Witven-Beuven-Keelven

Korte beschrijving

Dit is wandeling nummer 4 van 4, speciaal uitgezet voor de VVV-Someren. www.vvv-someren.nl.

EÉN VAN ONZE ALLERMOOISTE WANDELINGEN

Deze wandeling voert u door bossen en heidegebieden, maar ook over landwegen door de velden. We maken kennis met nieuw aangelegd natuurgebied (Keelvengebied) maar ook met historisch natuurgebied de Strabrechtse heide. Onderweg zijn er mogelijkheden om uit te rusten op het terras bij “De Hoijse Hoeve”. Kortom een gevarieerde wandeling met mogelijkheden tot “Brabants genieten”.

Als u niet in het bezit bent van een GPS kunt u deze ook huren bij VVV Someren. Er zijn verkorte versies van 11 en 10 km van deze wandeling beschikbaar. Maar in dit gebied is het eenvoudig om zelfs zonder GPS te genieten van een korte wandeling.


Kenmerken
Startpunt: Someren
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.383519 E5.657514
Afstanden: 17, 11, 10, 6 km
Type: Bos, Hei, Open, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 10-02-2013

Route informatie

Deze GPS wandeling gaat rond 3 vennen op en rond de Strabrechtse Hei is 17 km lang.
Er zijn verkorte versies van 11 en 10 km van deze wandeling beschikbaar.
De route is in beide richtingen te lopen en in te korten pal ten noorden van het Witven langs het kaarsrechte kanaal of langs de Provinciale weg.
Van de route zijn naast een track-file (in .gdb en .gpx) ook een Waypoint- (.WPT) en Route-file (RTE) beschikbaar.
Alle routes starten op de Parkeerplaats bij het Keelven (volg toeristische bewegwijzering “Keelven”). Pauzeplaatsen zijn bij die campings, restaurants of de picknickplaats.
Alternatieve startplaatsen: bij het Bontven, bij de Hoijse Hoeve en ’t Weekend, bij de campings Somerense Vennen en De Kuilen. Dan wel picknick meenemen!Langere beschrijving

GPSwalking.nlDe wandeling start vanaf de parkeerplaats bij Het Keelven richting zuid. Via een lusje gaan we richting noord om de drukke weg Someren-Heeze voorzichtig over te steken naar het Witven.

Witven(route) N51 23.269 E5 39.243
Rechts van ons zie je een van de oudste vennen in dit gebied “het Witven”. Het Witven, dat we ook vanuit de auto op de verharde weg kunnen zien, ziet er nu heel anders uit……

Hier vlakbij staan veel jeneverbessen. Daar moeten we zuinig op zijn, want ze breiden de laatste decennia niet uit, omdat ze erg veel eisen van de grondsoort waar ze op staan.

GPSwalking.nlWe volgen een deel van de “Witvenroute”.

De route volgt het pad over een knuppelbrugje. Na een wildpoortje rechtsaf verlaat je de Witvenroute. Pad vervolgen en einde van het pad rechtsaf. Ver weg ziet u de kerktoren van Geldrop en de tv-mast van Mierlo.

Wandelroutes in Someren N51 22.968 E5 39.415
Vanaf de diverse plaatsen in Someren vertrekken een of meerdere met ANWB-bordjes bewegwijzerde wandelroute. Ideaal om het track te loggen op de GPS.

Parkeer- en picknickplaats nabij de weg Someren-Heeze
- Zomervenroute 9 km. met afkortingsmogelijkheid)
- Witvenroute (5 km. met afkortingsmogelijkheid)
- Keelvenroute (7 km)
Parkeerplaats De Vloeten, gelegen langs de weg Lierop-Someren.
- Bontvenroute (5 km. met afkortingsmogelijkheid)
- Vlerkenroute (7 km.)
Wilhelminaplein, centrum Someren-Dorp
- * Houtbroekroute (8 km)

GPSwalking.nlVoor de wildpoort zien we links de Hoenderboom en de hoenderboompaal.

