Berndorf-Mullerthal

Korte beschrijving

Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg (Luxemburgs: Groussherzogtum Lëtzebuerg; Frans: Grand-Duché de Luxembourg; Duits: Großherzogtum Luxemburg), is een land in het westen van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Met een oppervlakte van 2.586 km² en met iets meer dan een half miljoen inwoners is het groothertogdom na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is het gelijknamige Luxemburg.

Het zuidelijke deel van het land is heuvelachtig te noemen. Het is minder ruig en daardoor geschikter voor landbouw en in dit gebied wonen meer mensen en bevindt zich meer industrie dan in het noorden. Het staat bekend als het Gutland en het behoort tot het Cuestaland van Lotharingen. Het gebied toont meer diversiteit dan het noorden en kan geografisch onderverdeeld worden in verschillende subregio’s. Het Luxemburgs Plateau in Zuid-Centraal-Luxemburg is een grote, vlakke zandsteenformatie, waarop de hoofdstad van het land gelegen is. 

Klein Zwitserland (met het Mullerthal) is een rotsachtig terrein met dichte bossen en vormt een toeristische trekpleister. Hier bevindt zich een bekende waterval, de Schiessentümpel. De Moezelvallei is de laagst gelegen subregio en strekt zich uit langs de zuidgrens van het land. De Rode Landen in het uiterste zuiden en zuidwesten van het land vormen het industriële hart van Luxemburg en hier liggen de meeste grote plaatsen.

Camping du Rivage is een rustige familiecamping met een sportief karakter. De camping ligt op een schitterende locatie in het Groothertogdom Luxemburg, tegen de Duitse grens. U vindt de camping op een unieke plek aan een bocht van de rivier de Sûre, vlakbij het bekende wandelparadijs Mullerthal.


Kenmerken
Startpunt: Berndorf:
Startlocatie: Luxemburg , Luxemburg
Coördinaten N49.816647 E6.360097
Afstanden: 16 km
Type: Berg, Bos, Heuvel, Vergezicht
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Niet aanwezig
Gelopen op: 03-03-2017

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Berndorf in het Mullerthal. 
Er zijn geen verkortingen beschikbaar.
Het maximale hoogteverschil is ongeveer 110 m
Goede wandelschoenen zijn aan te raden.
Onderweg komt u geen horecagelegenheid tegen. Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is voorjaar 2016 als we een discussie hebben over de Zomervakantie. Waar gaan we dit jaar naar toe. De kids willen graag naar het buitenland, maar geen uren hoeven te rijden. De keuze valt op Luxemburg waarna het zoeken naar een camping kan gaan beginnen.

Op de webiste van de SVR vinden we een kleine en rustige familiecamping en boeken direct voor een week. Daarna splitsen de wegen weer. De kids naar huis en wij verder naar Frankrijk. Maar voordat het zover is gaan we een paar mooie wandelingen lopen. 

GPSwalking.nlWe hebben geluk. Het is een week zeer fraai zomerweer. Ideaal voor een aantal wandelingen. De eerste lopen we direct vanaf de camping. We lopen naar Beaufort en met een boog weer terug. Onderweg een zeer gevarieerde omgeving met soms schitterende vergezichten. De blauwe lucht en de heerlijke temperatuur maken het helemaal compleet. 

En we komen er al snel achter dat je hier schitterende wandeling kunt lopen. Het eerste bezoekje aan het Mullerthal is al direct raak. We lopen een schitterende wandeling door de natuur rondom Berndorf. En we komen eigenlijk alles tegen wat wandelen leuk maakt.

GPSwalking.nlLuxemburg
Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg (Luxemburgs: Groussherzogtum Lëtzebuerg; Frans: Grand-Duché de Luxembourg; Duits: Großherzogtum Luxemburg), is een land in het westen van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk.

Met een oppervlakte van 2.586 km² en met iets meer dan een half miljoen inwoners is het groothertogdom na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is het gelijknamige Luxemburg.

GPSwalking.nlHet zuidelijke deel van het land is heuvelachtig te noemen. Het is minder ruig en daardoor geschikter voor landbouw en in dit gebied wonen meer mensen en bevindt zich meer industrie dan in het noorden. Het staat bekend als het Gutland en het behoort tot het Cuestaland van Lotharingen.

Het gebied toont meer diversiteit dan het noorden en kan geografisch onderverdeeld worden in verschillende subregio’s. Het Luxemburgs Plateau in Zuid-Centraal-Luxemburg is een grote, vlakke zandsteenformatie, waarop de hoofdstad van het land gelegen is. 

