Riga Jürmala Kemeri

Korte beschrijving

We zijn op bezoek in Riga, Letland. Daar hebben we al een stadswandeling gemaakt. Maar op advies van vrienden gaan we met de trein naar het Kemeri Natuur Park. Een combinatiewandeling. Met de trein naar Kemeri, wandeling van 11km naar het Hoogveen in het Nationaal Park, met de trein naar Majori in Jurmala, korte wandeling van 5km door de badplaats.kuuroord naar Dzintari. Daarna met de trein terug naar Riga.

Een geweldige belevenis! Alleen de treinreis al, maar vooral ook de wandeling over de vlonderpaden door een onmeetbaar moeras. Nooit eerder hebben we op zo unieke wijze gewandeld. Nooit eerder zijn we in zo’n uitgestrekt natuur gebied en in zo’n gevaarlijk terrein geweest. Op zich is de wandeling niet gevaarlijk, eenvoudig zelfs, maar raak je van het pad af en glijd je in de swamp, dan kun je diep wegzakken.

Maar dat levert ook onbekende sferen op. Hoe is dit ontstaan? Hoe ontwikkelt het zich nog steeds? We zien voor ons nieuwe plantjes. We krijgen een prachtig overzicht vanuit de uitzichttoren. Om te voorkomen dat de wandeling als saai en steeds hetzelfde is gaan we op elk ‘eilandje’ een stukje natuur behandelen. Daarmee wordt het heel boeiend. We kunnen ons nu voorstellen hoe delen van Nederland vóór de Middeleeuwen eruit hebben gezien toen de veen- en turfvorming nog in volle gang was.

Op de terugreis, let op want we zijn aan de vertrektijd van de trein gebonden, kunnen we onderweg uitstappen en naar de kust gaan. Want ooit was dit de Rivièra van het Tsarendom, van Riga en later Moskou. We lopen een rondje langs de mooiste houten villa’s en over het strand. Wat ooit een vakantieoord was voor uitsluitend de elite is nu toegankelijk voor ons allen. Dit prachtige strand aan de Oostzee herleeft en beleeft de nieuwe toeristische inbreng vanuit het nieuwe Letland en het achterland van Europa. Geniet van het fantastisch vakantiegevoel op plaatsen waar ooit de Tsaar en Chroetsov op vakantie gingen.

We sluiten dit verhaal af met het levensverhaal van Emilija Benjamina, typerend voor het leven in dit land met haar mogelijkheden en onmogelijkheden opgelegd door de omstandigheden van dat moment. Het laat zich lezen als een roman. Heerlijk voor in de trein terug naar Riga.

Groeten van Leonoor en Arnold Juni 2017


Kenmerken
Startpunt: Riga
Startlocatie: Letland , Letland
Coördinaten N56.947000 E24.121000
Afstanden: 11 km
Type: Cultuur, Park
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Onderweg
Gelopen op: 30-06-2017

Route informatie

GPS wandeling van 11 km door het Kemeri Natuur Park in Riga (Letland)
Er is een verkorting beschikbaar van 5 km
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar.
Er is geen horeca in het Nationaal Park. Horeca gelegenheden kunt u wel vinden de plaats Jurmala.
Van deze wandeling is alleen een Track beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nlSTART/FINISH/ N56 56.817 E24 07.240

Centraal Station Riga
De trein vertrekt om 9:20h stipt op Perron 3 van het Centraal Station in Riga als trein 6505. De kaartjes naar Kemeri hebben we aan het begin van de tunnel naar de perrons gekocht: €3,80, voor twee personen. Daar mogen we een uur voor in de trein zitten.

Jürmala zelf kent 14 stations maar we zullen zeker 20 keer stoppen. De conductrice heeft moeite om te lachen, maar iedereen wordt wel gecontroleerd en afgestempeld.

Op de terugweg zullen wij stoppen in Dubulti , maar we adviseren u om iets verder door te gaan tot Majori.

GPSwalking.nlKemeri Station N56 56.306 E23 29.379
De trein is comfortabel, banken van 3 personen, lekker breed. Telkens wordt het volgende station aangekondigd. Een les om de Letse uitspraak te oefenen.

Het landschap rolt voorbij. Eerst de stedelijke drukte van de buitenwijken van Riga met de hoge standaard flatgebouwen, dan volgen het vlakke landschap en de rivier. De meeste huizen staan verscholen in de eindeloze bossen en zeker als we in het Natuurpark Kemeri komen. Kemeri, een verlaten station.

De trein vertrekt weer richting Riga om 14:20 of 14:56 (wel even checken!)

GPSwalking.nlKemeri resort of Lielais Kemeru t?relis N56 56.331 E23 29.397
Vanaf het station kunnen we kiezen uit twee mogelijkheden: naar het dorp/resort Kemeri of linksaf over de overweg naar het moeras Kemeri. Wij kiezen voor het laatste.

Het verschil? Voorbij het dorp 2,8 km vanaf het station, kom je bij het Informatie Centrum van Natuurpark Kemeri N56 57.138 E23 30.780 en daar ligt een korte vlonderweg, 800m, met weinig meertjes, maar je komt dan langs de houten huisjes en het park met de bronnen in het resort. Veel vergane glorie!

Onze route volgt eerst drie kilometer door het bos voordat we bij het vlonderpad over het moeras van 3 km komen. En dan moeten we straks ook diezelfde weg terug. Binnen de ring van het pad liggen 50 meertjes. Hier zijn we dus meer in het echte moeras.

GPSwalking.nlKemeri resort N56 56.691 E23 29.792
Kemeri resort is een onderdeel van Jurmala in Letland, 44 km van Riga. Van 1928 tot 1959 was Kemeri een aparte stad, bekend om de helende modderbaden en luxueuze hotels. Nu wonen er ongeveer 2200 inwoners.

De naam Kemeri (Kemmern) verschijnt voor het eerst na de oprichting van het markgraafschap van Koerland in 1561. Geschriften uit 1796 geven aan dat Kemeri vooral bekend werd om zijn geneeskrachtige eigenschappen, de eerste chemische analyse van het bronwater wordt uitgevoerd in 1818.

De bewoners van de nabijgelegen stad van Sloka begonnen huizen te bouwen voor de patiënten. In 1825, was het eerste openbare gebouw klaar voor spa gasten. Bad Kemmern werd opgericht als een resort in 1838, toen de tsaar Nicolaas I van Rusland dit land gaf voor de bouw van het eerste badhuis met mineraal water. Vanaf toen begonnen mensen hier naartoe te komen voor behandeling.

GPSwalking.nlKorte geschiedenis N56 56.774 E23 29.937
Het Kemeri resort werd populair in het Russische Rijk. In 1912 ontstond een directe spoorverbinding tussen Kemeri en Moskou. De verbinding met het strand van JaunKemeri werd verstrekt door de elektrische tram. Zenuw ziekte, alsmede ziekten van gewrichten, botten en spieren werden behandeld in het resort. Er werden ook behandelingen met zwavelhoudend mineraalwater en modderbaden uitgevoerd.

