Mullerthal

Korte beschrijving

Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg (Luxemburgs: Groussherzogtum Lëtzebuerg; Frans: Grand-Duché de Luxembourg; Duits: Großherzogtum Luxemburg), is een land in het westen van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Met een oppervlakte van 2.586 km² en met iets meer dan een half miljoen inwoners is het groothertogdom na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is het gelijknamige Luxemburg.

Het zuidelijke deel van het land is heuvelachtig te noemen. Het is minder ruig en daardoor geschikter voor landbouw en in dit gebied wonen meer mensen en bevindt zich meer industrie dan in het noorden. Het staat bekend als het Gutland en het behoort tot het Cuestaland van Lotharingen. Het gebied toont meer diversiteit dan het noorden en kan geografisch onderverdeeld worden in verschillende subregio’s. Het Luxemburgs Plateau in Zuid-Centraal-Luxemburg is een grote, vlakke zandsteenformatie, waarop de hoofdstad van het land gelegen is. 

Klein Zwitserland (met het Mullerthal) is een rotsachtig terrein met dichte bossen en vormt een toeristische trekpleister. Hier bevindt zich een bekende waterval, de Schiessentümpel. De Moezelvallei is de laagst gelegen subregio en strekt zich uit langs de zuidgrens van het land. De Rode Landen in het uiterste zuiden en zuidwesten van het land vormen het industriële hart van Luxemburg en hier liggen de meeste grote plaatsen.

Camping du Rivage is een rustige familiecamping met een sportief karakter. De camping ligt op een schitterende locatie in het Groothertogdom Luxemburg, tegen de Duitse grens. U vindt de camping op een unieke plek aan een bocht van de rivier de Sûre, vlakbij het bekende wandelparadijs Mullerthal.


Kenmerken
Startpunt: Consdorf: parpeerplaats Rue de Consdorf
Startlocatie: Luxemburg , Luxemburg
Coördinaten N49.779000 E6.328000
Afstanden: 17 km
Type: Berg, Bos, Heuvel
Begaanbaar: Goede wandelschoenen aantrekken
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 23-04-2017

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km door het Mullerthal in Luxemburg.
Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar.
Wel is er naast de track ook een route beschikbaar.
Trek goede wandelschoenen aan. 
Het maximale hoogteverschil is ongeveer 140 meter. Maar doordat het regelmatig iets omhoog of omlaag gaat is het een redelijk pittige wandeling. 
Onderweg komt u horecagelegenheden tegen in het plaatsje Mullerthal. Langere beschrijving

GPSwalking.nlHet is voorjaar 2016 als we een discussie hebben over de Zomervakantie. Waar gaan we dit jaar naar toe. De kids willen graag naar het buitenland, maar geen uren hoeven te rijden. De keuze valt op Luxemburg waarna het zoeken naar een camping kan gaan beginnen.

Op de webiste van de SVR vinden we een kleine en rustige familiecamping en boeken direct voor een week. Daarna splitsen de wegen weer. De kids naar huis en wij verder naar Frankrijk. Maar voordat het zover is gaan we een paar mooie wandelingen lopen.

We hebben geluk. Het is een week zeer fraai zomerweer. Ideaal voor een aantal wandelingen. De eerste lopen we direct vanaf de camping. We lopen naar Beaufort en met een boog weer terug. Daarna volgen 2 mooie wandelingen door het Mullerthal. 

Het eerste bezoekje aan het Mullerthal is al direct raak. En een dag later zijn we weer terug voor nog een mooiere wandeling. Tussen rotspartijen door, glooiend, trappetje op en trappetje af. Onze hond vermaakt zich prima, ook onze kinderen.

GPSwalking.nlJe kunt soms verstoppertje spelen tussen de rotsspleten. En na elke bocht wacht er weer een leuke verrassing. De wandeling kent weinig steile stukken.

Maar doordat het steeds op en neer gaat is het redelijk vermoeiend. Iedereen was blij toen we weer bij de auto aangekomen. later is het dan weer genieten om de foto's terug te kijken.

Alles bij elkaar een schitterende wandeling die we iedereen kunnen aanbevelen. 

Onderstaand het hoogteprofiel. Zoals u kunt zien is het maximale hoogteverschil zo ongeveer 140 meter. Goede bergschoenen zijn zeker aan te bevelen. 

GPSwalking.nl

GPSwalking.nlLuxemburg
Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg (Luxemburgs: Groussherzogtum Lëtzebuerg; Frans: Grand-Duché de Luxembourg; Duits: Großherzogtum Luxemburg), is een land in het westen van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk.