Hoederboompaal N51 23.348 E5 38.343
Heksenvervolging in Mierlo, Lierop en Asten. Op het kasteel in Mierlo trouwde in 1595 Catharina van Brederode, die de heerlijkheid Asten in leen had, met Bernard van Merode. Hij ontpopte zich tot een fervent heksenvervolger, evenals de heer van twee dorpen: Erasmus van Grevenbroeck.

In september 1595 werden in de Peel bijna twintig vrouwen als heks of tovenares op de brandstapel gebracht. Zeven van hen kwamen uit Lierop en acht uit Asten. Bij deze Hoenderboom op de Strabrechste Heide werden de vrouwen per kar naar de brandstapel buiten het dorp werden vervoerd, aan een stam of kruis gebonden, gewurgd en in het vuur gegooid werden. Zie ook het boek, de Malleus Malificarum (ook wel De Heksenhamer genoemd) in de bibliotheek in Mierlo.

GPSwalking.nlVan daaruit gaan we richting Strabrechtse Heide, waarmee we een bijna complete ronde om het Beuven beginnen.

De Strabrechtse Heide N51 24.027 E5 38.142
Deze ligt ingeklemd tussen de Brabantse dorpen Geldrop, Heeze en Someren. Met ruim 1500 hectare is het een gebied waar je uren kunt wandelen en genieten van de ongerepte natuur. De Strabrechtse Heide is het grootste aaneengesloten heidegebied van Brabant wat zich kenmerkt door droge stukken met stuifzand maar ook natte stukken met vennen. Het gebied kent heel veel zeldzame plantensoorten.

GPSwalking.nlDe omringende bossen bestaan vooral uit grove dennen.

Deze heide is in de tijd van de vogeltrek een belangrijke pleisterplaats voor zeldzame en minder zeldzame trekvogels. De bloei van de heide is zo ongeveer begin augustus. Dan gaan de ruim 75 soorten wilde bijen op zoek naar nectar maar ook een groot aantal imkers zetten bijenkassen uit om deze lekkernij binnen te halen.

Verder kent de Strabrechtse heide zo'n 71 soorten wespen. Op de Strabrechtse heide tref je tevens het Kempische Heideschaap aan.

Via het fietspad komen we bij de Vogelkijkhut. We genieten van de stilte, het water, en de vogels.

BGPSwalking.nleuven N51 24.104 E5 38.946
In alle rust kunnen we hier de fuut en grauwgans zien tussen de vele meeuwen.
Het Beuven is met 65ha het grootste ven in Europa – wordt het groter, dan spreekt men al gauw van een meer.

Na dit geweldige Beuven gaan we verder vlak langs het Starven.

Dan gaan we het bos in. Al slingerend over smalle bospaadjes en langs het kleine, maar altijd mooie Bontven, komen we uit op de verharde weg. Voorheen konden we vlak langs het water lopen, maar door de verhoogde waterstand is dat nu niet meer aan te raden. Blijf maar op de gebaande wegen.

Bontven N51 23.648 E5 40.209
dé ideale picknickplaats – Hier kunnen we kiezen waar we even willen uitrusten. Op deze plaats of op het terras van de Hoijse Hoeve.


We kunnen ook gratis gebruik van deze parkeerplaats, maar doen dat niet voor niets. Het is een prettig en goed verzorgd terras, waar het goed rusten is, met een kleine lunch.

De Hoijse Hoeve, Hoijserstraat 20, 5722 PV Someren. Tel 0492 33 14 75. www.hoijsehoeve.nl. Gehele jaar open, maar op maandag gesloten.

Na deze pauze, we zijn nu ruim halverwege, gaan we verder naar de zuidzijde van de Provinciale weg en vervolgen de wandeling via de brede zandweg.


GPSwalking.nlKuijlerstraat N51 22.845 E5 40.279
Een prachtig ruim landschap met een royaal vergezicht. Bij droog weer kan het stoffig zijn. Bij nat weer vormen de plassen een uitdaging.

Er ligt nu een grote golfbaan: Golfbaan De Swinkelsche. Er ligt ook een terras bij.

