Eersel grens Belgie Witrijt

Korte beschrijving

Deze prachtige GPS wandeling van 19 km met wisselende natuur van bos, hei, een prachtig berkenlaantje, en enkele mooie boerderijtjes start in Eersel, richting Postel, op de parkeerplaats bij de Sportvelden. Als kind heb ik hier al rondgezworven.

Onder de indruk van het Berkenlaantje en de bochtige zandwegen. Van de Laar, nu het Laarven, leek me toen erg groot. We waren bang van de adders op de hei en we konden verdwalen. Met scouting konden we hier spelletjes doen in het bos, van speurtochten tot "ontvoeringen". Het was allemaal heel groot en ver weg. Nu blijken die afstanden heel wat minder te zijn, dan mijn geheugen mij vertelt.

Veel afwisselend bos, met wat akkers en bospaden. Maar vooral een prachtig stukje hei en ven. Vooral de Berkenlaan, met de kronkelende wortels en het pad slingerend tussen die bomen is heel uniek. In de weekenden een druk gebiedje.


Kenmerken
Startpunt: Eersel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.342855 E5.296208
Afstanden: 19, 8, 8 km
Type: Bos, Hei, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 19 km bij Eersel.
Start bij de sportvelden aan de Postelseweg in Eersel.
Starten aan de Belgische grens bij Dennenlucht, of bij de Parkeerplaats bij het Laarven kan ook,
rustpunt bij Galerie Versmissen (even voorbij de Heestert), prachtige picknick plaats bij het Laarven of bij Cafè Dennenlucht (donderdag gesloten) of Camping Ter Spegelt, altijd open.
De route is in beide richtingen te volgen.
Vanuit Eersel kan de route ingekort worden tot 9 km of 11 km over de Cartierheide.
Of vanuit Belgische grens via het Laarven 11 km.
Vanaf de parkeerplaats Laarven aan de Bredase Baan kunnen twee rondes van 11 km gestart worden.
Er zijn twee verkorte versies van 11 km van deze wandeling beschikbaar. Van de wandeling is ook een Waypoint- en Routefile (WPT-RTE) beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDeze prachtige wandeling start in Eersel, richting Postel, op de parkeerplaats bij de Sportvelden.

We passeren meteen Galerie Versmissen. Die kunnen we aan het einde bezoeken. Het is heerlijk zitten op het kleine terrasje.

Maar de meeste bezoekers zullen de tijd nemen om naar de schilderijen en kunstwerken te kijken en te genieten van de bijzonder gastvrije ontvangst van Franca. 

De gladde slang
De levendbarende hagedis en de gladde slang zijn op de Cartierheide in redelijke populaties aanwezig. Zoals alle reptielen laten zij zich niet gemakkelijk zien. Mocht u er eentje tegenkomen, schrik dan niet - ze zijn niet giftig.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMet een beetje geluk loopt u de heikikker of vinpootsalamander tegen het koudbloedige lijf. De heikikker kan in de paartijd, rond de maand mei, wat blauw zien. Dat komt door de veranderde hormoonspiegel. Hebt u daar ook van?

We lopen verder door het bos en komen bij de Cartierheide. Een heidegebied van 220 ha groot. Het ontleent de naam aan Baron de Cartier de Marchienne, die tot 1932 delen van dit gebied in bezit had als jachtgebied.

We doorkruisen het gebied over een prachtig Berkenlaantje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBerkenlaantje
Een laantje om nooit meer te vergeten.
Aan het einde kunnen we linksaf de route inkorten tot 9 km, maar rechtsafslaand over de zandweg komen we in sparrenbossen en loofbossen, soms drassig, die ons leiden tot aan de Belgische grens, waar we uitrusten bij Dennenlucht (Donderdag gesloten).


Unieke planten 
Het zuidelijk deel van de hei is de Hapertsche Hei, afgescheiden van de Cartierheide door de Bredase Baan. Hier marcheerden de legers van Napoleon.

Op de heide komt hier een grote populatie van diverse unieke plantensoorten voor. Bijvoorbeeld de veenbies en de wit- en bruine snavelbies. De groei van pijpestrootje en de gagel duidt op een vochtige bodem. Die soorten komen vooral voor in de omgeving van de beken en vennen. Karakteristieke heideplanten zijn de struik- en dopheide, kleine zonnedauw en klokjesgentiaan.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBosrandbeheer
Op de Cartierheide zijn de overgangen tussen bos en hei nogal abrupt. Om de bosranden vloeiender te maken wordt de begroeiing gedund. Uiteindelijk ontstaat op die plaatsen een kruidenvegetatie. De kruiden trekken insecten aan en die dienen weer als voedsel voor vogels en zoogdieren.

Afgestorven bomen fungeren als schuilplaats voor allerlei dieren, zoals vogels als de nachtzwaluw, geelgors en de specht. Maar ook voor reptielen zoals de levendbarende hagedis en de gladde slang.

