Eeskoterpad

Korte beschrijving

Klompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen door een agrarisch cultuurlandschap. De wandelingen lopen over historische paden zoals jaagpaden, oude kerkenpaden, hessewegen en tienwegen. 

De wandeling kenmerken zich door rust, kleinschaligheid en een combinatie van cultuur en natuur. Onderweg vertellen deze wandeling de wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. 

De Klompenpaden zijn gemarkeerd, kunnen in 2 richtingen gelopen worden en komen voor in Utrecht en Gelderland. Honden zijn doorgaans niet toegestaan op deze wandelingen. 

Otterlo
Otterlo is een esdorp in de Nederlandse gemeente Ede, provincie Gelderland. Het dorp en het omliggende buitengebied had in 2006 2380 inwoners.

Op 1 januari 1812 werd Otterlo als zelfstandige gemeente van Ede afgesplitst. Onder deze gemeente vielen ook de dorpen Deelen en Harskamp en de buurtschappen Eschoten, Hoog-Baarlo, Mossel, Nieuw-Reemst, Oud-Reemst en Westeneng (bij Harskamp). Bij het kadaster is dit gebied nog steeds bekend als kadastrale gemeente Otterlo. Op 1 januari 1818 werd de gemeente alweer bij Ede gevoegd.

In 2005 werd het 1150-jarig bestaan van het dorp Otterlo gevierd.

Het achtervoegsel lo, afgekort van loo, is een historische benaming voor een bos.

De naam van de plaats Otterlo werd in het verleden ook wel geschreven als Otterloo. Deze twee namen werden afwisselend gebruikt. Dit is nog terug te zien op oude ansichtkaarten.


Kenmerken
Startpunt: Otterlo: Parkeerplaats Centrum
Startlocatie: Gelderland , Nederland
Coördinaten N52.101000 E5.771000
Afstanden: 15 km
Type: Akker, Dorp, Vergezicht
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 23-06-2017

Route informatie

Een GPS wandeling van 15 km door het buitengebied van Otterlo op de Veluwe.
Dit is een officiele klompenwandeling, dus u kunt ook vooruit zonder GPS
Naast de track is er ook een route beschikbaar.
Er is een officiele verkorting en verlenging beschikbaar. We hebben de verlenging geprobeerd maar kwamen geen paaltjes meer tegen.
De wandeling begint officieel in het centrum van Otterlo. Maar handiger is om de auto te parkeren op de alternatieve parkeerplaats bij camping de Weije Werelt. U loop dan het mooiste stukje als laatst. 

Honden zijn niet toegestaan op deze wandeling.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe brengen de voorjaarsvakantie door op mini-camping De Bosrand in Otterlo. Een camping waarvan je zo het bos in loopt. Wel is dit bos enigszins beperkt want waar je ook loopt, overal loop je tegen het hek van het Nationale Park aan. 

Het is de hele vakantie tropisch weer. En dat voor eind mei / begin juni. Niet altijd het beste weer om lange wandelingen te lopen. Maar het bord van een klompenpad rond Otterlo waren we al een paar keer tegengekomen. Alleen mocht de hond niet mee op deze wandeling.

Toen de zoveelste warme dag zich aankondigde besloten vrouwlief en hond om lekker bij de caravan te blijven. En dat gaf mij de gelegenheid om om dit rondje eens te gaan lopen. Gewoon de paaltjes volgen. En dat is soms iets moeilijker dan je denkt.

GPSwalking.nlAan het einde van de wandeling wist ik toch een paaltje te missen met een omweg als gevolg. Twee dagen later heb ik het einde nogmaals gelopen om alles compleet te krijgen. 

Op de website van dit klompenpad staat als suggestie om de route andersom te lopen zodat het laatste stuk ook meteen het mooiste is. Een ander alternatief is om de auto te parkeren op de alternatieve parkeerplaats. Dan heb je altijd een mooi stuk aan het einde van de wandeling. In het centrum van Otterlo parkeren is niet onmogelijk, maar wel lastiger. 

Uw hond is niet welkom op deze wandeling, ook niet aangelijnd. 

GPSwalking.nlKlompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen door een agrarisch cultuurlandschap. De wandelingen lopen over historische paden zoals jaagpaden, oude kerkenpaden, hessewegen en tienwegen. 

