genoemd in een document van Koning Wenzel I van Bohemen; het middeleeuwse kasteel behoorde tot het Boheemse koninkrijk.

GPSwalking.nl1406: Het kasteel valt in handen van de adellijke familie Wettin gedurende een een veten. De familie Wettin zijn de heersers van Saksen op dat moment.

1516: Twaalf Coelestiner monniken en hun overste bezetten het klooster van de wonderen van Maria dat was opgericht door graaf George de bebaarde op Königstein. Het klooster bestaat tot 1524.

1563: Op bevel van de keurvorst Augustus wordt de diepste put in Saksen (152,5 m) geboord onder toezicht van de meester-mijnwerker Martin Planer uit Freiberg. Deze onafhankelijke waterbron is een belangrijke voorwaarde voor de bouw van het fort. 

GPSwalking.nl1589: Keurvorst Christiaan I beveelt de omzetting van het kasteel naar een landvesting. Het poortgebouw, de slotgracht, de oude kazerne, Christiaans kasteel (later: Fredericks) en de oude arsenaal worden gebouwd rond 1594. Vanaf die tijd is de vesting voortdurend gemoderniseerd om gelijke tred te houden met de tijd.

Geen vijand ooit heeft geprobeerd om het fort aan te vallen. Dit als gevolg van de onneembare natuur. De heersers van Saksen vluchtten vaak achter de dikke muren in moeilijke tijden, waarbij ze hun kunstwerken en de schatkist meenamen. De betoverende landelijke locatie maakte het een favoriete bestemming voor excursies door de leden van de Saksische hof en er werden vele een feesten en banketten gehouden. 

GPSwalking.nl1591: Bondskanselier Dr. Nikolaus Krell was de eerste gevangene die naar Königstein werd gebracht. Verder beroemde gevangenen zijn onder meer: Johann Friedrich Böttger, de mede-uitvinder van het Europese porselein (1706-1707), de Russische revolutionair Michail Bakoenin (1849) en de sociaaldemocraat August Bebel (1874). Königstein is de meest gevreesde gevangenis van de deelstaat Saksen tot 1922.

1698 - 1712: Verschillende Russische tsaren kwamen op bezoek waaronder Tsaar Peter I.

GPSwalking.nl1725: Königsteins grootste wijnvat werd gemaakt in opdracht van Saksische heerser August de Sterke. Het vat was ongeveer 238.000 liter groot en stond in de kelder van het Magdalenenburg tot 1818. Dit vat werd gebruikt in een wedstrijd wie het grootste wijnvat kon maken. Het vat van Königstein won van de het vat dat de keurvorst van de Palts had laten bouwen. Dit laatste vat is nog te zien in het kasteel van Heidelberg.

1806: Saksen wordt een koninkrijk, onder het regime van Napoleon. Aan het begin van de Zevenjarige Oorlog (1756-1763), werd het Saksische leger gevangen genomen bij Lilienstein. De keurvorst en zijn hof vluchten naar Königstein waar ze in veiligheid konden verblijven. Het fort werd neutraal verklaard.

GPSwalking.nl1813: Napoleon komt kasteel Königstein inspecteren.

1815: Saksen verliest een groot deel van zijn grondgebied in het Congres van Wenen; Königstein is Sachsen enigste overgebleven landvesting.

1849: Tijdens de opstand van mei in Dresden wordt Königstein weer gebruikt als een toevluchtsoord voor de Saksische koninklijke familie. Nadat de opstand onderdrukt was werden de revolutionairen in het kasteel gevangen gehouden.

GPSwalking.nl1866: Na de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog waarin Saksen was aan de verliezende kant stond werd het kasteel ingenomen door een Pruisische commandant en zijn soldaten.

1870: Tijdens de Duits-Franse oorlog werd het fort voor het eerst gebruikt als een krijgsgevangenenkamp. Nadat het Duitse rijk was ontstaan kreeg Königstein weer een Saksisch garnizoen als onderdeel van een Duitsland breed systeem van kastelen en verdedigingswerken. 