In die tijd brachten jaarlijks 8300 mensen een bezoek aan het resort. Tijdens Wereldoorlog I vonden de gevechten tussen de Duitse en Russische troepen plaats op slechts een paar kilometer van Kemeri. Het resort werd verwoest en het station werd vernietigd.

GPSwalking.nlHeilbaden van vroeger en tegenwoordig N56 56.858 E23 29.899
De Eerste en Tweede wereldoorlog hebben hun sporen nagelaten in de bossen, zoals loopgraven en graven van soldaten. Tegenwoordig leven ongeveer 3500 inwoners binnen de grenzen van het Nationaal Park. In Kemeri stad zelf vind je een mooi park, zwavelbronnen en heilbaden, en een oud sanatorium.

Langs de kust liggen vissersdorpen met traditionele houten huisjes en je kunt er grookte vis kopen. Verder krijg je informatie over cultuur en activiteiten, markten en festivals in het Informatie Centrum van het Nationaal Park.

Dit Informatie Centrum ligt aan de andere kant van het dorp op 2,3 km vanaf het Station. Vanuit het Info Center kan je ook een kort vlonderpad volgen van 800 meter lengte.

GPSwalking.nlOp weg naar het Natuurpark N56 55.961 E23 28.838
We volgen de weg door de eindeloze bossen. We zien dat de ondergrond helemaal begroeid is met bosbessen. De lokale bevolking is er blij mee. Ondanks dat heeft men ook hier niet het eeuwig leven.

Na een uurtje lopen komen we bij de parkeerplaats. Er staan enkele bussen. We komen bij de ingang van het Park.

Ons verhaal zal zich nu richten op Kemeri Nationaal Park (Lets: Kemeru nacionalais parken en Lielais Kemeru tireli, het Hoogveen van Keremi.

We vertalen de informatieborden:

GPSwalking.nlWelkom in Nationaal Park Kemeri. N56 54.996 E23 27.892
Kemeri Nationaal Park (Lets: Kemeru nacionalais parken), Kemeri spreekt men uit als “Ksjéémerie”.

Het park, niet ver van Riga met zijn oorspronkelijke moeras en zompig landschap, zijn stille bossen, schilderachtige meren en rivieren, vissersdorpen en het uitnodigende Oostzeestrand is blij met uw bezoek.

De beschrijvingen dienen ter oriëntering van je bezoek. Puntsgewijs worden we wijzer…. Het Nationaal Park Kemeri bestaat pas sinds 1997 en is slechts aan het begin van zijn ontwikkeling.

We hopen dat u plezier beleeft aan de schoonheid van dit natuurlandschap en genieten van wat Kemeri biedt.

GPSwalking.nlNatuur en Landschap N56 54.957 E23 27.818
Kemeri Nationaal Park is 38 165 ha groot en is een uitzonderlijk rijk natuurgebied aan de rand van de Oostzee. Het overwegend vlakke landschap van het park kent zwavelbronnen, rivieren, meren, weilanden, duinen, zompige moerassen, heide en bossen.

In het bijzondere hoogveen groeit een dik sponsachtig mos dat zijn voedingsstoffen haalt uit vallende regendruppels. Talrijke dieren en vele plantensoorten, waaronder ook verscheidene orchideeënsoorten, zeldzame adelaars, uilen, ooievaars en zelfs wolven leven in deze natuur.

Republiek Letland N56 56.939 E23 29.965
De nieuw opgerichte Republiek Letland probeerde de eerdere geneugten van Kemeri te herstellen. In 1924 werd een speciale zwemgelegenheid gebouwd voor modderbadjes uitgerust met mechanische aanvoer van warme modder en om de gebruikte modder terug te pompen naar de moeras.

GPSwalking.nlIn 1929 werd in de buurt van de badplaats een 42 meter hoge watertoren gebouwd met bovenaan een sightseeing platform.

Het meest indrukwekkende gebouw was Hotel Kemeri genaamd White Ship met meer dan 100 kamers, ontworpen en samengesteld door de beroemde Letse architect Eizens Laube en Spa Hotel’s hoofdarts en zijn directeur Dr.Janis Libietis. Het hotel werd geopend voor gasten in 1936. Dr. Janis Libietis bestuurde het Kemeri complex van 1928 tot 1944, toen hij asiel in Zweden had aangevraagd.

Kemeri Nationaal Park N56 54.786 E23 27.628
Kemeri Nationaal Park (Lets: Kemeru nacionalais parken). Het grondgebied van het park wordt voornamelijk ingenomen door bossen en moerasgrond, de belangrijkste van hen is het grote Kemeri Hoogveen (Lets: Lielais Kemeru tirelis). Er zijn ook verschillende meren, die voormalig lagunes van de Littorina zee zijn.

GPSwalking.nlLake Kanieris is een site van Ramsar (de wereld beschermer van de wetlanden). Het park beschermt ook de beroemde natuurlijke minerale-bronnen en modders, eeuwenlang gebruikt vanwege hun therapeutische karakter. De bronnen leidden tot de ontwikkeling van vele resorts, kuuroorden en sanitariums in de 19e eeuw.

Lielais Kemeru tirelis N56 54.743 E23 27.546
57% van de totale oppervlakte van het park is bos en 24 % is moeras. Alle drie wetland soorten vindt u hier – Venen, overgangsmoeras en volledige moerassen.

Lielais Kemeru tirelis Veen is een internationaal belangrijke waterland. Vele soorten planten gedijen in het veen, vooral mossen en orchideeën. Weiden – zowel droge als natte – bezetten 6% van het grondgebied.

GPSwalking.nlWater in de vorm van meren, rivieren, zwavel bronnen en zee bezetten 10% van het grondgebied van het park. Veel van de uitstromende rivieren hebben in de loop der tijd voor de waterafvoer van het moerasgebied voor landbouw gediend, maar de wateren bieden nog steeds ondersteuning aan een breed scala aan zeldzame soorten, zoals lokale slakken en mosselen, vis.

Zwavelbronnen N56 54.616 E23 27.611
Kemeri National Park heeft veel natuurlijke zwavel bronnen vanwege haar sublaag van gips en bodembacteriën, voor de vorming van H2S gas dat gemakkelijk in het water oplost.

De therapeutische mineraalwater en modders gevonden in Kemeri worden gebruikt in kuuroorden gelegen in Kemeri stad in de buurt.

GPSwalking.nlKemeri Hoogveen N56 54.582 E23 27.592
Kemeri Hoogveen is een van de grootste en populairste venen in Letland, is 6192 ha groot en gaat minstens 8000 jaar terug in de tijd.

Aangewezen als een internationaal belangrijk Vogelgebied en ook als belangrijkste regulator van het omringende water regime is Kemeri Hoogveen vooral bekend vanwege de verborgen schatten, zwavelhoudend mineraalwater.

