Zeewolde Horsterwold

Korte beschrijving

Februari, in een kraakheldere nacht heeft het acht graden gevroren. De grond is hard, ijs op het water. De wilde paarden gaan drinken in de waterplas. De hoeven raken het ijs … KRRAAAK! Ze springen wild alle kanten uit.

Wandelen in de winter heeft ook zijn charme. Zeker in deze wandeling, de grond is niet drassig, hard zelfs, maar met alle hoefsporen loopt het niet gemakkelijk. Dit is een dagwandeling voor de harde makkers, de volhouders met lef. Niet bang van de dieren, of om uit te glijden, of om natte voeten te krijgen, klonten modder aan de schoenen….

Is er dan nog iets leuks aan deze wandeling? ALLES! Dit is een geweldige ervaring. In de Stille Kern volg je de sporen van de dieren, geen paden. Nergens in Nederland kun je zo’n bijzondere wandeling maken. DOEN! En wees goed voorbereid.

De wandeling hebben we uitgezet tijdens een vakantie bij Recreatiecentra Nederland (RCN) – www.rcn.nl - die hier in Zeewolde een vakantiepark bezitten. Het park bezit enkele GPS-en, waardoor het mogelijk is om tijdens een verblijf in een van de RCN-parken een GPS te huren. Zo kunt je – tijdens een midweek of weekend – het gebruik van de GPS zelf uitproberen. Van harte aanbevolen. Heb je zelf een GPS, dan kun je hun wandeling uploaden.

Je zult zeker reeën zien en heel veel vogels. Maar het mooiste zijn de in het wild ronddolende kuddes paarden, koeien, ezels. Òf ze schooien om een suikerklontje, of ze drukken je weg van de groep? Ik weet het niet. De mooiste waterplassen van Nederland met zwanen. Dat het er drassig en modderig is, deert ons niet.  Je moet wel even geduld hebben. De eerste helft van de wandeling gaat door het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland, met een populetum, productiebossen, maar in de Stille Kern ook wildgroei. Je ziet slaaphutten in de natuur, waterpartijen met riet. Je raakt even een stukje van Zeewolde. De pauze op een terras aan het water. Met uitzicht op de zeilboten…. Wat een prachtige tegenstellingen. Een onvergetelijke tocht.


Kenmerken
Startpunt: Zeewolde
Startlocatie: Flevoland , Nederland
Coördinaten N52.315337 E5.469528
Afstanden: 20, 15, 13 km
Type: Bos, Cultuur, Polder, Ven, Water
Begaanbaar: Gedeeltelijk drassig
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 km bij Zeewolde in Flevoland.
Lengte: 17 km, en na de Stille Kern in te korten tot 13 km of door het bos 12 km.
De weg bestaat uit goede zandpaden en zandwegen, maar ook uit modderige natte vette stukken in de Stille Kern, zonder paden.
Je volgt de voetsporen van de dieren. Zorg voor goede schoenen of laarzen. Het kan nat en modderig zijn.
Onderweg is geen horecagelegenheid bij RCN. In het dierenrijk kun je niet zitten; na 8 km kun je picknicken langs de weg bij bank of tafel.
De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.Langere beschrijving

Hierna lopen we door het bos. We zien vele mooie paden in dit parkachtig aangelegde bos, met lanen, bochtige paden en vele soorten hout.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEekhoorns
Rode eekhoorns zijn succesvol in het Horsterwold geintroduceerd. Er werden in 2001 zeker 20 nesten geteld en in volgende jaren werden meer sporen gevonden. Met de Oostvaardersplassen, de Veluwe en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het Horsterwold het enige gebied in Nederland waar de wisent uitgezet kan worden.

Heel even raken we nog aan Zeewolde, N52 19.478 E5 31.144  de jongste plaats van Nederland. In 1979 bouwde men de jachthaven, in 1983 volgden de huizen en in 1984 werd het een zelfstandige gemeente. Nu wonen er ongeveer 20 000 inwoners.We buigen af richting RCN Zeewolde. Linksom achter de receptie volgt een nieuwe verrassing. Een zandstrand, een haven en zeilboten.... Dat wordt genieten op het terras.Langs het strand gaan we verder. Vanaf de hoge dijk hebben we een prachtig uitzicht. En dan dalen we af naar de bodem van de voormalige Zuiderzee. Na de hoofdweg - goed uitkijken - passeren we de parkeerplaats van Staatsbosbeheer Zevenhorst. N52 18.290 E5 30.535 . Die kunnen we als alternatieve startplaats gebruiken. Hier ligt ook de kinderexperimenteerervaring en zien de houtstapels van het productiebos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHorsterwold Productiebos
We gaan wandelen in het grootste aaneen gesloten loofbos van Europa.