Klein Zwitserland (met het Mullerthal) is een rotsachtig terrein met dichte bossen en vormt een toeristische trekpleister. Hier bevindt zich een bekende waterval, de Schiessentümpel.

De Moezelvallei is de laagst gelegen subregio en strekt zich uit langs de zuidgrens van het land. De Rode Landen in het uiterste zuiden en zuidwesten van het land vormen het industriële hart van Luxemburg en hier liggen de meeste grote plaatsen.

GPSwalking.nlMooie paden afgewisseld met kleine klimmetjes, met grote stenen waar je overheen moet, passages die soms zo smal zijn dat je de rugzak af moet doen. We komen vanalles tegen. Vooral het doolhof waar we elkaar in no-time niet meer kunnen zien, maar nog wel kunnen horen. We dwalen door smalle gangen, soms in het half-donker, dan weer vol in het daglicht. Gaaf en erg leuk om te doen. 

Onze hond wil graag het hele gezin bij elkaar houden en rent van de ene kant naar de andere kant om iedereen in de gaten te houden. Dit is een schitterend gebied. 

Mullerthal
Het Mullerthal is een schitterend gebied om te wandelen. In het gebied zijn veel wandelroutes uitgezet. De routes gaan door natuurlijke tunnels, spelonken, tussen rotsen door en soms moet je even klimmen om over een rots te komen. Het ene moment wring je je door een smalle doorgang, het volgende moment kun je genieten van een fraai uitzicht. 

GPSwalking.nlIn het kort samengevat: je komt er grillige rotsformaties, kronkelde riviertjes, kloven, fraaie bossen en grotten tegen. Hierdoor zijn de wandelingen er gevarieerd. Het gebied rond Berdorf, waar deze wandeling is gelopen, is een aanrader. Dit gebied staat bekend om haar spectaculaire natuur.

Het Mullerthal (Mëllerdall) wordt regelmatig Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Het golvende landschap doet aan Zwitserland denken. Het Mullerthal is vooral een uitzonderlijke biotoop gekenmerkt door ontzaglijke rotsformaties. De rotsen en hun erosie hebben dit landschap geschapen dat zo sterk aan Klein Zwitserland doet denken. 

GPSwalking.nlDe bekende Mullerthal Trail voert de wandelaar door een prachtig en golvend landschap over een lengte van 112 kilometer. De paden van het Mullerthal leiden door velden en bossen Je komt een zo goed als ongerepte natuur tegen. De rotsformaties hebben mooie namen zoals Piteschkummer, Siewenschlueff of Geyerslay.

Naast deze trails voor ervaren wandelaars biedt het Mullerthal ook een wandelnetwerk van mooie wandelingen door adembenemende landschappen.

Onderweg komen we geregeld wandelaars tegen. Dit is een gebied waar veel gewandeld wordt. 

Op sommige gedeeltes wordt ook geklommen. Hele drommen klimmers zitten bij elkaar en elke ongeveer elke rots wordt beklommen. Leuk om te zien hoe men hier bezig is. Jong en oud klimmen, oud past op erg jong, want er zijn zelfs babies en peuters bij. We blijven even staan om kijken en daarna gaat het weer verder.   

GPSwalking.nlThuisgekomen zien we dat de GPS enige moeite had met de heuvels waar we langs en soms doorheen gelopen hebben. 

De wandeling gaat over een glooiend gebied. Het maximale hoogteverschil is ruim 110 meter. Nergens moet je echt klimmen, maar na 17 km zijn we blij om weer bij de auto aan te komen. Wel is het goed uitkijken, want nergens is de ondergrond vlak. Goede wandelschoenen zijn daarom aan te raden. 

Als we terug zijn op de camping nemen een lekker wijntje en gaan we aan de slag met de BBQ. Het is goed vertoeven hier in Luxemburg. Natuurlijk kijken we even de foto's terug. Een leuke serie die goed laat zien hoe mooi deze wandeling is.

GPSwalking.nl
 Geraadpleegde websites:

POI's

 • Adlerhorst N49.8251 E6.3386
 • Berdorf N49.8223 E6.3509
 • Doolhof N49.8328 E6.3442
 • Gedachtenis beeldje N49.8211 E6.3736
 • Perekop - Uitzichtpunt N49.8180 E6.3759
 • Siewenschlueff N49.8323 E6.3440
 • Start/finish/parkeerplaats N49.8166 E6.3600
 • Teufelsinsel N49.8258 E6.3387
 • Uitzichtpunt 1 N49.8423 E6.3491
 • Uitzichtpunt 2 N49.8358 E6.3400
 • Uitzichtpunt 3 N49.8216 E6.3887
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.