Diep onder de grond stroomt het door de turf gesijpelde water naar de 30 open bronnen in de omgeving van Kemeri. Dit zwavelhoudend mineraalwater maakt dit gebied uniek op Europees niveau. In Kemeri stad ligt zelfs een bronnenroute.

Vlonderpad N56 54.574 E23 27.576
Om het veen toegankelijk te maken voor de bezoekers werd voor het eerst in 2000 een vlonderpad aangelegd met een donatie van Mrs Rosemary Anne Smith. Het werd al snel een van de meest populaire toeristische objecten in Letland met ongeveer 40 000 bezoekers per jaar.

GPSwalking.nlNu dankzij de financiële ondersteuning van het EU Cohesie Fonds is het vlonderpad opnieuw aangelegd en heeft twee cirkels gekregen van 3 en 1,5 km. Wij nemen de lange lus.

Kemeri Nationaal Park natuureducatie N56 54.530 E23 27.550
KNP werd gesticht in 1997 met het doel om de natuur, cultuur en geneeskrachtige waardes van het gebied te bewaren. Verder worden duurzame economische activiteiten, toerisme en natuureducatie bevorderd.

De meest belangrijke natuurlijke waardes van KNP zijn de zuivere hoogvenen, de vlakke kustmeren die rijk zijn aan vogels, de natte bossen en de zwavelhoudende mineraalwateren.

Het park is de thuisbasis van een grote variëteit aan beschermde dieren, de wolf, lynx, otter, zwarte ooievaar, arend, vleermuis en anderen.

GPSwalking.nlIJstijden N56 54.456 E23 27.503
De vorming van het veen in Letland begon na de IJstijden. Ongeveer 10 000 jaar geleden werd het klimaat warmer en vochtiger. Organisch verzadigde modder – een mengsel van zand en overblijfselen van planten en dieren – begonnen zich op te stapelen op de bodem van het meer.

8000 - 9000 jaar geleden N56 54.388 E23 27.529
8000-9000 jaar geleden werd het klimaat droger, maar het bleef warm. Turfvorming begon plaats te vinden waarbij de oevers van het meer dichtgroeiden. De laag verzadigde modder werd dikker. De eerste vorm van vervenig vond plaats tot laagveen. Door de uitbreiding van verschillende caulescente – op stengel groeiende - planten (orchideeën, zegge, riet) vormden hun restanten de eerste laag turf – kruidige turf. Het grondwater voorzag het ven van voedingsstoffen.

GPSwalking.nl5000 – 7000 jaar geleden N56 54.302 E23 27.584
Tussen 5000 en 7000 jaar geleden bereikte het klimaat zijn hoogtepunt en konden de planten in de vochtige warme lucht tot ongekende groei komen. Dat leidde weer tot nog meer lagen veen.

Doordat de turflaag groeide verminderde de aanvoer van voedingsstoffen uit de bodem terwijl de rol van regenachtige neerslag toenam. De flora van het veen veranderde langzaam.

Veenmos kreeg de overhand en vormde een dichte turflaag terwijl de lagere ondergrond composteerde. Het veen had de tweede stage van ontwikkeling bereikt – slijk in de overgangsfase.

3000 – 4000 jaar geleden N56 54.254 E23 27.577
3000 – 4000 jaar geleden werd het relatief droge en warme klimaat onderbroken door korte natte periodes. Toen de turf laag te dik begon te worden om nog voedingsstoffen uit de bodem te onttrekken werd hoogveen gevormd en bereikte het proces de eindfase.

GPSwalking.nl1000 jaar geleden N56 54.242 E23 27.468
1000 jaar geleden begon de fase waarbij door het veenmos en compostering de snelle vorming van domes op de meest geschikte plaatsen ontstonden waarbij ze boven het oppervlak uitgroeiden.

Onder druk van binnenuit ontstonden er scheuren op de hellingen van de bulten die weer volliepen met water en zo poelen vormden.

Hoogveen N56 54.202 E23 27.406
Hoogveen is een van de wetland types samen met meren, rivieren, zeekust, natte bossen etc. De rol van de wetlands vormen een kern element voor het leven en wetenschappers hebben de economische waarde ervan geschat op 11 miljard euro.

GPSwalking.nlHoogveen is vrij normaal in Letland. Zoals grote sponzen water opzuigen, zo ook werkt dit veen en neemt grote hoeveelheden neerslag – regen en gesmolten sneeuw – op. Daarmee worden flinke overstromingen voorkomen. Tegelijkertijd dienen ze ook als waterfilter.

Gevaarlijk Dikke Veenlaag? N56 54.158 E23 27.336
De natuurlijke spons – hoogveen is opgebouwd van een speciale mossoort, veenmos en kan een dikte bereiken van een gebouw van twee verdiepingen. Er zijn plaatsen in het veen die meer solide zijn en veilig om over te wandelen, meestal kenbaar door kleine dennen en heide.

Maar als het veen bedekt is door lichtgroen mos en pijpjesgras dan heb je een zachte turf laag er onder liggen en die kan vrij eenvoudig zowel mensen als zwaardere objecten, bv tanks uit de Tweede Wereldoorlog, verzwelgen.

GPSwalking.nlUitkijktoren N56 54.162 E23 27.284

We klimmen naar boven.

Fantastisch Uitzicht!!!!

Veenmos N56 54.173 E23 27.228
Hoogveen wordt hoofdzakelijk gevormd door Veenmos (Sphagnum sp). Ze hebben geen wortels. Het bovenste deel van het mos groeit elk jaar terwijl het onderste deel wegrot en composteert tot turf. De jaarlijkse groei van de turf laag is ongeveer 1 mm.

Zwavelhoudend mineraalwater N56 54.163 E23 27.139
Hier waar de turflaag en dolomiet bij elkaar komen en er geen zuurstof meer voorhanden is worden met behulp van speciale bacteriën (Desulfovibrio desulfuricans) het zwavelhoudend mineraalwater gevormd.

GPSwalking.nlVoordat het water door de turf heen sijpelt en voordat het op meer dan 30 bronnen naar buiten spuit wordt het zwavelhoudend mineraalwater omgevormd tot geneeskrachtige modder.

Beide bronnen – mineraalwater en modder – hebben eeuwen geleden al de mensen naar dit ontoegankelijke gebied gebracht. Daardoor keerde de gezondheid terug voor honderden en duizenden mensen in dit internationaal beroemde en bloeiende Kemeri resort. En nog steeds, ook in onze dagen, maar dan in veel kleinere schaal.

Mineraalwater wordt toegepast om het maag-darm systeem en huidproblemen te genezen.

GPSwalking.nl(Oxycoccus palustris) N56 54.125 E23 27.036
Veenbessen zijn waarschijnlijk de meest karakteristieke bessen op een hoogveen en zijn een belangrijke deel in het landschap. Ze dienen ook als de belangrijkste bron van vitamine C in de hele regio.