Staatsbosbeheer is eigenaar bijna 4000 ha. Eén hectare is 100 m x 100 m, dus 10 000 m2. Bij een strook met een breedte van 100 m zou het bos 4000x100m = 400 000m = 400 km lang zijn (bijna tot Parijs of Denemarken)

Dit deel van het bos wordt gebruik als productiebos, voor de levering van hout. 

Het bos is tevens bijzonder omdat dit een bos is op kleigrond. De groei van bomen is spectaculair doordat zure regen geen vat heeft op dit milieu en doordat de grondsoort zeer vruchtbaar is.

Verder komen we bij het Populetum. Gescheiden percelen met diverse soorten populieren.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPopulieren test
In het Horsterwold is een "populetum" gevestigd. Hier worden allerlei populiersoorten en hybriden getest voor hun geschiktheid in Nederland. Daarnaast zijn er ook andere experimentele hybriden zoals de iepvariant "Columella" die in het hier getest wordt in separate percelen.

Bij het water zien we - stil, voorzichtig! - vele eenden, in de verte enkele reeën. Naar links langs het water verder. We zien enkele hutten - het is mogelijk om hier in de natuur te overnachten / vraag SBB. Over de brug komen we rechts in de Stille Kern. Hier grazen enkele kuddes paarden, koeien en ezels. Ze leven in het wild en kennen dus een kuddegedrag met een leider.

Bij het water zien we - stil, voorzichtig! - vele eenden, in de verte enkele reeën. Naar links langs het water verder. We zien enkele hutten  N52 17.858 E5 29.669 - het is mogelijk om hier in de natuur te overnachten / vraag SBB. Over de brug komen we rechts in de Stille Kern. Hier grazen enkele kuddes paarden, koeien en ezels. Ze leven in het wild en kennen dus een kuddegedrag met een leider.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSGrazend wild
De dieren zijn niet gevaarlijk, maar leven wel in het wild. Dus niet aaibaar, zoals in de manege. Loop niet vlak achter de beesten langs, zoek geen contact.

Op een bepaald moment moeten we dwars door een kudde van acht paarden heen. De meeste grazen, maar er is er één, die het hoofd opsteekt en ons in de gaten houdt. De leider. Rustig lopen we tussen de grazers door, maar die leider komt achter ons aanlopen. Niet zoals een paard in de wei, met opgeheven nieuwsgierig hoofd, maar met het hoofd iets omlaag gericht. Hij wil geen contact, maar drukt rustig door om ons aan te geven, dat we moeten doorlopen. Niet agressief, maar wel dwingend. Als ik even terug naar de kudde dreig te gaan, blokkeert ie de doorgang.

In een wei met koeien en een stier, zie je datzelfde gedrag van de stier en moet je daarvoor oppassen, maar deze paarden doen je niks.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchitterende waterplassen
We zitten midden in de Stille Kern. De stilte overheerst. Hier is de natuur natuurlijk. Een overweldigend gevoel.

Prachtige plassen, die in weiland overgaan. Watervogels, riet, paarden, sompig gras. We zijn alleen, het is van ons. Wat is het hier intens mooi!

Soms is het erg drassig en kun je niet dicht langs het water. Nu heeft het gevroren en is de grond hard. Omdat er zoveel hoeven weggezakt zijn in de zachte bodem, is het erg lastig en vermoeiend wandelen.

Ezels 
Bij de eerste plas lopen drie dieren aan de overkant. Ze springen en we horen ze duidelijk balken: ezels. Nu kunnen ezels en paarden met elkaar paren. Een ezelin met een hengst geeft een muilezel, maar een merrie met een ezel wordt een muildier. De vrouw bepaalt de naam!

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKRRRAAK
Aan de overkant van het water komt een kudde drinken bij de plas. Er ligt een laagje ijs. De voorste zet zijn hoeven in het water en KRRAAK!!  Wild verschrikt springen ze alle kanten uit!. vreemd, dat het water hard is.

We verlaten de Stille Kern en moeten dan even tegen de zandhelling omhoog. We kijken om en hebben een prachtig zicht op de plassen. We zien hoe groots het is. We laten dit niet graag achter ons.

Toch maar verder. We zien buitengewoon vele sporen van reeën. In de verte zien we zelfs een ree. Op een beter tijdstip moeten we maar eens terugkeren.

Startpunt

 • Parkeerplaats Staatsbosbeheer De Zevenhorst N52 18.274 E5 30.533

Geraadpleegde websites:

POI's

 • Fledite  N52 19.150 E5 28.168
 • Eekhoorns N52 19.881 E5 30.301
 • Zeewolde N52 19.478 E5 31.144 
 • Zevenhorst N52 18.290 E5 30.535
 • Horsterwold Productiebos N52 18.256 E5 30.261
 • Populieren test N52 18.078 E5 29.905
 • Grazend wild N52 17.522 E5 29.786
 • Ezels N52 18.021 E5 29.217
 • KRRRAAK N52 18.106 E5 28.409
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.