De wandeling kenmerken zich door rust, kleinschaligheid en een combinatie van cultuur en natuur. Onderweg vertellen deze wandeling de wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. 

De Klompenpaden zijn gemarkeerd, kunnen in 2 richtingen gelopen worden en komen voor in Utrecht en Gelderland. Honden zijn doorgaans niet toegestaan op deze wandelingen. 

GPSwalking.nlOtterlo
Otterlo is een esdorp in de Nederlandse gemeente Ede, provincie Gelderland. Het dorp en het omliggende buitengebied had in 2006 2380 inwoners.

Op 1 januari 1812 werd Otterlo als zelfstandige gemeente van Ede afgesplitst. Onder deze gemeente vielen ook de dorpen Deelen en Harskamp en de buurtschappen Eschoten, Hoog-Baarlo, Mossel, Nieuw-Reemst, Oud-Reemst en Westeneng (bij Harskamp).

Bij het kadaster is dit gebied nog steeds bekend als kadastrale gemeente Otterlo. Op 1 januari 1818 werd de gemeente alweer bij Ede gevoegd.

GPSwalking.nlIn 2005 werd het 1150-jarig bestaan van het dorp Otterlo gevierd.

Het achtervoegsel lo, afgekort van loo, is een historische benaming voor een bos.

De naam van de plaats Otterlo werd in het verleden ook wel geschreven als Otterloo. Deze twee namen werden afwisselend gebruikt. Dit is nog terug te zien op oude ansichtkaarten.

De wandeling slingert aan het begin langs de hekken van het nationaal park de Hoge Veluwe. Je kunt zo goed zien hoe groot gebied afgezet is. We komen weilanden tegen, hei, zandverstuivingen en zelfs wat heuvels tegen. Heel aardig. Bij de camping is een mooi terras. Ideaal voor een pauze. Ik loop ook een aantal aparte hutten tegen het lijf, een stukje verder staat een bord met uitleg. Daar maken we natuurlijk een foto van. 

GPSwalking.nlNatuurmonumenten Zwerfhutten
De Natuurmonumenten Zwerfhut is het resultaat van een samenwerking tussen De Wije Werelt én Natuurmonumenten. 

De Zwerfhut is gemaakt van robuust Larikshout, wat in de winter van 2012 geveld is in het hiernaast gelegen Planken Wambuis, het hout heeft een FSC keurmerk. De Natuurmonumenten Zwerfhut is op een natuurlijke manier geïsoleerd met schapenwol en houtkrullen. Op het dak liggen plaggen uit de buurt, waardoor hier een natuurlijk begroeiing ontstaat

De Natuurmonumenten Zwerfhut beschikt over 6 slaapplaatsen, verdeeld over een bedstee en een vide. Er is een complete keuken en badkamer aanwezig. Wat opvalt is de knusse inrichting met een gezellige potkachel.

GPSwalking.nlEen gemakskast biedt, indien gewenst, toegang tot een aantal hedendaagse gebruiksproducten. Onder de veranda van de Zwerfhut is het heerlijk toeven. De Zwerfhut is het hele jaar door te boeken, stelt u zich het uitzicht eens voor met een vers laagje sneeuw.

De Natuurmonumenten Zwerfhut staat samen met nog een aantal unieke verhuureenheden op een natuurterrein. Het leuke is dat al deze accommodaties ook per nacht geboekt kunnen worden. Misschien is het u opgevallen dat dit gedeelte van dit terrein wat ruiger is dan de rest van de camping, zo ligt hier centraal een stukje woeste grond.

De oude heidelaag, welke meer dan 100 jaar geleden bedekt is met een laag stuifzancUs weer opgegraven en naar boven gewerkt. Deze is vermengd met verse heiplaggen, op termijn moet hier dus een stukje heide ontstaan. Ook biedt deze ondergrond ruimte aan zeldzame vlinders, reptielen en insecten.

GPSwalking.nlNaast de Natuurmonumenten Zwerfhut worden op dit gedeelte ook nog een 2 persoons Pöd en een 4 persoons GEURT verhuurd, beide accommodaties zijn basic maar zeer sfeervol. Houdt u het liever bij wat meer luxe? Probeer dan eens een Boslodge met veranda of Rondstamlodge. 