Bessen (Empetum nigrum) N56 54.175 E23 26.979
De Zwarte bes is een van de vroegst boeiende palnten in het hoogveen met kleine rode bloemetjes die al in april verschijnen.

De kleine zwarte bessen (lokaal ook als slange- of heksenbessen genoemd) zijn eetbaar, maar niet erg smakelijk. Men zegt dat ze goed zijn tegen de dorst.

Kruipbramen (Rubus chamaemorus) N56 54.234 E23 26.912
De kruipbraam is weer een ander veel voorkomend plantje dat een kleurig beeld vormt op het hoogveen. De bessen zijn oranje, kunnen geplukt worden in juli. Ze zijn zeer geschikt voor het maken van een lekkere en gezonde jam. De groene gekartelde bladeren van de kruipbramen voegen langer dan een jaar mooie accenten toe aan het tapijt van veenmos.

GPSwalking.nlBessen (Vaccinium uliginosum) N56 54.314 E23 26.955
Blauwe bessen kunnen vooral gevonden worden aan de randen van het hoogveen en zijn eenvoudig te herkennen aan hun bladeren en licht blauwe bessen. Blauwe bessen zijn eetbaar en worden op verschillende manieren in het voedsel – zowel vers, in een jam als bevroren – gebruikt.

Vogels N56 54.406 E23 27.009
Het hoogveen met zijn veenmos tapijt, biezenbulten, dwergdennen en een doolhof aan poelen is het thuis voor een groot aantal Letse vogelsoorten: de gewone Kraanvogel (Grus grus), Rietgans (Anser fabilis) en Kolgans (Anser albifrons), Bosruiter (Tringa glareola) de Europese Goudplevier (Pluvialis apricaria) etc.

Voor de laatste twee is het hoogveen hun enige broedgebied. De vogelsoorten die specifiek gebonden zijn aan het hoogveen staan op de lijst van beschermde vogelsoorten in Letland en in Europa.

GPSwalking.nlVeenplanten N56 54.453 E23 27.124
Het hoogveen is niet erg rijk aan planten. De enige bron van het water is regenwater en sneeuw. De bodem, de turf, is daarom erg zuur en arm aan voedingsstoffen. Door het hoge grondwaterpeil hebben de plantenwortels een gebrek aan zuurstof.

Dus de flora op het veen kent een zeer specifieke en aan de harde omstandigheden aangepaste plantenwereld, die dikwijls nergens anders gevonden kan worden.

Schotse den (Pinus sylvestris)
Grote zonnedauw (Drosera anglica)
Lavendelheide (Andromeda polifolia)
Zonnedauw (Drosera sp)

Andere plantjes zijn:
Haxenstaart katoengras (Eriophorum vafinatum)
Wilde rozemarijn (Ledum palustre)
Gewone heide (Calluna vulgaris)
Witte snavel-zegge (Rhynchospora alba)

GPSwalking.nlVeen poelen N56 54.496 E23 27.250
Een van de meest belangrijke kenmerken in het landschap van het hoogveen zijn de veenpoelen – een teken van volwassenheid van het veen. Veen poelen worden gevormd als door de groei van de turflaag, scheuren in het oppervlak ontstaan, die gevuld worden met water.

Veenpoelen in het Kemeri Hoogveen vormen een typische doolhof van wateroppervlaktes, drijvend veenmos, eilanden en schiereilanden. Deze condities zijn aantrekkelijk voor bepaalde volgelsoorten zoals de Gewone Kraanvogel en de Bosruiter, die hier hun nesten bouwen.

De Brilduiker gebruikt de poelen voor duiken en voeding, maar in de herfst keren ze terug naar hun favoriete rustplaats voor trekkende ganzen.

GPSwalking.nlIn de koude winter bevriezen de poelen en als het gesneeuwd heeft zien ze er uit als een opvallend gladde vlakte in de ruige omgeving.

Veenpoelen worden altijd geassocieerd met gevaarlijke plekken – en inderdaad zit er een kern van waarheid in. Ze hebben geen vaste randen en zijn dikwijls te diep om in te staan.

Daarom is de veiligste en ook de meest natuurvriendelijke manier om te wandelen in het Kemeri Hoogveen park over de vlonderpaden.

Terug naar de Trein N56 54.715 E23 27.345
Nadat we deze ronde gemaakt hebben en niet alleen gewandeld hebben over de vlonderplanken, maar ook genoten hebben van het overweldigende uitzicht op de uitkijktoren keren we terug naar het station van Keremi.

GPSwalking.nlWe kunnen de eerstvolgende trein nemen, maar als we een trein later nemen hebben we nog tijd om even in het Keremi Resort te gaan kijken.

Wij hebben dat niet gedaan; we zijn direct vertrokken naar Dubulti. We raden u aan om niet deze, maar de volgende halte te nemen en uit te stappen in Majori. Tussen het station en de zee ligt deze erg levendige toeristenplaats. We kunnen er iets eten en over het strand lopen. Er vertrekken vele treinen terug naar Riga, zodat we niet meer aan tijd gebonden zijn.

We hebben een korte wandeling van 5 km uitgezet vanaf station Majori door de plaats, langs het strand en het Benjaminu nams (Benjamin's residentie), over de toeristenstraat, langs de bijzondere concertzaal en door het Meza Parks met Uitzichttoren naar het volgende station van Dzintari. Daar gaan we terug naar Riga.

GPSwalking.nlWe bespreken eerst het kustgebied dat Jurmala heet en wel 14 kernen telt. Ook de Golf van Riga en de rivier Lielupe zijn interessant.

Het meest boeiende is echter het Baltic Beach Hotel aan het strand met, vanaf de zee gezien rechts van het hotel, de kleinere historische woningen verscholen achter de bomen, ooit gebouwd door een van de rijkste vrouwen van Europa: Emilija Benjamina. Haar levensverhaal vertellen we tegen het einde van deze informatie.

Jurmala N56 58.295 E23 47.869
Jurmala (Duits: Riga-Strand) is een badplaats in Letland met 55.603 inwoners (2005). De naam betekent "zeeplaats" of "strand" in het Lets. Het stadje strekt zich uit over een kuststrook van 32 kilometer, ingeklemd tussen de Golf van Riga en de rivier Lielupe. Jurmala bezit stadsrecht sinds 1920. Vroeger onderdeel van het district Riga, tegenwoordig zelfstandig stadsgewest.

GPSwalking.nlDe stad bestaat uit meerdere, deels aaneengesloten kernen. Van west naar oost zijn dit Kemeri, JaunKemeri, Sloka, Kauguri, Vaivari, Asari, Melluzi, Pumpuri, Jaundubulti, Dubulti, Majori, Dzintari, Bulduri en Lielupe. Jurmala ligt niet ver van Riga. In ongeveer 15 minuten kan men per bus of trein in Jurmula zijn.

