Beaufort

Korte beschrijving

Camping du Rivage is een rustige familiecamping met een sportief karakter. De camping ligt op een schitterende locatie in het Groothertogdom Luxemburg, tegen de Duitse grens. U vindt de camping op een unieke plek aan een bocht van de rivier de Sûre, vlakbij het bekende wandelparadijs Mullerthal.

Wallendorf-Pont hoort bij de gemeente Reisdorf en telt 90 inwoners. Het dorp ligt op de rechteroever (zuidoever) van de Sûre, vlakbij de monding van de Our in de Sûre. Wallendorf-Pont is met een brug verbonden met Wallendorf in Duitsland.

De geschiedenis van Wallendorf en Wallendorf-Pont begint al ver voor onze jaartelling. Waarschijnlijk vestigden de eerste mensen zich hier in het midden van de steentijd, 10.000 tot 4.000 jaar voor Christus. Dit blijkt uit de vondsten van scherpe vuurstenen wapens en werktuigen (Microlieten), die gevonden zijn in de grotten (Völkerhöhle) van Wallendorf.

Wallendorf-Pont is een dorp in Luxemburg. De geschiedenis van dit Groothertogdom is spannend en grillig. Als stichter wordt graaf Siegfried van de Ardennen gezien. In 963 besloot hij een kasteel te bouwen op een rots (de Bockrots) langs de weg Reims-Trier. Dit kasteel werd ‘Lucilinburhuc’ (klein kasteel) genoemd. Omdat het een van de sterkste vestingen van Europa was, heette het in de volksmond ook wel het Gibraltar van het Noorden. Rondom deze vestiging ontstond al vrij snel een nederzetting, dat zich ontwikkelde tot een handels- en ambachtencentrum.

Naast cultuur is er ook veel natuur. Vergeet vooral het Mullerthal niet, dat ook we Klein Zwitserland wordt genoemd. Deze naam dankt het gebied aan zijn uitgestrekte bossen, beekjes, prachtige vergezichten, liefelijke dalen en grillige rotformaties in en rondom Berdorf, Echternach, Beaufort, Consdorf. 

Perfect bewegwijzerde wandelpaden doorkruisen hier de uitgestrekte bossen en voeren u langs en door de rotsformaties. Voor wandelliefhebbers een waar paradijs.


Kenmerken
Startpunt: Wallendorf-Pont: Camping du Rivage
Startlocatie: Diekirch , Luxemburg
Coördinaten N49.873595 E6.291218
Afstanden: 16 km
Type: Berg, Cultuur, Heuvel, Vergezicht, Wei
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 24-02-2017

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km vanaf camping du Rivage naar Beaufort. 
De wandeling gaat over glooiende paden, goede wandelschoenen zijn altijd aan te bevelen. 
In Beaufort komt u een aantal horecagelegenheden tegen.
Omdat een gedeelte van de wandeling gebruikt wordt voor de heen- als ook de terugreis hebben we geen route gemaakt. Ook is er geen verkorting.
Honden kunnen gedeeltelijk loslopen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is voorjaar 2016 als we een discussie hebben over de Zomervakantie. Waar gaan we dit jaar naar toe. De kids willen graag naar het buitenland, maar geen uren hoeven te rijden. De keuze valt op Luxemburg waarna het zoeken naar een camping kan gaan beginnen.

Op de webiste van de SVR vinden we een kleine en rustige familiecamping en boeken direct voor een week. Daarna splitsen de wegen weer. De kids naar huis en wij verder naar Frankrijk.

We hebben geluk. Het is een week zeer fraai zomerweer. Ideaal voor een aantal wandelingen. De eerste lopen we direct vanaf de camping. We lopen naar Beaufort en met een boog weer terug. Onderweg een zeer gevarieerde omgeving met soms schitterende vergezichten. De blauwe lucht en de heerlijke temperatuur maken het helemaal compleet. 

GPSwalking.nlHet pad gaat direct al enigszins omhoog en een kleine waterval komt in zicht. Onze hond vind het hier schitterend. Hier kun je lekker rondrennen, berg op en berg af. 

