GPSwalking.nl - GPS wandelingen | Mooie GPS wandelingen in binnen- en buitenland
Groote Heide -Heezenerbosch
Korte beschrijving
Laatst bijgewerkt op 30-03-2020
Kenmerken
Startpunt: | Eindhoven |
Startlocatie: | Noord-Brabant , Nederland |
Coördinaten | N51.411740 E5.504480 |
Afstanden: | 17, 10, 9 km |
Type: | Bos, Hei |
Begaanbaar: | Doorgaans goed begaanbaar |
Rolstoel: | Niet bekend |
Honden: | Aangelijnd |
Horeca: | Halverwege |
Gelopen op: | 13-09-2010 |
Route informatie
Langere beschrijving
De wandeling laat zich moeilijk nauwkeurig beschrijven en is een typische GPS wandeling.
We starten in Zuid-Eindhoven op de parkeerplaats aan het einde van de Rendierveld, een zijweg van de Floralaan-Oost, bij het Schuttersbos.
Schuttersbosch
De wijk werd tussen 1945 en '60 gebouwd met houten woningen. Een groot deel van de woningen is inmiddels - soms ook nog in hout - vervangen. Een deel van deze wijk stond op Geldrops grondgebied.
De naam Schuttersbosch refereert aan de schietbaan van de Burgerwacht van voor de Tweede Wereldoorlog. Ook de Duitse troepen hebben deze schietbanen gebruikt.
De schietbergen liggen tussen het Schuttersbos en Karperven. Schietbergen bestaat nog steeds en wordt gebruikt door LOGO Geldrop (hardlopen/wandelen) voor de jaarlijkse Schietbergencross.
Vanaf het parkeerterrein houden we links aan en kronkelen door het bos tot we aan de oostzijde uitkomen op de lange rechte weg langs het bos af.
We gaan richting zuidoost de hei op en komen bij een kruising van zandwegen: hier linksaf richting noordoost. Over de verharde weg naar Genoenhuis. Voorheen een van de Zes Gehuchten, nu een woonwijk tot aan de spoorlijn.
Gijzenrooi
Was ooit één van de Zesgehuchten. Nu is het een bufferzone tussen Eindhoven en Geldrop. Daarmee wordt voorkomen, dat de plaatsen aan elkaar vastgroeien. Niet alleen get gehucht Riel , maar ook de Gijzenrooise Zegge, een beschermd natuurgebiedje houden die scheiding in stand.
Verharde weg naar rechts volgen tot over de snelweg. Bij fietspad (Hier is de alternatieve winterstartplaats) rechtdoor oversteken en via de zandweg het bos in.
Voorlopig is het nog een boswandeling...
Rijksweg
Rijksweg 67 is het Nederlandse deel van de E34. Deze autosnelweg loopt, komende van Antwerpen, van de Belgische grens bij Reusel via Eindhoven naar de Duitse grens bij Venlo. Hier gaat deze snelweg als Bundesautobahn 40 verder tot Dortmund.
Vanaf knooppunt De Hogt tot knooppunt Leenderheide (beide bij Eindhoven) volgt de A2 de A67. Vanaf 31 januari 2009 zal het traject tussen De Hogt en Leenderheide A2 (hoofdrijbaan) of N2 (parallelrijbaan) heten en niet meer A67.
De snelweg is oorspronkelijk gekend als E3. Het is tussen Maastricht en Bergen op Zoom de enige snelwegverbinding met België. Niet richting Noord-zuid, maar west-oost als ontsluiting van de haven van Antwerpen naar het Roergebied en het Europese Achterland. Het is een typische Transportroute.
Het ligt in de bedoeling om de snelweg, die nu dichtslibt, met een extra rijbaan - als spitsstrook - uit te breiden. Knelpunt daarbij is het viaduct bij Geldrop - in het oosten zichtbaar - over de de spoorlijn Eindhoven-Weert. Bron: naar Wikipedia.
Na enig geslinger links/rechts komen we om een driehoekige akker heen uiteindelijk uit op de oude spoordijk. Even verder laten we de camping links liggen.
Als de camping open is (in de winterperiode gesloten) kunnen we hier wat bijkomen. Hier kan men de wandeling natuurlijk ook starten.