U bent van harte welkom voor een overnachting in de Natuurmonumenten Zwerfhut of in een van de andere unieke Veluwse verhuurobjecten. Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht op de receptie of op www.wijewerelt.nl

Zo, weer genoeg reclame gemaakt. De route gaat verder over bospaden, langs weilanden. Heel afwisselend. Als er op een gegeven moment een bordje met een verlenging van deze route langskomt sla ik af. Maar ik kom geen paaltjes meer tegen. Daarom toch maar terug om verder te gaan op de "normale" route. Een verkorting is ook mogelijk. Dat wordt onderweg aangegeven. U loopt dan een kilometer of 12. 

GPSwalking.nlSchaapskooi Eeskoten
De Veluwse schaapskooi die u hier ziet is een rijksmonument. Ze dateert naar alle waarschijnlijkheid al van vóór 1878. Net zoals veel andere schaapskooien heeft ook deze trechtervormige ingangen.

Deze driezijdige afsluiting hangt samen met de functie. Door de schuine zijden, aan weerszijden van de dubbele deuren, worden schapen getrechterd naar buiten geleid. Zo kunnen de schapen elkaar niet verdrukken.

Van oorsprong waren schaapskooien geheel van hout, later werden ze van baksteen gebouwd. Deze schaapskooi is bijzonder, omdat ze de overgang tussen beide typen markeert. Dit is te zien aan de interne draagconstructie uit dekbalkgebinten. Die constructiewijze past eigenlijk vooral bij een kooi met gemetselde wanden.

GPSwalking.nlDeze schaapskooi heeft echter gepotdekselde gevels. Dit refereert aan de traditionele bouwmethode uit hout.

In opdracht van de eigenaar is deze schaapskooi in 2012 gerestaureerd. Daarbij zijn de typisch oude dekbalkgebinten van deze schaapskooi hersteld.

Potstal
In de schaapskooi overnachtten de schapen. De boeren hadden schapen voor wol, melk, vlees èn mest. Zandgronden zijn namelijk geen vruchtbare gronden. De schaapskooi gebruikte de boeren om mest van de schapen op te potten.

De uitwerpselen van de schapen vermengde de boer met heideplaggen en stro om zo de mesthoeveelheid te vergroten en de potstal enigszins schoon te houden. Soms stonden de schapen aan het einde van de winter wel anderhalve meter hoger dan in het begin.

GPSwalking.nlDe stal schepte de boer dan leeg en bemeste de verarmde akkers voor en na het zaaien, Zo konden de boeren toch gewassen verbouwen op de arme grondèn. In de omgeving hebben veel van dit soort schaapskooien gestaan.

Buurschap Eschoten
De schaapskooi ligt in het Buurtschap Eschoten. In Eschoten stond van de 14e eeuw tot 1740 kasteel 'Eeskooten'. De eerste aanduiding over bewoning in Eeskooten stamt uit 1334. De geslachtsnaam 'van Escaten' werd toen voor het eerst geregistreerd.

In 1531 sprak hertog Karel van Gelre over: "onze Huyss of Stenen Kamer geheiten Eschaeten, then Aenstoth in onzen Ampte van Ede". Een stenen kamer duidt op een versterkt huis of kasteel.

Onderweg is het behoorlijk stoffig. Dat blijkt als een tractor komt langgedendert. Een reusachtige stofwolk tot gevolg. Dan gaat het verder tot de hekken van Legerplaats Harskamp. Ik blijf aan de goede kant, want de borden voorspellen niet veel goeds.  

GPSwalking.nlLegerplaats Harskamp
De Legerplaats Harskamp/Generaal Winkelman Kazerne, kortweg De Harskamp, gelegen nabij het Gelderse dorp Harskamp, is een militair complex van de Nederlandse krijgsmacht. Het terrein huisvest onder meer de Infanterieschool en het Infanterie Schietkamp (ISK).

Het schietkamp werd als militair oefenterrein op 1 september 1899 in gebruik genomen. Eind oktober 1918 kwamen soldaten hier in opstand tegen de slechte economische omstandigheden. Dat vormde de inleiding tot een poging tot revolutie in Nederland die als de Vergissing van Troelstra de geschiedenis in zou gaan.

Op het terrein bevindt zich een oefendorp (Oostdorp), waar gevechten in bebouwd gebied kunnen worden geoefend. Het luchtruim boven het schietkamp is aangewezen als vliegbeperkingsgebied met de codenaam EHR 9. Dit is een vijfhoekig gebied met een diameter van ongeveer 7 km dat reikt tot een hoogte van 5600 voet (1707 m). Bij activiteiten binnen het gebied is vliegverkeer beneden deze hoogte niet toegestaan.