In de bossen passeren we een nat gebiedje. De Aa een van de bovenlopen van de rivier de Beerze. Oorspronkelijk was Grenspark De Kempen een uitgestrekt heidegebied met vennen, moerassen en stuifduinen. De heide werd intensief geplagd voor bemesting van de akkers, grazende kuddes schapen en koeien verhoogden met hun mest de vruchtbaarheid van de heidegronden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVanaf 1930 werd dit gebied - zoals zoveel Kempische bosgebieden - aangeplant voor houtproductie: vooral den, spar en lariks, die stuthout leverden voor de mijnbouw. Bron: Staatsbosbeheer.

Kleinschalige akkerbouw
Heide, bos en beken voeren hier de boventoon, naast ruige graslanden en wat kleinschalige akkerbouw. SBB probeert hier onder andere oude graansoorten te verbouwen, die vroeger op de zandgronden veelvuldig voorkwamen.

Haviken en uilen jagen er op muizen en andere kleine zoogdieren. Vaste gasten zijn ook de fitis en de veldleeuwerik.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBelgische grens
Via de bossen komen we aan de Belgische grens. De grens loopt midden door restaurant Dennenlucht. Linkerdeel ligt in België, terwijl het café in Nederland ligt.

De grenspaal geeft de landsscheiding aan. Pas in 1997 is de grens tussen België en Nederland officieel bepaalt en vastgelegd.

Na de pauze bij het restaurant gaan we via de Grensweg verder. Ten zuiden van de Postelseweg gaan we terug. Bij de Witrijt ligt het informatiecentrum van Staatsbosbeheer.

We komen uit op de Bredase Baan. Inmiddels bekend. Bij de kruising met de Postelseweg ligt een grote Parkeerplaats. Daartegenover ligt een klein maar zeer indrukwekkend ven, bekend als het Laarvan 'bij van de Laar', de toenmalige boswachter. Het blijkt een ideale picknickplaats te zijn. Daar ligt ook het Laarpad.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVogelleven 
Begin 20ste eeuw kwam de nachtzwaluw in grote aantallen voor. Dankzij inspanningen van Staatsbosbeheer groeit de populatie sinds de jaren 1950 weer meer.

De nachtzwaluw is nogal gesteld opzijn rust, dus niet zo verzot op menselijke drukte. Vooral 's avonds en 's nachts kruipt deze fanatieke zanger uit zijn schulp. Zijn karakteristieke snorrende zang is tot op twee kilometer te horen. De klapekster is een wintergast die op spectaculaire wijze zijn voedsel spiest.

Op de terugweg passeren we niet alleen de grenspaal, maar ook een leuk bruggetje over de Aa, die later de Beerze zal worden. Om in het natte seizoen de bossen toegankelijk te houden wordt er hier water gebufferd; opgeslagen om het gecontroleerd door het bos te laten stromen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSJarenlang hebben we de bossen uitgedroogd, doordat alom sloten en rabatten werden aangelegd. Men dacht aanvankelijk vooral aan het effect van zure regen, maar het bleek uitdroging te zijn. Voor een deel wordt dat nu ongedaan gemaakt.

We gaan achter de Witrijt langs. Tot daar is het landschap redelijk open met mooie weilanden en akkers.

Verder door het bos passeren we de Bredase baan weer. 

Waterbuffer 
We passeren een nieuw aangelegd waterbuffergebied van 1,5 ha. Het dient om het lagergelegen gebied in Nederland te beschermen tegen overstromingen na hevige en langdurige regenval. Ook dient men hiermee het grondwaterpeil.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSVoorbij de Witrijt gaan we weer het bos in en over de bospaden verder. Tegen het einde steken we de verharde weg over bij Peerke van de Heestert. Peerke is er niet meer, maar de boerderij op de Heestert staat er nog steeds. N51 20.052 E5 17.421.

Even een stukje omlopen en de privacy respecteren. En zo keren we weer langs de Galerie van Franca N51 20.588 E5 17.381 terug naar de parkeerplaats. Je zou langs de weg over het drukke fietspad langs camping Ter Spegelt terug kunnen.

Ons is daar de vriendelijke bediening op het terras opgevallen.... N51 20.195 E5 17.748.

Startpunt:

 • 3900 19km Eersel grens Belgie Witrijt N51 20.571 E5 17.772
 • 3901 11km Eersel - Laarven N51 20.571 E5 17.772
 • 3902 11km Laarven - Belgische grens N51 19.559 E5 16.683

POI's

 • De gladde slang N51 20.083 E5 16.387
 • Berkenlaantje N51 20.076 E5 16.168
 • Unieke planten N51 19.984 E5 15.647
 • Kleinschalige akkerbouw N51 20.041 E5 15.295
 • Bosrandbeheer N51 19.734 E5 16.482
 • Belgische grens N51 18.250 E5 14.559
 • Vogelleven N51 19.049 E5 16.597
 • Waterbuffer N51 17.923 E5 14.666
 • Heestert N51 20.052 E5 17.421
 • Ter Spegelt N51 20.195 E5 17.748
 • Galerie N51 20.588 E5 17.381
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.