AstenseAa - Liessel

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 30-03-2020

In het voorjaar hebben we hier een korte wandeling gemaakt. Toen hebben we vooral genoten van de schitteringen in de meanderende Astensche Aa. Prachtig.

In de zomer zijn we met vrienden teruggegaan om de wandeling compleet te maken. Dan blijkt dat het lover van de bomen en het dichte groen de spiegeling uit de rivier haalt, maar het blijft mooi. Jammer dat het geluid van Rijksweg A67 zo storend te horen is. Door een mooi landschap met zicht op de kerk komen we in Liessel waar we lunchen. Daarna vervolgen we naar de Galgenberg, waarbij we een iets andere track volgen dan Rob, die hier al in februari is geweest.

We slingeren door het bos om via Vreekwijk het links gelegen motorcrossterrein te vermijden. Na enkele mooie boerenbedrijven keren we terug bij de parkeerplaats.
We hebben weer lekker bijgepraat met vrienden. We hebben prachtige natuur gezien. De lunch was lekker. Toch weer enkele nieuwe dingen gezien, beleefd en beschreven. Wat een heerlijke dag.


Kenmerken
Startpunt: Liessel
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.433132 E5.770214
Afstanden: 17, 12, 11, 9, 7 km
Type: Akker, Bos, Cultuur, Open, Rivier
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Grotendeels los
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Liessel.  
Er zijn afgeleide wandelingen van 12, 5, 11, 7 en 9 km beschikbaar. 
Ook is ook een WPT en RTE file beschikbaar. 
De paden op deze wandeling zijn goed begaanbaar met goed wandelschoeisel. In de winter kan het (erg) nat zijn en na regen is ook het traject langs de beek/laarzenpad - nat
In Liessel zijn enkele horecagelegenheden
Startplaats is langs de weg en niet op een officiële parkeerplaats.
Starten in Liessel bij de kerk [P] kan ook, maar dan zonder horecamogelijkheid. Picknicktafel halverwege.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.Langere beschrijving

GPSwalking.nlWe vertrekken over het fietspad rechts, richting zuidwest. Onmiddellijk zien we het verschil met het voorjaar. De maïs is flink gegroeid en zal tot eind september verscheidene malen het zicht beperken.

Toch is maïs ook interessant. Eén advies: neem geen stengels mee naar huis om als grote sierplant in een ruime vaas te plaatsen. Je krijgt namelijk ook alle spinnen en andere insecten binnen. Een grote glazen vaas vol maïskolven is mooi om te zien; tijdens het drogen zetten ze uit! Pang, weg glazen vaas! Eerst dus maandenlang laten drogen.

Maïs 
Maïs is een soort gras. Flink doorgeschoten tot wel 6 m hoog, in Nederland tot 3 m. De Azteken kenden al maïs en selecteerden steeds de beste kolven en kweekten zo steeds betere rassen. Via Spanje, waar het zeer goed gedijde kwam het in ons land.

GPSwalking.nlDe pluim bovenin de plant is de mannelijke bloem. De harige vrouwelijke bloem groeit in de oksels van het blad aan de stengel uit tot de kolf. Men kent dent en flint. De dentkorrel, met het deukje in de korrel, is bijzonder rijk aan koolhydraten (80% zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen. Men maakt er tortilla's en maïsbrood van, cornflakes, het bindmiddel maïzena, popcorn en - in Afrika - maïsbier met een beetje alcohol.

De Amerikanen maken met zo'n 70% maïs de traditionele Bourbon-whiskey.

Wij gebruiken het vooral voor veevoeders, omdat het hier te koud is om de korrels volledig te laten rijpen. Eind september wordt rond de 220 000 ha snijmaïs geoogst. Het wordt verhakseld en ingekuild als wintervoeding voor varkens en rundvee.

GPSwalking.nlMaïs, een C4-gewas, zet zeer veel CO2 om. Per hectare wordt 22-44 ton CO2 omgezet in 16-32 ton zuurstof (O2) en neemt zelf dus 6-8 ton koolstof C op. Dat is veel meer, dan een hectare bos. Daarom is de plant ook zeer geschikt als energiedrager om biobrandstof van te maken.