1913: De functie van commandant wordt geschrapt uit de militaire budget en Königstein is hierna niet langer een echte vesting. 

GPSwalking.nl1914: Het fort is een kamp voor gevangen genomen Russische en Franse officieren gedurende de Eerste Wereldoorlog. 

1921: Het fort wordt gebruikt als ziekenhuis voor herstellende soldaten. 

1939: Krijgsgevangenenkamp gedurende de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk voor Poolse gevangenen, later ook voor de Franse officieren en generaals.

De Franse generaal Henri Giraud slaagt erin te vluchten uit de officierenkamp.

GPSwalking.nl1945: Het commando van het garnizoen wordt overhandigt aan de Franse krijgsgevangenen. Later wordt het krijgsgevangenenkamp ontruimd door speciale Amerikaanse troepen. Het fort wordt bezet door het Rode Leger die een militair hospitaal op Königstein vestigt.

1949: Het fort werd gebruikt als een hervorming jeugdkamp. Jongeren die politiek incorrect waren of strafbare feiten hadden gepleegd werden opgeleid en heropgevoed.

1955: Het 9,5 hectare complex van Königstein wordt geopend voor het publiek als een militaire en historisch openluchtmuseum. 

GPSwalking.nl1991: De vesting Königstein worst het eigendom van de deelstaat Saksen.

2000: Het fort werd een besloten vennootschap met beperkte werkmaatschappij en is vanaf 2003, een GmbH. 

Er is veel te zien in de vesting Königstein. Helaas is de website in vele talen beschikbaar, maar ontbreekt het Nederlands. Je kunt de hele dag ronddwalen en dan nog niet alles gezien hebben. We geven een overzicht wat er zo allemaal te zien is. Op de website https://www.festung-koenigstein.de/en/tour-en.html kun je eenvoudig de foto's bekijken van elk punt in de vesting. 

De foto's hieronder zijn willekeurig geplaatst. 

GPSwalking.nl

1. Rode brug: Kreeg zijn naam van zijn rode bakstenen; gebouwd in 1792 als een eenvoudige houten brug (die kan eenvoudig kunnen worden ontmanteld in oorlogstijd); een basculebrug sinds 1886, die werkt als een wip.

GPSwalking.nl2. Lagere verdedigingswerken: Gebouwd tussen 1755 en 1802 om de verdediging van de ingang van de voorkant te verbeteren. 

3. Klein vestingwerk, bestaande uit twee verdedigingswallen (facen genaamd), die elkaar onder een hoek raken.

4. Poortgebouw: Gebouwd tussen 1729 en 1736; een poortgebouw met kazematten welke die de ingang verdedigt.

5. Poortgebouw met ophaalbrug: Gebouwd tussen 1729 en 1736; een poortgebouw met ophaalbrug (basculebrug sinds 1890). Het is versierd met een Medusa's hoofd; Medusa was een figuur uit de Griekse mythologie; daarboven het wapenschild van de verenigde electoraat van Saksen en het koninkrijk van Polen.

GPSwalking.nl6. Loopgraaf met een houten oprit: De oprit kan worden ontmanteld in oorlogstijd en ophaalbrug (basculebrug sinds 1892).

7. Toegangspoort: De bouw startte in 1589. Kelder met schietgaten voor schieten. De bovenste verdiepingen werden gebruikt voor bewoning. Het portaal werd veranderd tussen 1729 en 1736. Het reliëf van August de Sterke werd in 1910 toegevoegd. Verdediging met houten poort en een machicolation (een gat in de vloer, waardoor stenen, gesmolten lood, etc, op de aanvallers konden worden gegooid). Er is hier ook een valhek, een ijzeren poort en een caponnière (een overdekte passage boven de sloot).