Camping du Rivage
Camping du Rivage is een rustige familiecamping met een sportief karakter. De camping ligt op een schitterende locatie in het Groothertogdom Luxemburg, tegen de Duitse grens. U vindt de camping op een unieke plek aan een bocht van de rivier de Sûre, vlakbij het bekende wandelparadijs Mullerthal.

Wat vertelt de camping over de omgeving
Wallendorf-Pont hoort bij de gemeente Reisdorf en telt 90 inwoners. Het dorp ligt op de rechteroever (zuidoever) van de Sûre, vlakbij de monding van de Our in de Sûre. Wallendorf-Pont is met een brug verbonden met Wallendorf in Duitsland.

GPSwalking.nlDe geschiedenis van Wallendorf en Wallendorf-Pont begint al ver voor onze jaartelling. Waarschijnlijk vestigden de eerste mensen zich hier in het midden van de steentijd, 10.000 tot 4.000 jaar voor Christus. Dit blijkt uit de vondsten van scherpe vuurstenen wapens en werktuigen (Microlieten), die gevonden zijn in de grotten (Völkerhöhle) van Wallendorf.

Wallendorf-Pont is een dorp in Luxemburg. De geschiedenis van dit Groothertogdom is spannend en grillig. Als stichter wordt graaf Siegfried van de Ardennen gezien. In 963 besloot hij een kasteel te bouwen op een rots (de Bockrots) langs de weg Reims-Trier.

Dit kasteel werd ‘Lucilinburhuc’ (klein kasteel) genoemd. Omdat het een van de sterkste vestingen van Europa was, heette het in de volksmond ook wel het Gibraltar van het Noorden. Rondom deze vestiging ontstond al vrij snel een nederzetting, dat zich ontwikkelde tot een handels- en ambachtencentrum.

GPSwalking.nlNaast cultuur is er ook veel natuur. Vergeet vooral het Mullerthal niet, dat ook we Klein Zwitserland wordt genoemd. Deze naam dankt het gebied aan zijn uitgestrekte bossen, beekjes, prachtige vergezichten, liefelijke dalen en grillige rotformaties in en rondom Berdorf, Echternach, Beaufort, Consdorf. 

Perfect bewegwijzerde wandelpaden doorkruisen hier de uitgestrekte bossen en voeren u langs en door de rotsformaties. Voor wandelliefhebbers een waar paradijs.

We lopen Bibelbach binnen. De grote lens op de camera maakt het onmogelijk om de fraaie kerk op de foto te zetten. Dus even de gewone lens op de camera gezet voor een paar overzichtsfoto's.

Bigelbach
Bigelbach (Luxemburgs: Bigelbaach) is een plaats in de gemeente Reisdorf en het kanton Diekirch in Luxemburg. Bigelbach telt 77 inwoners (2001).

GPSwalking.nlVan Bigelbach lopen we naar Beaufort. Een leuke wandeling, onderweg is er meer dan voldoende te zien. We komen bij een oud waterbassin. het heeft de naam Klingelbour. Op het internet is er geen informatie over te vinden. 

Beaufort
Beaufort (Luxemburgs: Beefort, Duits: Beaufort) is een dorp en gemeente in het noordoosten van het Groothertogdom Luxemburg, gelegen in het kanton Echternach.

Het dorp ligt in het deel van Luxemburg dat bekendstaat als Klein Zwitserland, nabij het Mullerthal. Toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten. Aan de rand van Beaufort ligt de 700 jaar oude kasteelruïne van Burg Beaufort. De vroegere Romeinse legerplaats Aleburg ligt nabij Beaufort.

GPSwalking.nlBurg Beaufort
De ruïne van de Burg Beaufort bevindt zich in de gemeente Beaufort in het Groothertogdom Luxemburg. Ze staat ten zuiden van de dorpskern op een vooruitstekende rots op ongeveer 35 meter hoogte boven het dorp.

De geschiedenis van het ontstaan van Beaufort is ietwat ingewikkeld. Volgens een oorkonde werd de heer van Beaufort Wauthier de Wiltz et Beaufort in het jaar 1192 als eerste bewoner vermeld. Tegelijkertijd werd ook de bouw van de kernburcht op het eind van de 12e eeuw vermeld. De bouw van de burcht kan men twee hoofdstukken onderscheiden, hetgeen vooral zichtbaar is aan de binnenhof van de burcht. Hier vindt men duidelijk sporen van een romaanse en een gotische bouwfase.