Omdat de plant in Nederland niet direct geschikt is voor menselijke consumptie, is de discussie rond het opdrijven van de voedselprijzen minder relevant. In Afrika ligt dat anders.

Als we bij de brug komen, kunnen we links langs de rivier verder. Zeer de moeite waard. Maar als het te nat is, kun je ook over de brug verder, links op de Busserdijk en verderop in het bos links.De rivier die we gaan volgen is de Astensche Aa.Na de zandvang kunnen we gaan genieten van de meanderende stroom, met middenin een vliegtuigmonument.

GPSwalking.nlDe Astense Aa 
De Astense Aa, 21 km lang, is tussen 1960 en '70 vrijwel geheel gekanaliseerd. De bron ligt in het peelgebied ten noorden van Meijel en de rivier mondt uit in de Aa nabij Oostappen.

Gelukkig heeft Het Brabants Landschap in een klein gebied de oorspronkelijke loop kunnen behouden. Over enkele kilometers meandert de rivier als vroeger, maar door de bemesting van het landbouwgebied erom heen is de begroeiing wel erg weelderig. Met eik en els, maar ook vlier, den en wilg is het bos dicht gegroeid.

In dit beekdal leven de Bosbeekjuffer, de Weidebeekjuffer en de Beekschaatsenrijder. Daarnaast huizen er acht soorten Vleermuizen en er zijn grote aantallen Glimwormen, waarvan de larven leven van huisjesslakken.

GPSwalking.nlVan de ruim 400 km die het beekstelsel van de Aa meet, volgt nog maar ongeveer 10 km zijn oorspronkelijke bedding.

Vliegtuigmonument
26 april 1944 stegen 342 Lancaster bommenwerpers op in Lincolnshire, Engeland, om Essen te gaan bombarderen, samen met 133 Halifax bommenwerpers en Mosquito nachtjagers.

In die nacht werd de Lancaster ND 873 door een Messerschmidt neergeschoten en stortte hier neer. Alle zeven bemanningsleden zijn daarbij om het leven gekomen.

De band van het achterwiel van deze bommenwerper omsluit de gedenkplaat van dit monument. Helaas staat op de gedenksteen de foute datum 23 april vermeld.

GPSwalking.nlTegen het einde van het bos komen we langs de snelweg A67. Deze drukke snelweg hebben we al geruime tijd gehoord. Het is zeker aan te raden om deze wandeling te maken bij noorden wind.

Richting noord gaand kruisen we de Hazeldonkseweg. Via de zuidelijke rand van de Liesselse Bossen gaan we door tot een ander oorlogsmonument. Rob heeft dit al eerder bezocht. We nemen zijn tekst over.

Snelweg A67 - E34
De A67 komt Nederland binnen ten zuidwesten van Eersel en loopt via Eindhoven naar Venlo. Bij de Duitse grens gaat de snelweg naar het Ruhrgebied, 35km verder. De snelweg A67 is 75 kilometer lang.

Oorspronkelijk is deze snelweg aangelegd als Europese Snelweg E3 tussen Lissabon en Stockholm, maar heet nu E34. In 1975 kwam het tot een ingrijpende verandering in de nummering.

GPSwalking.nlHierbij werd een rooster over de kaart van Europa gelegd. Europese verbindingen van oost naar west kregen een even nummer en wegen van noord naar zuid een oneven nummer.

De naam E3 werd toen gegeven aan de verbinding Cherbourg-La Rochelle in Frankrijk. In Eersel herinnert het E3-strand nog aan de oude benaming.

Hazeldonk
Voor de verharde staat rechts een prachtige witte boerderij. De muurankers tonen het jaartal 1816. We zijn op de Hazeldonk.

Op deze boerderij woonde de Heer van Vlierden. Niet ver hier vandaan, op de "Hoeven" liggen nog altijd de boerderijen Ruth en Vorst.

GPSwalking.nlOorlogsmonument Liessel
Dit teken, opgericht, gedenkt wat doden deden, houdt levenden verplicht tot vrijheid en tot vrede'.

De bezettingsjaren 1940-1944 verliepen voor Liessel relatief rustig. Het dorp, gelegen aan de rand van de Peel, was een veilig toevluchtsoord voor veel onderduikers. Op 24 september 1944 werd Liessel als uitvloeisel van de operatie Market Garden bevrijd. De Duitsers trokken zich terug in de Peel, achter het Deurnese kanaal.