GPSwalking.nl8. Huis van de commandant: Een deel van de toegangspoort waar de commandant en zijn gezin woonde.

9. Verdedigingswerken: De bouw startte in 1589. Het onderste gedeelte werd gebruikt door de schutters, in de kelder lagen de geweren opgeslagen. De bovenste verdiepingen werden gebruikt voor bewoning.

10. Kasteel van George: De bouw startte in 1589; Dit deel van het fort werd het Kasteel van de keizer genoemd tijdens de Middeleeuwen. Vanaf 1619 werd het kasteel van George genoemd(Georgenburg). Het werd eerst gebruikt als jachthuis en later als een gevangenis.

GPSwalking.nl11. Batterij van George (kanonnen): Gebouwd 1669-1679 voor de plaatsing van wapens die waren gericht op de ingang  aan de voorzijde. Tegenwoordig staan er vijf kanonnen. Dit is een fotogenieke locatie, mede door het schitterende uitzicht.

12. Nieuwe wapenkamer: Boven op het verdedigingswerk gebouwd in 1631 als een feestzaal. De kelder heeft een Caponnière (een doorgang met schietgaten voor de verdediging van de trap). Het is herbouwd als een arsenaal na de brand van 1816.

13. Plein van Augustus: Aangelegd in 1815 ter ere van de eerste koning van Saksen, Frederik augustus. 

GPSwalking.nl14. Huis van de bronnen: Gebouwd tussen 1735 en 1737. Het heeft een zandstenen gewelfd dak gebouwd. Dit dak is bestand tegen beschietingen. Later is het gemaakt van graniet en rust het op stalen liggers. De bron werd geslagen tussen 1563 en 1569 en is 152,5 meter diep. Het water werd eerst opgehaald door paardenkracht, later met een loopband, vanaf 1871 met een stoommachine, vanaf 1912 met een elektrische motor. Het pand werd gesloten in 1967 en is sinds 1998 weer operationeel.

15. Kasteel van Magdalena: Gebouwd in de jaren 1621-1622 als een renaissance statig huis. Het diende als onderkomen voor de rechtbank en als opslagplaats. Tussen 1725 en 1818 was dit de thuisbasis van de reusachtige wijnvat die in opdracht van August de Sterke is gebouwd. Het vat kon 238.000 liter drank bevatten. Het gebouw werd tussen 1818 en 1819 omgebouwd naar een bomvrij pakhuis.

16. Garnizoenskerk: Dit was oorspronkelijk een romaanse kapel. Het is ingewijd in 1676 als kapel van George. Het was het eerste garnizoenkerk van Saksen. Het is opnieuw ingewijd in 2000 na een uitgebreide restauratie.

GPSwalking.nl17. Oude kazerne: Begane grond gebouwd tussen 1589 en 1590. De extra verdiepingen zijn toegevoegd tussen 1715 en 1716.

18. Paradeplaats: Centrale gedeelte van de fort met een groot plein.

19. Schathuis: Gebouwd 1854-1855; diende om de schatten van Saksen te bewaren.

20. Moestuin: werd gebruikt om de soldaten en hun families van eten te voorzien. 

GPSwalking.nl21. Gevangenis: Hier werden de arrestanten van het garnizoen vastgehouden.

22. Stal van de commandant: Gebouwd in 1828.

23. Tuin van de commandant: Omheinde tuin die gereserveerd was voor de familie van de commandant. 

24: Barakken: Houten barakken gebouwd in 1899 voor de soldaten. 

25: Paradeplaats. Gebouwd in 1892. Het werd gebruikt als militaire drilplaats.

GPSwalking.nl26. Munitieplaats batterij 8: Deze ondergrondse ruimte werd gebouwd in de jaren 1889-1891 om te voldoen aan de dagelijkse eisen voor munitieproductie.