Jurmala (Museum) N56 58.276 E23 48.075
Jurmala's reputatie als zeebad begon eind 18de eeuw. In het begin van de 19de eeuw kwam in het Russische Keizerrijk de traditie op bij rijke burgers en officieren om zich aan de kust te ontspannen.

De opening van de Riga-Tukums spoorlijn in 1877 was een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling als kuuroord. De zeewind, dennenbossen, minerale bronnen en langgestrekt zandstrand bevorderden de bouw van Sanatoria.

GPSwalking.nlIn het communistische tijdperk was het een favoriet vakantieoord voor de top van de Communistische Partij, de Nomenclatura. Zo bezochten Brezjnev en Chroesjtsjov het plaatsje regelmatig.

Sanatorium N56 58.533 E23 47.855
Een sanatorium is een herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten. Ze werden in de eerste helft van de 20e eeuw vooral ingericht om mensen met tuberculose te laten kuren. Bedrust, schone lucht en gezonde voeding waren toen de belangrijkste geneesmiddelen tegen deze ernstige besmettelijke ziekte.

Het eerste sanatorium voor tbc-patiënten werd in 1854 geopend in Görbersdorf in Duitsland door Hermann Brehmer (1826-1889). In het Russisch heeft het vooral de betekenis van kuuroord en is de binding met tbc en andere ziektes enigszins verloren gegaan. Elk Spa-kuuroord wordt dan ook sanatorium genoemd.

GPSwalking.nlVrij Letland N56 58.409 E23 47.784
In 1994 kwam er een einde aan de Russische overheersing en het Russisch werd verwijderd van de straatnaambordjes. De grote communistische strandhotels van weleer worden gaandeweg gerenoveerd. Mede door de gunstige ligging in de buurt van Riga, is Jurmala tegenwoordig weer een populaire toeristische attractie en trekken de stranden nu ook veel westerse toeristen.

De stad telt 414 historische gebouwen en objecten. Daarnaast staan er in het gebied zo'n 3500 houten gebouwen, veelal in Art-nouveaustijl.

Van 2002 tot 2014 werd in Jurmala jaarlijks het muziekfestival New Wave gehouden.

Lielupe N56 58.185 E23 47.925
Lielupe is een rivier van 119 km vanaf Memele tot de Golf van Riga met een bron op 10,8 m en een debiet van 106 m³/s. Het stroomgebied is 17600 km².

GPSwalking.nlDe Lielupe (= Grote Rivier) ontstaat bij Bauska uit de samenvoeging van de Memele en de Musa. Vanaf dat punt meet de rivier 119 kilometer, vanaf het begin van de langste bronrivier, de Memele, is de lengte 310 kilometer.

Beide bronrivieren ontspringen op Litouws grondgebied, de Memele (Lit.: Nemunelis) in het noordoosten en de Musa (Muša) in het noordwesten. Vanaf Bauska stroomt de Lielupe in noordelijke richting, passeert de stad Jelgava en bereikt bij de badplaats Jurmala de Golf van Riga.

Aanvankelijk was de Lielupe een zijrivier van de Westelijke Dvina, maar in 1697 brak de rivier door de duinen en kwam een directe verbinding met zee tot stand. In de vorm van de Bullupe bestaat er nog steeds een verbinding tussen de Lielupe en de Westelijke Dvina. De historische Baltisch-Duitse naam van de rivier is Kurländische Aa.

GPSwalking.nlMajori N56 58.393 E23 48.141
Majori is een deel van Jurmala, beroemd om zijn kuuroorden in hotels, Spa, historische Art Nouveau, houten tuinhuisjes en culturele activiteiten en festivals.

Bezienswaardigheden van Majori zijn het Majori zandstrand en voetgangers straat Jomas iela bezaaid met ambachtelijke winkels, restaurants en hotels. Het stadsmuseum van Jurmala biedt een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Jurmala resorts, verzamelingen van oude ansichtkaarten, schilderijen, historische badmode, stukken van onderwaterarcheologie, evenals een cadeauwinkel. Het Cultuurhuis van Majori ligt in de historische Horna darzs (Horn's tuin).

Er zijn twee grote hotels: Jurmala Spa en Baltic Beach hotel en verschillende kleine hotels in Majori. Historische gebouwen: Majoru muiža (Majorenhof landhuis, gebouwd in 1910) ligt in het midden van een park in de buurt van de rivier Lielupe. De exhibition hall op Jomas iela 43, gebouwd in 1863, behoorde tot de beste gebouwen van het neoclassicisme in Jurmala.

GPSwalking.nlBenjaminu Nams (Benjamin's residentie) N56 58.506 E23 47.685
Benjaminu nams (Benjamin's residentie) op Juras iela 13 werd in 1938 gebouwd voor de "Pers koningin van Letland" Emilija Benjamina als de mooiste zomerhuis op het strand. Na de Tweede Wereldoorlog diende het als een pension voor de Sovjet-nomenclatuur.

Zie ook het verhaal als bijlage.

Golf van Riga N56 58.707 E23 47.504
De Golf van Riga heeft een oppervlak van 18 000 km2 (90x200km). De gemiddelde diepte is 26 m en maximaal 67 m, dat geeft een volume van 424 km3. De waterverblijftijd is 30 jaar voordat het helemaal verschoond is. Omdat er nauwelijks zout water instroomt en wel zoetwater vanuit de kustrivieren heeft het water een laag zotgehalte. Zo laag zelfs dat van brak water wordt gesproken. In de winter is de golf voor groot gedeelte of zelfs helemaal bevroren. De belangrijkste voeding komt van de rivieren Daugava, Pärnu, Lielupe, Gauja en Salaca.

GPSwalking.nlVoor de ingang van de baai liggen enkele eilanden waarvan Saaremaa deels de uitgang afsluit en zo zorgt voor het brakke water in de Golf.

Zoutgehalte N56 58.662 E23 47.856
De zoetwater invoer van de Baltische zee is goed voor twee procent van het volume. een smalle verbinding met de Noordzee betekent dat water in de Oostzee voor gemiddeld 30 jaar blijft. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat de Oostzee één van de grootste brakwater gebieden in de wereld is.

De Golf van Riga heeft een gemiddelde zoutconcentratie van de Baltische Zee, dat ongeveer zes tot tien delen per duizend is. Drinkwater heeft een concentratie van 0,5 deel per duizend en zeewater heeft ongeveer 30 delen per duizend. Er is een zoutwaterlaag gevonden op een diepte van ongeveer 70 meter.

GPSwalking.nlWinter N56 58.783 E23 48.657
In de winter bevriest doorgaans het grootste deel van de baai of zelfs helemaal. Dit is te wijten aan het lage zoutgehalte en het kalmerende effect van de gedeeltelijke sluiting van de ingang van de Golf. Tijdens de winter lopen veel mensen over de baai.