De Duitse kanonnen bleven echter vrijwel dagelijks voor onrust zorgen. Op 27 oktober 1944 begonnen de Duitsers aan een onverwachte tegenaanval. De aan de frontlinie gelegerde Amerikanen waren niet in staat deze aanval te keren. De 15e Schotse divisie die net daarvoor Tilburg had bevrijd, schoot te hulp.

GPSwalking.nlNa zware gevechten werd het Duitse offensief in en om Liessel tot staan gebracht. Oorlogscorrespondenten noemden de strijd één van de zwaarste sinds de invasie in Normandië.

Op 1 november 1944 was Liessel voor de tweede keer bevrijd. Liessel betaalde voor de definitieve bevrijding een zware tol. De strijd kostte meer dan dertig inwoners het leven en het dorp was vrijwel geheel verwoest. Ook sneuvelden een honderdtal geallieerde en een vrijwel gelijk aantal Duitse militairen.

Richting zuid over het fietspad en dan na een ommetje langs de akkers gaan we opnieuw over de Astense Aa. Links, de oude steenweg volgend passeren we een poezenasiel en een hogedrukriolering. Tegen de snelweg aan gaan we links en genieten van de dartele veulens.

GPSwalking.nlDe Kattenboom
Sinds 1995 hebben Angélique en Eric van de hobby een deugd gemaakt. Na jarenlange voorbereiding hebben ze toen De Kattenboom geopend. In een oude boerderij uit 1789 startten zij een kattenasiel voor maximaal 160 katten. Met verwarmde binnenverblijven, luxe hokken en aansluitende buitenrennen zijn de katten tijdens de vakantie van de baas en bazin goed verzorgd.

Drukriolering 
Water stroomt nou eenmaal van het hoogste punt naar beneden. Zo ook in onze rioolbuizen in onze dorpen. Op het laagste punt wordt gezuiverd en in de rivier als schoon oppervlaktewater afgevoerd. Dat kan niet overal. Daarom wordt rioolwater op afgelegen plekken onder druk via flexibele slangen geperst naar een lozingsstation.

Rond 1965 in de USA ontwikkeld en in de jaren '80 voor het eerst in Nederland toegepast; vooral in dunbevolkte buitengebieden. In de opvangput zit een versnijdende centrifugaalpomp, die het huiselijk afvalwater - regenwater mag er niet bij - via het persleidingnetwerk afvoert.

GPSwalking.nlDe schakelkast regelt wanneer de opvangput geledigd en gereinigd wordt. Overigens komen er - zij het veel minder - ook systemen met luchtdruk en vacuümpompen voor.

Veulenveiling 
Deurne en omgeving staat bekend om de paardensport. Daar hoort ook het fokken en africhten van paarden bij. En dus zien we vele veulens in de weilanden om ons heen.

De stamboekpaarden worden allemaal geregistreerd naar herkomst tot drie à  vier generaties terug.

Ieder jaar beginnen alle jonggeborenen met dezelfde letter - sinds 2005 weer begonnen met de A; in 2008 beginnen alle namen met een D. "m" is hier niet mannelijk, maar merrie en h staat voor hengst.

Elk jaar is in Deurne een veulenveiling, waar het jonge veulen, samen met de moeder langs een jury moet lopen om gekeurd te worden. Een sportveulen kost gemiddeld rond de €6.000 (h) en €5.000 (m) met wel uitschieters naar €25.000. Een keer kijken, ....kopen? Zie www.nhbdeurne.nl.

GPSwalking.nlMet een prachtig gezicht op Liessel komen we in die plaats voor de pauze. Naast de broodjes en tosti's bestellen we - voor 't lekkere - één frietje voor ons drieën. We lijken wel echte Hollanders.

Daarna trekken we verder langs de kerk en volgen we een andere route dan Rob indertijd. Deze ander route - Rondom Liessel - kunt u hier vinden.Met de opmerking, dat de informatie op het informatiepaneel, dat Liessel al in 711 vernoemd is, historisch onjuist lijkt te zijn.