27. Artillerie schuilplaats 9: Een beschermende holte voor de artillerie.

28. Uitkijktoren met klok: Een rots aan de westkant, waar een uitkijktoren werd gebouwd in 1601 (met een zonnewijzer en klokken); Hieronder zijn de Horn-kazematten: bomvrije kamers voor het onderbrengen van het garnizoen in het geval van een belegering. De kazematten zijn gebouwd in het begin van de 19e eeuw en kunnen nu gehuurd worden voor verschillende doeleinden.

GPSwalking.nl29. Kazerne 4: Een deel van het systeem van de kazematten gebouwd tussen 1767 en 1832. Het werd gebruikt om soldaten, krijgsgevangenen en andere militaire gevangenen onderdak te verlenen. Daarnaast is het ook gebruikt voor de verdediging van de vesting. Nu is er een restaurant gevestigd met de mooie naam "In de kazematten".

30. Hoek van Hempels: De rots in het uiterste westelijke puntje van het fort.

31. Oorlogskazerne 3: Gebouwd in 1884-1885. De kazerne is ontworpen om elke brand te kunnen weerstaan. Het is gebruikt door de infanteristen vanaf 1887.

GPSwalking.nl32. Lift: Gebouwd 1967-1970. De lift is gereconstrueerd in 2003. Ideaal voor mindervalide mensen die niet zelfstandig naar boven kunnen komen. 

33. Kraan plateau: Deze zogenaamde 'kraan' lift, oorspronkelijk bestuurd met een loopband, werd gebouwd in 1589; later aangedreven door stoom motor en vervolgens een elektrische motor. Later in gebruik als een lift voor mensen en goederen. In 2004/05 werd de lift omgebouwd tot een panoramalift.

GPSwalking.nl34. Bakkerij: Bakkerij uit de 18e eeuw. In gebruik geweest tot 1945. 

35. Oorlogskazerne 2: Gebouwd in 1880 als hoofdkwartier van de artillerie. Ontworpen om elke brand te kunnen weerstaan. 

36. Officiersmess: Oorspronkelijk winkel en slagerij. Vanaf 1895 de officiersmess.

37. Resten van een toilet: Toilet dateert uit de 19e eeuw. 

38. Oude wapens: Gebouwd in 1594 voor de opslag van wapens; Na 1871 volgde de installatie van cellen voor civiele gevangenen op de bovenste verdieping. Daarna werden de gevangenen getransporteerd van het kasteel van George naar deze locatie.

GPSwalking.nl39. Voormalige ingang: ingang naar het kasteel vanaf 1589. Later is deze ingang dichtgemetseld. 

40. Hoek van Zobels: De rots in het uiterste zuidelijke punt van het fort.

41. Vredesziekenhuis: Dit ziekenhuis werd gebouwd in 1878 om medische zorg te verlenen aan het garnizoen.

42. Artillerieschuur: Een droge plaats voor houten rijtuigen en artillerie voertuigen.

43. Oorlogskazerne 1: Gebouwd in 1889-1890. Ontworpen om elke brand te kunnen weerstaan. Gebruikt door de artilleristen vanaf 1890. 

44. Munitieopslagplaats batterij 7: Deze ondergrondse ruimte werd gebouwd in de jaren 1889-1891 om te voldoen aan de dagelijkse eisen voor munitie productie. 

45. Artillerie schuilplaats 7: Een beschermende holte voor de artillerie.

GPSwalking.nl46. Artillerie-observatiepost: Oorspronkelijk was het een spleet in de rots. Het werd omgebouwd na 1680 tot een kazemat om slachtoffers van de pest in quarantaine te brengen. Er zijn geen aanwijzingen dat hier daadwerkelijk voor gebruikt is. Tegen het einde van de negentiende eeuw is het omgebouwd tot een artillerie-observatiepost.