Het dikst opgenomen ijs was 90 cm dik in de winter van 1941 – 42. IJsvissen is een traditionele bron van wintervoedsel en blijft een gemeenschappelijke lokale activiteit.

Het ijs smelt meestal tussen maart en april. Eind maart 2013, toen het ijs begon te smelten, moesten 200 mensen van de ijsschotsen gered worden.

Dzintari N56 58.592 E23 49.269
Dzintari (tot 1922, Edinburgh) is een woonwijk en buurt in Jurmala. Historisch gezien was Dzintari bekend als Edinburgh, ter ere van de bruiloft van Alexander II’s dochter en Alfred, de hertog van Edinburgh.

GPSwalking.nlIn de 19e eeuw werd Dzintari populair bij Russische aristocraten. Dzintari is een van de meest historische wijken in Jurmala.

In 1879 werd voor hen op een landgoed een landhuis gebouwd, maar het brandde enkele jaren later af. In 1878 werd een openluchttheater voor concerten gebouwd, later bekend als het Edinburgh Concertgebouw. In 1922 werd Edinburgh onder de naam Dzintari genoemd.

In 1936 werd een indoor concertzaal gebouwd. In 2001 werd de Dzintari wijk toegevoegd aan de UNESCO World Cultural Heritage List. Bij zonsondergang toch nog even de Uitkijktoren op voor de mooiste zonsondergang.

GPSwalking.nlEmilija Benjamina
Op de terugweg in de trein verhalen we over een van de rijkste vrouwen in Europa, uit de tijd dat Letland als zelfstandige natie tussen beide Wereldoorlogen zich ontwikkelde tot een welvarend land. In dat vrije land leefde Emilija.

Ze ontwikkelde zich tot zakenvrouw van een Vrije Krant van Letland. Ze leefde onder het Tsarenregime, de beide oorlogen, de Bolsjewieken, het zelfstandige Letland en de Russische Bezetting. Een roerige tijd. Het verhaal laat zich lezen als een roman, maar het handelt over een waar gebeurde geschiedenis.

Na deze wandelingen hopen we dat u genoten hebt van dit bijzondere uitstapje in Letland. Dank voor je aandacht en goede reis.

Emilija Benjamina
Emilija Benjamina, soms ook wel geschreven als Emilija Benjamin wordt 10 September 1881 geboren en sterft op 23 September 1941. Ze wordt de rijkste persoon voor de Tweede Wereldoorlog in Letland. Ze wordt de algemeen erkende "Press Queen" van het land en wordt een van de rijkste vrouwen in Europa op dat moment.

GPSwalking.nlVroege leven
Geboren als Emilija Simsone, is ze de middelste dochter van Andris Simsons en Ede Usinš. Simsons is een lage bureaucraat met wiens salaris de familie nauwelijks kan rondkomen. Haar zusters worden kunstenaars, de oudste, Mina (artiestennaam Tusnelda) is een operazangeres, terwijl de jongste, Annija (Aicher) een actrice van naam is in zowel het Letse als het Duitstalig theater.

In tegenstelling tot haar zusters, wordt Emilija in haar jonge jaren aangetrokken door de pers en zakelijke wereld en begint ze al als 17-jarige te werken, als reclame agente en theater critica, voor de Duitstalige krant, Rigaer Tagesblatt, die eigendom is van een van de prominente leden van deze keizerlijke Russische stad en Joodse Gemeenschap in Blankenstein.

Ze trouwt jong en wordt Emilija Elks. Helaas blijkt dat huwelijk niet de droom te zijn die ze voor ogen heeft. Elks wordt alcoholist en slaat haar in een dronken bui.

GPSwalking.nlDan start zij een carrière in de Uitgeverij
Ergens in 1904 of 1905 ontmoet Emilija, dan 23 jaar oud, een man die Anton Benjaminš heet. Hij is 21 jaar ouder dan Emilija en op dat moment onderwijzer en een mislukte winkeleigenaar. Omdat hij failliet is gegaan, komt hij naar Riga op zoek naar werk. Dat vindt hij als verslaggever voor Letse Zaken voor de Rigaer Tageblatt. Op dat moment is hij getrouwd.

Na verloop van tijd neemt Emilija Elks en Benjamin in dienst van de Rigaer Tagesblat. Emilija runt het bedrijf, terwijl Benjaminš de redacteur is. In 1909 gaan Emilija en Elks scheiden. Die stap blijkt voor Benjaminš te ingewikkeld en zijn echtgenoot gaat niet accoord met de scheiding. Ze krijgen drie kinderen.

In 1911 besluiten Emilija en Benjaminš toch om samen te gaan wonen. En op 8 december, richt ze haar eigen krant op met behulp van de middelen die ze heeft verkregen uit haar scheidingsregeling. Ze haalt ook alle Lets sprekende journalisten weg bij de diverse Duitse en Russische kranten in Riga om voor haar te werken, aanvankelijk kosteloos, om een echte Letse krant van de grond te krijgen.

GPSwalking.nlJaunaka Zinas (Het Laatste Nieuws) is de eerste, groot uitgebrachte krant in de Letse taal; Emilija, als Emilija Elks, is de uitgever en Benjaminš is haar hoofdredacteur.

Emilija heeft het zakelijk inzicht en de toewijding en de inzet van Anton begint spoedig vruchten af te werpen en Jaunaka Zinas bloeit en groeit. Er werken velen aan mee, vooral belangrijke namen uit de Letse literatuur en cultuur en zelfs van de geschreven Letse-taal zelf, met inbegrip van de schrijver K?rlis Skalbe.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog blijft JJaunaka Zinas zo lang mogelijk publiceren en hebben ze een unieke markt gecreëerd door kosteloos de namen en aankondigingen van vluchtelingen die op zoek zijn naar hun familieleden te publiceren.

Maar uiteindelijk, als van vier verschillende kanten van het Keizerlijke Duitse leger, dan de bolsjewieken, daarna de lokale pro-Duitse Landswehr en tenslotte het leger van de nieuwe Letse Republiek de troepen door Riga marcheren, moet Jaunaka Zinas sluiten. Tijdens de bolsjewistische bezetting van Riga moeten Emilija en Benjaminš zich zelfs gedurende ongeveer zes maanden verschuilen in Berlijn.

GPSwalking.nlNet voor begin van de oorlog heeft Jaunaka Zinas de levering van de meest recente industriële drukpersen ontvangen uit Duitsland; maar aangezien Duitsland een vijandelijke natie van het Keizerrijk Rusland geworden is, hoeft het contract niet langer betaald te worden, en nog later, als de oorlog voorbij is, wordt de Duitse firma failliet verklaard en bestaat ze niet langer.

Later hebben de Bolsjewieken de drukkerij "onteigend" en gebruiken ze het om hun propaganda folders te drukken; wanneer ze worden verdreven laten zij tonnen papier achter. Dit geeft het nieuw opgestarte Jaunaka Zinas gratis papier voor meer dan een jaar, een niet onbelangrijk commercieel voordeel op een moment dat papier een zeer kostbare en schaarse grondstof is.

