Leenderbos-Achelse Kluis

Korte beschrijving

Het Leenderbos ten zuidoosten van Valkenswaard biedt een prachtige boswandeling naar de Achelse Kluis en terug.

Groots! 100% natuur. Geen huizen, geen verkeer, geen drukte. Niks. De stilte van de natuur, de vogels en de bomen. Prachtig bos met vennen, waarin de waterlelies bloeien en de groene kikker rustig blijft zitten op het blad. De hei zoemt, de bomen ruisen.

De Achelse Kluis biedt het eigen bier en nog veel meer in het eigen winkeltje van de paters.

Hoe dikwijls zijn we hier al wel niet geweest? In alle seizoenen. En elke keer weer geniet ik van de ruimte, de beslotenheid, of het intieme en vooral het gemak waarmee je hier contact krijgt met fietsers, wandelaars, zittend op een bankje of in allerijl voorbij komen met een GPS in de hand, of de hond aan de lijn.

Hier zeggen ze altijd Alloo of Houdoe na een praatje


Kenmerken
Startpunt: Leende
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.298333 E5.489280
Afstanden: 17, 11, 9 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling ten zuidoosten van Valkenswaard.
De wandeling is ook in omgekeerde richting te lopen.
De wandeling kan ook gestart worden bij de Achelse Kluis, maar biedt dan (met uitzondering van een ijsje) geen pleisterplaats onderweg. Ook de afgeleide kortere routes kennen geen herberg onderweg.
Er zijn twee verkorte versies van 12/11/8 en 7 km van deze wandeling beschikbaar.
Van de wandeling is ook een Waypoint- en Routefile (WPT-RTE) beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDaarna een lange trek langs het fietspad, met mooie vergezichten over de heide, tot een scherpe weg terug, achter een mooi ven langs en door de bossen en weide naar de Achelse Kluis, waar de abdij een prima bier schenkt - dit is België.

Achelse Kluis 
De Achelse Kluis was vroeger een schuilkerk voor de rooms katholieke gelovigen die in de zeventiende eeuw niet in Noord-Brabant naar de kerk mochten.

De Sint Benedictus Abdij is in 1845 op de plaats van de kapel gebouwd. Bij het klooster hoorde een grote boerderij. De paters kochten telkens grond en gingen met de tijd mee. De ontgonnen veel heide tot akkers en bouwland. De Tongelreep werd rechtgetrokken zodat de landbouwers minder last van overstromingen hadden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTeruggaand over de mooie eikenlaan, is het nagenoeg één rechte weg terug, door de beuken-, eiken- sparren- en dennenbossen, met een oversteek van de Goote Heide met enkele mooie vennen. Bosgebied op zijn mooist!

Eikenlaan 
Delen van de eikenlanen die de monniken in 1850 plantten staan er nog. Het landschap is door de gewijzigde landbouwmethoden zo gewijzigd dat de natuurwaarden sterk zijn afgenomen. Nu wil men de natuur meer ruimte geven.

In 1989 verkocht het klooster de landbouwgrond aan de Staat de Nederlanden. De overheid heeft hier een natuurontwikkelingsgebied gerealiseerd.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude akkers 
Dichtbij het klooster liggen akkers en oude lanen. Als herinnering aan het landbouwwerk van de kloosterlingen houdt Staatsbosbeheer dit deel als landbouwgebied in ere, maar de gewassen worden nu zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen geteeld. Akker(on)kruiden zijn welkom en dieren als patrijzen en kwartels vinden er hun voedsel.

Groote Heide 
Van de middeleeuwen tot ongeveer 1900 was de Groote Heide één groot heideveld, slechts doorsneden door enkele zandpaden en de weg van Leende naar Valkenswaard.

Rond 1900 kocht Staatsbosbeheer het gedeelte ten zuiden van deze weg en beplantte het, voornamelijk met grove den, met uitzondering van enkele vennen die als natuurmonument gespaard bleven en het zuidelijkste deel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet beboste deel heet nu Leenderbos, het heideveld wordt nog steeds Groote Heide genoemd. Samen vormen zij de boswachterij Leende (ca 2400 ha). Het noordelijke deel bleef lang particulier bezit. Een klein deel werd ontgonnen tot akker en weiland en een groot deel werd ook hier met grove den beplant.

De overgebleven hei ligt aan de noordzijde langs de A67 bij het Knooppunt Leenderheide en wordt Groote Heide of Leenderheide genoemd.

Momenteel is het grootste deel van dit gebied in bezit van het Brabants Landschap, dat o.a de landgoederen Valkenhorst, Heezerhoeve en Spinsterberg (samen 714 ha) en Groote Heide (332 ha) bezit. Deze worden gescheiden door de A2, die op twee plaatsen door fietspaden overbrugd wordt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet geheel is een aantrekkelijk gebied met veel wandel- fiets- en ruiterpaden. De naaldhoutbossen maken geleidelijk plaats voor loofhout en bij het beheer ligt de nadruk op het behoud en herstel van natuurwaarden. Het gebied valt onder de Habitatrichtlijn.

Helemaal tegen het einde passeren we een klein ven met waterlelies. De groene kikkers schrikken niet eens van ons "voorzichtig" bezoek. Als we bij de parkeerplaats dan nog even bijkomen met een ijsje, dan is de wandeling compleet.

Ja, hier wil je inderdaad nog even langer blijven rondhangen. En dat willen velen met ons....

Wandel ze.

Startpunt:

 • 4200 17km Parkeerterrein Valkenswaard-Leende 135 N51 21.034 E5 30.960
 •    P Achelse Kluis 61 N51 17.915 E5 29.387
 • 4201 8km Parkeerterrein V'waard-Leende 135  N51 21.034 E5 30.960
 • 4202 11km Parkeerterrein V'waard-Leende 135 N51 21.034 E5 30.960
 • 4203 12km P Achelse Kluis 61 N51 17.915 E5 29.387
 • 4204 7km P Achelse Kluis 61 N51 17.915 E5 29.387

POI's

 • Leenderbos en Goote Heide N51 20.938 E5 30.946
 • Leenderbos N51 20.706 E5 30.820
 • De Achelse Kluis N51 17.944 E5 29.300
 • Eikenlaan N51 18.012 E5 29.539
 • Oude akkers N51 18.062 E5 29.461
 • Groote Heide N51 18.280 E5 30.442
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.