Het Bels Spoorlijntje
Tussen Eindhoven, Gestel, Waalre, Valkenswaard, Borkel en Schaft en Achel/Neerpelt heeft vanaf 1866 een spoorlijntje gelegen. De lijn werd veel gebruikt voor goederenvervoer zoals steenkolen vanuit Luik naar Utrecht/Amsterdam.
Het personenvervoer liep niet zo goed als gedacht, en rond 1921 werden de haltes Borkel en Gestel gesloten. Rond 1939 werd de lijn helemaal gesloten voor het reizigersverkeer. Wel bleven tot 1951 nog tweemaal per dag de zg Philipstreinen rijden.
Omdat de Belgische regering er op stond om de lijn te handhaven, werd besloten de lijn via Geldrop te laten lopen. Dat is dit traject. De laatste goederentrein reed in 1974.
In 1986 werd het Nederlandse gedeelte van de spoorlijn opgebroken, het Belgische gedeelte was al eerder weg. Plannen voor een toeristisch lijntje, zijn op niets uitgelopen.
Via Plan Spartacus wordt nu weer gesproken om voor 2020 een sneltramverbinding tussen Eindhoven en Hasselt te herstellen. Dit tracé kan daar een rol in spelen.
Weer terug over de verharde weg tot aan de Y-splitsing, rechtsaf tot over de spoordijk rechtdoor door het bos en rechtdoor over de hei. Hier zien we de Groote Heide zoals die moet zijn met vennen, zandheuvels en vooral heide. Tot aan de horizon...
Het probleem bij deze wandeling is het vinden van een goede herberg. In de zomer is het geen probleem, maar in de winter zijn de startmogelijkheden beperkt. En moet je uitwijken naar de Hut van Mie Pils (Aalsterhut).
Groote Heide
De Groote Heide is een natuurgebied van 333 ha en is in het bezit van het Brabants Landschap. Het wordt omsloten door andere natuurgebieden, zoals de leenderheide en verderop de Strabrechtsche Heide.
Het gebied wordt begrenst door twee autosnelwegen, de A2 en de A67. Het maakte vroeger deel uit van een enorm groot aaneengesloten heidegebied. Nu ligt er een ecoduct om dieren toegang te geven tot de andere gebieden.
De Groote Heide zelf bestaat uit een uitgestrekt, droog heideveld. Deze heide wordt hier en daar afgewisseld door kleinschalige dennenaanplant en enige vliegdennenbos. Hier ligt het ondanks de naam vrij grote (maar vaak droogvallende) Klein Huisven. Kleinere vennetjes in het gebied zijn het Appelven en het Peerven.
Zuidelijker ligt een naaldhoutaanplant op dekzand, alsmede droog Eiken-Berkenbos. De bossen wisselen zich op schilderachtige wijze afwisselen met kleine weilandenclaves en gaan naar het zuiden toe over in de laagte van het ontgonnen, maar nog altijd herkenbare Groot Huisven.
Klokjesgentiaan en Kleine zonnedauw zijn enkele van de plantensoorten die hier te vinden zijn.
Achter het ven langs, langs het bos naar het viaduct. Steek de snelweg over, beneden na het viaduct naar links en door het bos slingerend terug naar de parkeerplaats. Heerlijk toch, die mooie heide?
Wandel ze.
Startpunt:
- 3500 Schuttersbos 128° N51 24.701 E5 30.259
Camping Heezerenbosch 267° N51 22.431 E5 33.125 - 3501 Schuttersbos 128° N51 24.701 E5 30.259
- 3502 Camping Heezerenbosch 267° N51 22.431 E5 33.125
Alternatieve startpositie in de winter, als de Camping gesloten is. Parkeren, direct over het viaduct vanuit Geldrop. De route gaat dan richting zuid tot - dan halverwege - de Hut van Mie pils (Aalsterhut) en dan via andere viaduct - dat lusje is erg mooi - weer terug.
POI's
- Schuttersbosch N51 24.602 E5 30.733
- Gijzenrooi N51 24.568 E5 31.706
- Rijksweg A67 N51 24.309 E5 32.669
- Het Bels Spoorlijntje N51 22.695 E5 32.758
- Groote Heide N51 23.259 E5 32.390
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekstStartlocatie
Reacties
Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen
- Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
- Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
- Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
- De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
- Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
- Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
- English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.