We gaan naar rechts via Kuilvenweg en passeren de camping “de Kuilen”. Bij de vijfsprong gaan we links via de Maarheezerdijk. Kon men voorheen nog dwars overstekn voor een verkorte wandeling, nu kan dat vanwege de golfbaan niet meer.

GPSwalking.nlDe verharde weg gaat over in een zandweg en later zandpad. We passeren een wildpoort.

Schotse Hooglanders N51 22.354 E5 39.881
Deze poort zorgt er voor dat de koeien, paarden of schapen die er lopen in het veld blijven. Deze dieren zijn er om er voor te zorgen dat er niet te veel gras groeit en dat hierdoor de heideplanten onvoldoende kans krijgen. De begroeiing wordt op deze wijze gevarieerder.

Als we verder lopen, komen we aan het water, “het Keelven.” Links om het Keelven gaande, slingeren we door het bos naar het Allemanspad en volgen dit langs de mooie nog in ontwikkeling zijnde vennen.

GPSwalking.nlKeelven N51 22.201 E5 39.948
Enkele jaren geleden is de gemeente gestart met het natuurontwikkelingsproject Keelven en omgeving.

Het voorheen saaie bosgebied Somerense heide heeft in enkele jaren tijd een metamorfose ondergaan. Het bos was blokvormig van opzet, recht-toe-recht-aan. De bosaanleg en het beheer waren voornamelijk gericht op de houtproductie.

Omdat dit niet meer nodig was, is besloten om het bos rondom het Keelven om te vormen tot een natuurlijker geheel. Er is nu een gevarieerd bos met veel afwisseling in boomsoort, leeftijd en structuur. Dood hout, natuurlijke verjonging, oud bos en mengingen zijn nu kenmerkend aan het gebied.

GPSwalking.nlHet gebied rondom het Keelven is daardoor zeer aantrekkelijk geworden om te wandelen en voor andere rustige vormen van recreatie.

Het gebied is veranderd in een prachtig landschap met bossen, vennen en heide, met daarop verschillende soorten grazers als paarden, koeien, schapen en Schotse hooglanders.

Zoals je merkt is het pad rond het Keelven verhard. Dit pad is namelijk onderdeel van het “Allemanspad”. Het Allemanspad is een wandelpad in Someren dat voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is. Samen met de hele familie, van jong tot oud, lopend met de wandelwagen of rolstoel. Op deze wijze is de mooie natuur bij het Keelven voor iedereen bereikbaar en is het voor iedereen mogelijk om ervan te genieten.

GPSwalking.nlAllemanspad N51 22.227 E5 39.321
Het initiatief voor het aanleggen van dit pad is in het kader van het “Europees jaar van mensen met een handicap - 2003” genomen door de plaatselijke werkgroep.

Om van dit pad ook voor gehandicapten een officieel toegankelijk pad te maken, heeft de werkgroep een certificaat aangevraagd bij het Landelijk Bureau Toegankelijkheid in Maarssen. Tot dan toe was het gebruikelijk om enkel aan gebouwen een Toegankelijkheidskeurmerk toe te kennen.

Het Allemanspad heeft als eerste in Nederland een officieel certificaat voor toegankelijkheid gekregen.

Door bos en bospaden keren we terug naar de parkeerplaats.

Startplaats:

 • Track A050 17km N51 23.011 E5 39.451
 • Track A051 11km N51 23.011 E5 39.451
 • Track A053 10km N51 23.011 E5 39.451

POI’s

 • Witven(route) N51 23.269 E5 39.243
 • Wandelroutes in Someren N51 22.968 E5 39.415
 • Hoederboompaal N51 23.348 E5 38.343
 • Strabrechtse Heide N51 24.027 E5 38.142
 • Beuven N51 24.104 E5 38.946
 • Bontven N51 23.648 E5 40.209
 • Kuijlerstraat N51 22.845 E5 40.279
 • Golfbaan De Swinkelsche N51 22.434 E5 40.159
 • Schotse Hooglanders N51 22.354 E5 39.881
 • Keelven N51 22.201 E5 39.948
 • Allemanspad N51 22.227 E5 39.321

 

Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.