Dan ontwikkelt ze de Drukkerij van Benjaminš
Anton Benjaminš krijgt er eindelijk in 1922 zijn scheiding door. En binnen een paar maanden trouwen Emilija en Benjaminš.

GPSwalking.nlTevreden bouwen ze hun uitgeverij uit. In 1924 starten ze een nieuwe tijdschrift Atp?ta (Vrije Tijd), dat al snel het pronkstuk wordt, alsmede een eerste-uitgave van de Letse cultuur nu de tsaristische regels en Oostzee-Duitse culturele dominantie komt te vervallen vanwege de status van Letland als zelfstandige natie.

In 1928 kopen de Benjaminšes de grootste prive-woning in Riga, de zogenaamde "Fabu Palace". Emilija heeft ook een zomerhuis op het strand in de stad van Jurmala (het beach resort van Letland) in eigendom, en nog andere gebouwen in Riga. Ook kopen ze een landgoed "Waldeck" genaamd in de buurt van Kandava.

In de jaren 1930 is de markt voor Benjaminš publicaties in Letland verzadigd. Tijdens een bezoek aan Parijs ontmoet William Randolph Hearst haar, die haar feliciteert met haar succes en hij wenst dat hij dezelfde markt had kunnen bedienen in zijn eigen land, de USA.

GPSwalking.nlEmilija kijkt verder naar de uitbreiding van haar zakenimperium. Daarom koopt zij eind jaren ‘30 een industrieterrein van tien hectare in Kekava, aan de rivier de Daugava, met de bedoeling de chemische productie en kleurenfoto-ontwikkeling met haar neef en haar geadopteerde zoon, Juris te ontwikkelen. Juris is dan chemicus en heeft al enkele nieuwe processen voor kleurenafdrukken ontwikkeld.

Emilija had geen kinderen uit haar eerste of tweede huwelijk. Om toch voor een erfgenaam te zorgen heeft ze in 1926 met haar jongere zus Annija geregeld dat Annija’s oudste zoon Georg Aicher als haar eigen zoon wordt aangenomen.

De roem en de sociale status van de Benjamins gaat samen met het financiële succes. De President van Letland, Karlis Ulmanis is in de jaren 1930 ongehuwd en dus in vele opzichten wordt Emilija de "First Lady" van Letland. De sociale gebeurtenissen bepalen haar plaats en de hoge maatschappelijke positie.

Tijdens een feest krijgt ze een Vermeende profetie te horen
Op een van de in die tijd door Emilija Benjaminš gegeven kwistige partijen, vindt een volgens de legende beroemde gebeurtenis plaats. Emilija heeft een destijds wereldberoemde waarzegger als gast uitgenodigd: Eižens Finks (Eugene Finks). Over haar toekomst zegt hij: "je zal sterven van de honger, liggend op kale houten planken". Op het moment wordt zijn verklaring door allen als een slechte grap beschouwd.

GPSwalking.nlDan volgt de Soviet tijd
In 1938 besluit Emilija Benjaminš ter aanvulling van de mooiste residentie van de Baltische Staten in Riga - nu het Hotel Europa Royal - het mooiste zomerhuis aan het strand te bouwen. Dit zomerhuis, dat door de Duitse architect, Lange gebouwd wordt, is bekend geworden als: Benjaminu nams (Benjamin's residentie) op Jaras iela 13, The Emilija Benjamin House, in Majori Jurmala.

Anton Benjamnš overlijdt op 14 juni 1939, een maand na zijn 79e verjaardag. Op het moment van zijn dood zijn Anton en Emilija gezamenlijk eigenaar van twee bedrijven en twaalf eigendommen.

Er wordt gezegd dat hun rijkdom nu meer is dan 60 000 000 Zwitserse gouden Franken. In zijn testament heeft Anton geregeld dat Emilija 51% (een meerderheidsbelang) van de bedrijven bezit. Anton's kinderen uit zijn eerste huwelijk stappen naar de rechter en verklaren publiekelijk dat hun vader krankzinnig is. Maar dat verhaal wordt snel uit de wereld geholpen na een uitspraak van de rechter.

Op 24 augustus 1939 wordt het "Vriendschaps- en niet-aanvalsverdrag tussen Nazi Duitsland en de Unie van Socialistische Sowjetrepublieken" algemeen bekend als de "Molotov-Ribbentrop-Pact" ondertekend en een dag eerder gedateerd.

GPSwalking.nlHet huis van Emilija Benjamin is klaar in de herfst van 1939
Overeenkomstig het concept van het Verdrag bezet het rode leger op 17 juni 1940 Letland en kort daarna wordt het voormalig onafhankelijke land ingelijfd door de Sovjet-Unie. Alles wat Emilija in eigendom heeft wordt "genationaliseerd" als eigendom van het Sovjet volk.

Direct aan het begin van de Sovjet-bezetting maakt de Duitse regering gebruik van een veilige doorgang voor mensen om te ontsnappen en Juris Benjaminš weet met succes de kostbaarheden uit het huis Kr. Barona 12 te evacueren.

Daaronder is een van de mooiste Sèvres porseleinen collecties in Europa van Tsaar Nicolas II en de collectie van het gouden bestek dat Emilija heeft gekocht in Parijs in de jaren 1920 van Prins Felix Yuzupov (de man die Rasputin vermoordde). De items worden meegenomen naar Wenen, waar ze worden gestolen en nooit meer teruggevonden.

Jaunaka Zinas wordt voor de laatste keer op 9 augustus 1940 uitgegeven. De krant heeft altijd gepleit voor de voordelen van parlementaire systemen zoals die van het Verenigd Koninkrijk en van Zweden. De krant is altijd tegen het compromieloze totalitarisme van zowel de communisten als van de nationaal-socialisten.

GPSwalking.nlEmilija denkt blijkbaar dat zij zelf zullen worden gespaard. De Zweedse ambassadeur van Letland heeft zelfs aangeboden om met haar te trouwen, waardoor ze als Zweedse burger diplomatieke bescherming kan krijgen. Maar hij kan geen bescherming voor haar geadopteerde zoon bieden zodat ze zijn aanbod weigert. Rudolph Aicher (echtgenoot van haar jongere zus) weet door middel van zijn contacten met Joachim von Ribbentrop, een interview met Heinrich Himmler te regelen in de hoop bemiddeling te krijgen van de Duitse regering.

Echter, nadat zij en haar krant politiek onderzocht is, concludeert Himmler dat ze "Reichswidrig" ("een vijand van het rijk") is en niet meer zal worden geholpen. Maar bovenal haar voormalige werknemer, regelmatig gast en vriend: Vilis Lacis, de nieuwe communistische Minister van Binnenlandse Zaken van de Socialistische Sovjetrepubliek Letland is degene die zulke zaken kan besluiten. En dat doet hij dus inderdaad.