Willibrorduskerk 
Rond 1350 stond in Liessel een kapel toegewijd aan Maria en aan de H. Hubertus.

GPSwalking.nlRond 1672 werd naast de kapel een schuurkerk gebouwd. Beide zijn in 1903 vervangen door de huidige neogotische kerk van Q.Franssen, voorzien van gebrandschilderde ramen van Nicolas & Zn en het altaar van Jozef Thissen, allen uit Roermond. Met een torenuurwerk van Eijsbouts uit Asten en de door Piet Gerrits uit Roermond geschilderde kruisweg was de kerk klaar.

De pastorie, die al in 1858 was gebouwd, werd in 1944 geheel verwoest en de kerk werd zwaar beschadigd. Gelukkig is die weer helemaal gerestaureerd.

Liesselse Bossen 

Het bos kan worden aangemerkt als een typisch Brabants bos. Een aantrekkelijk deel is de plaats waar de oude Aa door het bos stroomt. Daar zorgt de oevervegetatie voor afwisseling.

Als je de loop nog een paar honderd meter stroomopwaarts volgt langs de Berktsedijk, stijgt de weg merkbaar. In de beekloop zijn daar op een afstand van slechts 100 meter twee stuwen geplaatst. Er is daardoor sprake van een verval van ruim twee meter in de beekloop.

GPSwalking.nlHier is dan ook duidelijk de locatie van de Peelrandbreuk zichtbaar. !n dit bos vindt u nog de zgn. Galgenberg. Hei is een open plek in het bos waar vroeger lijken van veroordeelden werden opgehangen aan een galg ter afschrikking en voorbeeld.

Na het bos met het mooie slingerpad - goed opletten - passeren we het Internaat Vreekwijk. Daarna kruisen we nog een keer het bos om terug te keren op de parkeerplaats.

Internaat Vreekwijk 
In dit internaat worden 14 tot 19-jarige jongeren met ernstige gedrags-problemen geholpen door aangeleerd ongewenst gedrag om te vormen naar nieuwe gewenste vaardigheden.

GPSwalking.nlNaar mate men meer vaardigheden beheerst krijgt men meer privileges en verantwoordelijkheden, die uiteindelijk leiden tot terugkeer in de maatschappij of zelfstandig wonen.

Zo heeft men onlangs een cursus omgaan met paarden ontwikkeld voor een groep jonge bewoners.

Doelstelling is dat deze groep jongeren leert omgaan met paarden (waaronder recreatief rijden en mennen) en daarbij werkt aan het eigen zelfvertrouwen.

Ze doen daarbij belangrijke positieve ervaringen op zoals samenwerking in de groep, verantwoordelijkheid (zorg voor dieren) en ontspanning.

Wandel ze.

START

 • A340C 17km Astense Aa - Liessel N51 25.991 E5 46.210 Zuidoost 145°
 • A341C 12km Astense Aa N51 25.991 E5 46.210 Zuidoost 145°
 • A342C 5km Liessel N51 24.816 E5 49.311 Noord 346°
 • A343C 11km Liessel + Bos N51 24.816 E5 49.311 Noord 346°
 • A344C 7km Liesselse Bossen N51 24.842 E5 48.525 Noordwest 336°
 • A345 9km Astense Aa + Bos N51 25.991 E5 46.210 Zuidoost 145°

POI's

 • Ei van Ommel N51 25.103 E5 45.777
 • Windmolen Johanna Elisabeth N51 26.357 E5 45.679
 • Maïs N51 26.145 E5 48.180
 • De Astense Aa N51 25.527 E5 45.958
 • Vliegtuigmonument N51 25.117 E5 46.699
 • Snelweg A67 - E34 N51 24.698 E5 47.422
 • Hazeldonk N51 24.899 E5 47.807
 • Oorlogsmonument Liessel N51 24.829 E5 48.522
 • De Kattenboom N51 24.540 E5 48.367
 • Drukriolering N51 24.485 E5 48.373
 • Veulenveiling N51 24.410 E5 48.423
 • Willibrorduskerk N51 24.854 E5 49.270
 • Liesselse Bossen N51 24.985 E5 48.360
 • Internaat Vreekwijk N51 26.145 E5 48.180
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.