47. Wachttoren: Deze wachttorens werden gebouwd na 1600, samen met de borstwering.

48. Buskruidopslag: Gebouwd 1889-1891, Werd alleen gebruikt in oorlogstijd voor de opslag van buskruit.

GPSwalking.nl49. Katholieke kapel: De overblijfselen van een artillerie-laboratorium  uit 1737. Werd omgebouwd naar een katholieke kapel in 1880; vernietigd na 1945; alleen de fundering is zichtbaar vandaag de dag. 

50. Artillerie schuilplaats 5: Een beschermende holte voor de artillerie.

51. Schoorsteen van Abratzky: Een spleet gebruikt door de schoorsteenveger Sebastian Abratzky in 1848 om illegaal naar Königstein te klimmen.

52. Neus van de koning: De rots in het uiterste oostelijke punt van het fort.

GPSwalking.nl53. Ontsnappingspunt: punt waar de Franse generaal Henri Giraud in 1942 wist te ontsnappen uit Königstein tijdens de Tweede Wereldoorlog. Köningstein was toen een krijgsgevangenen kamp.

54. Schatkazemat: Gebouwd in 1804. Het dak met de nieuwe gewelven is toegevoegd in 1853. In 1884 is een holle traverse gebouwd als de nieuwe entree. Vanaf dat jaar bood het onderdak aan Artillery 3.

55. Bliksem eik plateau: Hier staat een 300 jaar oude eik die vaak werd getroffen door de bliksem. Onderaan is de "Rose Kazemat" gebouwd in de 18e eeuw en veranderde het plateaau in een artillerie-observatiepost aan het eind van de 19e eeuw.

GPSwalking.nl56. Kasteel van Frederick: Gebouwd als een uitkijktoren in 1589. De begane grond huisveste oorspronkelijk kanonnen. De bovenverdieping werd gebruikt als een feestzaal. In 1731 werd het omgebouwd naar een barokke paviljoen met een mechanische tafel. Deze mechanische tafel werd gereconstrueerd in 1999 en kan nu gehuurd worden voor speciale gelegenheden. De banketzaal wordt ook gebruikt als registerkantoor voor officiële huwelijksceremonie.

57. Munitieopslag: Gebouwd in 1876 om buskruit op te slaan. De opslag werd vanaf 1876 afgedekt door een aarden wal. Sinds 1883 werd er hier alleen onscherpe munitie opgeslagen.

GPSwalking.nl58. Regenbak: Voor het verzamelen van regenwater dat gebruikt werd voor de dagelijkse klusjes.

59. Oorlogsziekenhuis: Gebouwd in 1891-1893. Het ziekenhuis was zo geconstrueerd dat het elke brand kon weerstaan. Het is speciaal ontworpen voor de verzorging van de gewonden in tijd van oorlog.

60. Kazerne B: Gebouwd in 1897 om de getrouwde onderofficieren tegemoet te komen. Vandaag de dag nog steeds een woongebouw.

61. Artillerie schuilplaats 1: Een beschermende holte voor de artillerie.

GPSwalking.nl62. Kerker: Dit was waarschijnlijk een uitkijktoren in het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel.

63-70. Batterij 1-8: Een batterij heeft hier betrekking op een aantal kanonnen waarvan de staanplaats is beschermd. Aan de voorkant is het gezichtsveld open, de rug is beschermd door een wal.

Na uren rondkijken lopen we het kasteel weer uit. Schitterende vestiging. Als we later de wandeling uitwerken dan komen alle foto's weer voorbij en genieten we nog een keer van deze schitterende wandeling. Een echte aanrader.  

Geraadpleegde websites: 

POI's

 • Elbe N50.9211 E14.0671
 • Garnisionskirche N50.9192 E14.0585
 • Konigstein N50.9199 E14.0579
 • Königsnase N50.9183 E14.0626
 • Start/finish/parkeerplaats N50.9218 E14.0481
 • Wachttoren N50.9209 E14.0561
 • Zobels Eck N50.9174 E14.0578
 • Zum Musketier N50.9187 E14.0574
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.