GPSwalking.nlIn eerste instantie wordt Emilija "verplaatst" van haar residence op Kr. Barona Str. 12 in Riga naar een kleine flat op Kr. Barona 19. Op 17 juni 1941 komt de Sovjet-politie aan de deur met een lijst met namen, en deze vertelt haar om haar spullen te pakken en neemt haar mee. Juris staat ook op de lijst, maar ze kunnen hem niet vinden.

Op de trein naar Siberië ontmoet ze ook een rijke Joodse familie die buren van haar waren en de jonge man van die familie, die de Sovjet-kampen overleefde vertelt later dat, toen ze aan het einde van de reis uit de trein stapten, Emilija, die moeite heeft met het dragen van haar koffer, aangeboden hebben om haar te helpen. Ze antwoordt: "Ik zal van nu af aan mijn eigen lot moeten dragen".

Op 23 September 1941, drie maanden later net even na haar 60ste verjaardag sterft Emilija Benjaminš van de honger, liggend op een "bedje" van kale houten planken in het Sovjet werkkamp Solikamsk.

Hier in Majori, Jurmala aan de Jiras street nr 13 staat het Benjamin House. Achter de fraai versierde poort en hekwerk was dit ooit het fraaie vakantieverblijf van deze Emilija Benjaminš.

GPSwalking.nlTussen de vele houten huizen staat waarschijnlijk de meest exclusieve residentie van de Baltische Staten op een perceel van 2200m2 met een privé waterpark en een directe toegang tot de Golf van Riga en haar strand. Het huis wordt in 1939 gebouwd uit de allerbeste materialen en met het grootste Duitse vakmanschap.

Het hoofdgebouw wordt gedurende de oorlog gebruikt als residentie voor de Duitse Reichskommissar Hinrich Lohse, Gouverneur van de Baltics en Belarussia en later als het gastverblijf van VIP’s van de Letse President. Nikita Krushchev, Richard Nixon, Francois Mitterrand, Mikhail Gorbachov, Boris Yeltsin, King and Queen of Sweden en andere wereldleiders hebben hier genoten van hun verblijf. Het landgoed heeft een garage voor 10 auto’s en het tweede huis van 250m2 wordt gebruikt voor het personeel.

Tegenwoordig grenst dit huis aan het luxe Baltic Beach Hotel. Vanaf het landgoed heeft men een magnifiek uitzicht over de zee met dramatisch mooie zonsondergangen.

IGPSwalking.nln juli 1990 resideert hier Boris Yeltsin tijdens zijn eerste bezoek aan Letland. En in augustus 1991 na de terugkeer van de onafhankelijkheid keert Yeltsin terug om de drie Baltische Presidenten te ontmoeten. – Anatolijs Gorbunovs, Vytautas Landsbergis, Arnold Rüütel.

Tussen 1991 – 1995, wordt het huis gebruikt als officieel gastenverblijf van de Republiek Letland. In November 1995 wordt het landhuis gerenoveerd en overgedragen aan de nabestaanden van Emilia Benjamin.

In Majori Jurmala biedt Hotel Baltic Beach de mogelijkheid om te wonen in het voormalige

Benjamin House N56 58.506 E23 47.685 . ( https://www.balticbeach.lv)

Ook in de stad Riga bestaat de mogelijkheid om in het Europa Royale Hotel Riga N56 57.027 E24 07.212 te overnachten, ooit het woonhuis van de Benjamins. ( http://www.groupeuropa.com/europa_royale/riga_hotel)

Samen met deze bijzondere wandeling in het Natuurreservaat Kemeri en het bezoek aan Jurmala hebben we de Stadswandeling van Riga met al haar bezienswaardigheden in de Oude Stad en haar historie beschreven.

Startpunt

 • START/FINISH/ Centraal Station Riga N56 56.817 E24 07.240

Geraadpleegde websites

POI’s

 • Kemeri Station N56 56.306 E23 29.379
 • Kemeri resort of Lielais Nemeru tirelis N56 56.331 E23 29.397
 • Informatie Centrum van Natuurpark Kemeri N56 57.138 E23 30.780
 • Kemeri resort N56 56.691 E23 29.792
 • Korte geschiedenis N56 56.774 E23 29.937
 • Heilbaden van vroeger en tegenwoordig N56 56.858 E23 29.899
 • Op weg naar het Natuurpark N56 55.961 E23 28.838
 • in Nationaal Park Kemeri. N56 54.996 E23 27.892
 • Natuur en Landschap N56 54.957 E23 27.818
 • Republiek Letland N56 56.939 E23 29.965
 • Kemeri Nationaal Park N56 54.786 E23 27.628
 • Lielais Kemeru tirelis N56 54.743 E23 27.546
 • Zwavelbronnen N56 54.616 E23 27.611
 • Kemeri Hoogveen N56 54.582 E23 27.592
 • Vlonderpad N56 54.574 E23 27.576
 • Kemeri Nationaal Park natuureducatie N56 54.530 E23 27.550
 • IJstijden N56 54.456 E23 27.503
 • 8000 - 9000 jaar geleden N56 54.388 E23 27.529
 • 5000 – 7000 jaar geleden N56 54.302 E23 27.584
 • 3000 – 4000 jaar geleden N56 54.254 E23 27.577
 • 1000 jaar geleden N56 54.242 E23 27.468
 • Hoogveen N56 54.202 E23 27.406
 • Gevaarlijk Dikke Veenlaag? N56 54.158 E23 27.336
 • Uitkijktoren N56 54.162 E23 27.284
 • Veenmos N56 54.173 E23 27.228
 • Zwavelhoudend mineraalwater N56 54.163 E23 27.139
 • (Oxycoccus palustris) N56 54.125 E23 27.036
 • bessen (Empetum nigrum) N56 54.175 E23 26.979
 • Kruipbramen (Rubus chamaemorus) N56 54.234 E23 26.912
 • Bessen (Vaccinium uliginosum) N56 54.314 E23 26.955
 • Vogels N56 54.406 E23 27.009
 • Veenplanten N56 54.453 E23 27.124
 • Veen poelen N56 54.496 E23 27.250
 • Terug naar de Trein N56 54.715 E23 27.345
 • Jurmala N56 58.295 E23 47.869
 • Jurmala (Museum) N56 58.276 E23 48.075
 • Sanatorium N56 58.533 E23 47.855
 • Vrij Letland N56 58.409 E23 47.784
 • Lielupe N56 58.185 E23 47.925
 • Majori N56 58.393 E23 48.141
 • nams (Benjamin's residentie) N56 58.506 E23 47.685
 • Golf van Riga N56 58.707 E23 47.504
 • Zoutgehalte N56 58.662 E23 47.856
 • Winter N56 58.783 E23 48.657
 • Dzintari N56 58.592 E23 49.269
 • Benjamin House N56 58.506 E23 47.685
 • Europa Royale Hotel Riga N56 57.027 E24 07.212
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.