GPSwalking.nlTot 2007 was Generaal Winkelman Kazerne de naam van de kazerne aan de Elspeterweg te Nunspeet. In dat jaar werd deze legerplaats overgedragen aan Staatsbosbeheer die het in de jaren erna weer tot bosgebied heeft gemaakt. Vrijwel alle gebouwen op het terrein werden in de periode 2004-2007 gesloopt.

Het standbeeld van generaal Winkelman is verhuisd en staat nu bij de omgedoopte kazerne op de Harskamp. Nabij de Stakenberg is een informatiepaneel geplaatst over de oude legerplaats, waarvan nu alleen nog het PMT-gebouw en enkele woonhuizen staan.

Het terrein van Legerplaats Harskamp functioneert ook als natuurgebied en is buiten oefentijden beperkt opengesteld voor wandelaars en fietsers.

GPSwalking.nlDan loop ik Otterlo weer in. Een paaltje trekt de aandacht. 

Otterlo al ruim 1162 jaar oud
Ik kom een herdenkingspaal tegen. Otterlo 1100 jaar. Van 855 tot 1955. Het is al weer even geleden en daarmee is Otterlo intussen al ruim 1162 oud. Nog een krappe 40 jaar en dan is het weer tijd voor een feest, en mogelijk een nieuwe paal. 

Veel staat er niet over op het Internet. Maar één website heeft wat meer info. Hier een korte samenvatting:
"Het vriendelijke dorpje Otterlo is de laatste tijd nogal eens “in het nieuws” geweest. Het afscheid van meester Engelen, nu al weer enkele maanden geleden, en het heengaan van dokter Beumer als practiserend arts waren voor deze kleine gemeenschap gebeurtenissen van veel belang en wij hebben dan ook niet nagelaten daarvan in onze nieuwskolommen uitvoerig melding te maken.

GPSwalking.nlToch waren dit nog maar kleinigheden vergeleken bij de grote gebeurtenissen die Otterlo nog te wachten staan gedurende de eerste drie dagen van September 1955 als de Otterlose bevolking het elfhonderdjarig bestaan van haar woonplaats gaan herdenken met een feest, dat zal klinken als een klok.

Al maanden is een comité aan het werk om de voorbereiding van dit feest te verzorgen. De bekende kunstschilder-glazenier Wim Mulder is voorzitter van dit comité, de heer H. Brunekreef secretaris en de heer J. Beumer Wzn penningmeester. Verder hebben er zitting in de heren C. Engelen, P. Brons, G.J. van Voorst en A.L. Jonkers.

Vast staat wel, dat Otterlo één van de oudste nederzettingen van ons land is en stellig meer dan 1100 jaren heeft bestaan. In het meseum te Leiden worden verschillende pijlspitsen, urnen enz. bewaard, welke zijn gevonden in Wekerom en Roekel en wijzen op een prae-historische bewoning van deze streken. Lees verder...

Het is weer eens wat anders, paaltjes volgen. Lijkt zo simpel, maar het gaat soms fout. Maar met een GPS in de hand kom je altijd weer thuis. Een mooie gelegenheid om de omgeving van Otterlo eens op een andere manier te bekijken.  

En na zo'n warme wandeling is het goed vertoeven voor de caravan. 

Geraadpleegde websites

POI's

 • Het Witte Hoes / Recept 35 N52.1018 E5.7746
 • Alternatieve parkeerplaats N52.0863 E5.7752
 • Eeskoten N52.1072 E5.7561
 • Heide N52.0963 E5.7875
 • Hotel Sterrenberg / Restaurant Timber N52.1025 E5.7784
 • Infanterie Schietkamp Harskamp N52.1153 E5.7675
 • Nationaal Park Hoge Veluwe N52.0973 E5.7914
 • Otterlo 1100 jaar N52.1030 E5.7718
 • Picnicktafel N52.0957 E5.7511
 • Restaurant de Houtzagerij N52.0858 E5.7685
 • Rustpunt N52.1067 E5.7559
 • Start/finish/Parkeerplaats N52.1009 E5.7713
 • Zandverstuivingen N52.0934 E5.7896
 • Zwerfhutten Natuurmonumenten N52.0865 E5.7655
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.