Met een oppervlakte van 2.586 km² en met iets meer dan een half miljoen inwoners is het groothertogdom na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is het gelijknamige Luxemburg.

Het zuidelijke deel van het land is heuvelachtig te noemen. Het is minder ruig en daardoor geschikter voor landbouw en in dit gebied wonen meer mensen en bevindt zich meer industrie dan in het noorden. Het staat bekend als het Gutland en het behoort tot het Cuestaland van Lotharingen.

GPSwalking.nlHet gebied toont meer diversiteit dan het noorden en kan geografisch onderverdeeld worden in verschillende subregio’s. Het Luxemburgs Plateau in Zuid-Centraal-Luxemburg is een grote, vlakke zandsteenformatie, waarop de hoofdstad van het land gelegen is.

Klein Zwitserland (met het Mullerthal) is een rotsachtig terrein met dichte bossen en vormt een toeristische trekpleister. Hier bevindt zich een bekende waterval, de Schiessentümpel.

De Moezelvallei is de laagst gelegen subregio en strekt zich uit langs de zuidgrens van het land. De Rode Landen in het uiterste zuiden en zuidwesten van het land vormen het industriële hart van Luxemburg en hier liggen de meeste grote plaatsen.

GPSwalking.nlWe lopen door lang gebied met hoge rotsen. Het pad is goed begaanbaar. Zo nu en dan lopen we door een smalle spleed tussen 2 rotsen. Heerlijk in de schaduw en soms best wel een beetje spannend.

Onze hond laten we gedeeltelijk los lopen. Die vind hellingen leuk en loopt alles 2 keer. Wij proberen alles maar 1 keer te lopen. 

Mullerthal
Het Mullerthal is een schitterend gebied om te wandelen. In het gebied zijn veel wandelroutes uitgezet. De routes gaan door natuurlijke tunnels, spelonken, tussen rotsen door en soms moet je even klimmen om over een rots te komen. Het ene moment wring je je door een smalle doorgang, het volgende moment kun je genieten van een fraai uitzicht.

GPSwalking.nlIn het kort samengevat: je komt er grillige rotsformaties, kronkelde riviertjes, kloven, fraaie bossen en grotten tegen. Hierdoor zijn de wandelingen er gevarieerd. Het gebied rond Berdorf, waar deze wandeling is gelopen, is een aanrader. Dit gebied staat bekend om haar spectaculaire natuur.

Het Mullerthal (Mëllerdall) wordt regelmatig Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Het golvende landschap doet aan Zwitserland denken. Het Mullerthal is vooral een uitzonderlijke biotoop gekenmerkt door ontzaglijke rotsformaties. De rotsen en hun erosie hebben dit landschap geschapen dat zo sterk aan Klein Zwitserland doet denken.

De bekende Mullerthal Trail voert de wandelaar door een prachtig en golvend landschap over een lengte van 112 kilometer. De paden van het Mullerthal leiden door velden en bossen Je komt een zo goed als ongerepte natuur tegen. De rotsformaties hebben mooie namen zoals Piteschkummer, Siewenschlueff of Geyerslay.

Naast deze trails voor ervaren wandelaars biedt het Mullerthal ook een wandelnetwerk van mooie wandelingen door adembenemende landschappen.

GPSwalking.nlOok vandaag komen we regelmatig wandelaars tegen. Het is een geliefd wandelgebied. Het plaatsje Mullerthal stelt daarna wat tegen. Het is stil en het meeste lijkt gesloten. 

Toch vinden we een terras waar we even genieten van een kopje koffie. Lekker om even te pauzeren. 

Maar het wordt wat donker boven onze hoofden en het wordt tijd om verder te trekken. Helemaal droog houden we het niet. Daarom moeten de regenjassen aan. Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben intussen al een heleboel mooie foto's kunnen schieten. En we hebben genoten van de prachtige natuur van het Mullerthal.  

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Alternatieve parkeerplaats N49.8174 E6.3327
 • Château Grondhaff N49.8182 E6.3215
 • Felsformation Rameley N49.7934 E6.3191
 • Felsformation Schelmenley N49.7901 E6.3224
 • Keltenhiel N49.7975 E6.3176
 • Nenghis Hiel N49.7993 E6.3190
 • Start/finish/parkeerplaats N49.7788 E6.3277
 • Terras N49.7896 E6.3056
 • Uitzichtspunt N49.7797 E6.3271
 • Uitzichtspunt2 N49.8170 E6.3325
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.