GPSwalking.nlToen de heren van Beaufort in de 14e eeuw aan de mannelijke zijde uitstierven, kwam het complex in 1348 in het bezit van Adelheid van Beaufort en haar echtgenoot Guillaume d’Orley (Willem van Orley). Hun nakomeling Jean d’Orley-Beaufort werd beschuldigd van vertrouwensbreuk tegen zijn landsheer, waarna keizer Maximiliaan I in 1477 de burcht en de heerlijkheid Beaufort confisqueerde en aan Jean Bayer de Boppard in leen gaf.

Door een huwelijk kwam het in de 16e eeuw uiteindelijk in het bezit van Bernard von Velbrück en vervolgens via zijn nicht werd Gaspard de Heu de eigenaar. In de strijd van de Nederlanden voor onafhankelijkheid van Spanje ondersteunde de Heu prins Maurits van Oranje waardoor hij door de Spanjaarden in de gevangenis belandde.

Hij werd aangeklaagd voor verraad en ketterij en schuldig bevonden, waarna hij in 1593 in het openbaar werd terechtgesteld. De burcht werd vervolgens door Spanjaarden namens koning Filips II van Spanje in beslag genomen en beleend aan de graaf Peter Ernst I van Mansfeld.

Aan het einde van de jaren 1630 was de heerlijkheid Beaufort door de Dertigjarige Oorlog dusdanig door schulden belast dat de burcht openbaar verkocht moest worden. Op 27 november 1639 verwierf de gouverneur van de provincie Luxemburg Jean de Beck het eigendomsrecht met al haar hauteurs, juridictions, noms droits et actions, biens censes et revenus et Grallem et toutes ses appartenances et dépendances.

GPSwalking.nlHij bouwde 15 meter boven de huidige ruïne een tweede slot in renaissancestijl, dat hij gebruikte als zijn nieuwe residentie. De voltooiing van het nieuwe slot beleefde hij echter niet meer door zijn vroegtijdig overlijden. Zijn zoon Jean Georges zorgde voor de verdere bouw.

Aangezien de oude burcht voortaan niet meer bewoond werd door de familie, raakte deze in de loop van de volgende eeuw in verval.

Pas in 1928 braken er weer betere tijden aan voor de inmiddels in een ruïne veranderde burcht, toen deze werd aangekocht door Edmond Linckels. Linckels liet het puin uit de burcht verwijderen en maakte deze toegankelijk voor bezoekers.

GPSwalking.nlWe maken een ronde door Beaufort. Iedereen lijkt wel siësta te hebben, het dorp lijkt wel uitgestorven. We moeten om een school lopen die zomervakantie heeft. Het valt niet mee om het juiste pad weer op te pikken.

We komen veel bosbessen tegen. We beginnen met het vullen van een klein potje, maar die zit zo vol. Dan ontdekken we een plastic tas in onze rugzak. Daar kan veel meer in.

Ruim staan we gebogen totdat ook deze zak tot het randje vol zit. En 's avonds gaan al die bosbessen door de joghurt. Je kunt je een minder lekker toetje voorstellen.

De eerste wandeling in Luxemburg zit er weer op. We hebben nog 2 wandelingen in het mooie Mullertal op het programma staan. Omdat we dicht bij Nederland zitten kijken we nog even naar de weersverwachting. Geen probleem het blijft nog even mooi zomerweer.  

De grootste steiging en daling in deze wandeling zit aan het begin en aan het einde. Vanaf de camping gaat het ruim 220 meter omhoog, goed te doen. Daarna volgt een redelijk vlak stuk en aan het einde gaat u weer 220 meter naar beneden. 

GPSwalking.nl

Geraadpleegde websites: 

POI's

 • Beaufort N49.8365 E6.2892
 • Kasteel van Beaufort N49.8337 E6.2865
 • Kerk van Bigelbach N49.8602 E6.2869
 • Kleine waterval N49.8692 E6.2890
 • Start/finish/Camping Du Rivage N49.8735 E6.2912
 • Sûre - Sauer N49.8721 E6.2918
 • Uitzichtspunt N49.8626 E6.2900
 • Waterbassin N49.8365 E6.2853
 • Église Saint-Michel N49.8337 E6.2905
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.