De ronde van Waalre

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 30-03-2020

Deze ronde rond Waalre, beheerst door de Gemeentebossen van Waalre en het Dommeldal, gaat door het mooie Brabantse landschap, kleinschalig met een verzameling van alle parels: bos met zandheuvels en een stukje hei, een waterplas, het rivierdal van de Dommel, mooie oude boerderijtjes, vooral op de prachtige brink 't Loon, het open veld omzoomd door eiken en bosschages met wisselende doorkijkjes en in het tweede deel prachtige bossen met een verscholen ven en enkele grote villa's.

Het landschap is zo mooi.

Er is altijd wel ergens iets te zien van bewoning; mensen om je heen. En dat maakt het zo bijzonder. Zonder dat het storend is, word je steeds in contact gebracht met de cultuur en de mogelijkheden die het platteland door de eeuwen heen heeft betekend voor de mens die hier gewoond en geleefd heeft.


Kenmerken
Startpunt: Aalst-Waalre
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.392316 E5.460347
Afstanden: 18, 12, 11 km
Type: Akker, Bos, Cultuur, Open
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 18 kilometer lang bij Waalre.
Alle wandelingen starten in Waalre bij of tegenover het Gemeentehuis bij Caf'-Restaurant Stationskoffiehuis.
Er zijn drie wandelingen uitgezet van respectievelijk 18, 12 en 11 km.
Alleen van de lange wandeling zijn ook een WPT en RTE file beschikbaar.
Alle wandelingen zijn in beide richtingen te lopen. Het rustpunt ligt bij elke wandeling na het passeren van 't Loon: rechtsom via de Volmolen of linksom bij 't Huufke, Heikantstraat en bij de kortere routes bij Café 't Loon.

 Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe route is een geel-witte gemerkte wandelweg, start op de parkeerplaats aan de Willibrorduslaan tegenover het gemeentehuis bij Café-Restaurant Stationskoffiehuis (de naam geeft aan dat hierlangs van noord naar zuid de spoorlijn tussen Eindhoven en Neerpelt, België heeft gelegen). 

We lopen vanaf de parkeerplaats naar het noorden (langs de "spoorlijn" rechts) het bos in en al slingerend komen we bij het grote Gat van Waalre, een mooie plas, ontstaan door zandwinning. 


Het Bels Spoorlijntje
Tussen Eindhoven, Gestel, Waalre, Valkenswaard, Borkel en Schaft en Achel/Neerpelt heeft vanaf 1866 een spoorlijntje gelegen. De lijn werd veel gebruikt voor goederenvervoer zoals steenkolen vanuit Luik naar Utrecht/Amsterdam. Het personenvervoer liep niet zo goed als gedacht, en rond 1921 werden de haltes Borkel en Gestel gesloten. Rond 1939 werd de lijn helemaal gesloten voor het reizigersverkeer.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWel bleven tot 1951 nog tweemaal per dag de zogenaamde Philipstreinen rijden. Omdat de Belgische regering er op stond om de lijn te handhaven, werd besloten de lijn via Geldrop te laten lopen. De laatste goederentrein reed in 1974.

In 1986 werd het Nederlandse gedeelte van de spoorlijn opgebroken, het Belgische gedeelte was al eerder weg. Plannen voor een toeristisch lijntje, zijn op niets uitgelopen.

Via Plan Spartacus wordt nu weer gesproken om voor 2020 een sneltramverbinding tussen Eindhoven en Hasselt te herstellen. Dit tracé kan daar een rol in spelen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet Gat van Waalre
Deze waterplas is ontstaan door zandafgraving voor de nabij gelegen snelweg A2/A67. Alleen de politie-duikverenigingen, de brandweer en een lokale duikvereniging mogen er duiken.

De bodem is zanderig met lichte begroeiing en rietbegroeiing langs de rand. Hierin vind je baars en snoek en soms ook paling. Het is dus een echte zoetwaterplas.

Vandaar weer verder richting noord naar de Hogt. Langs dit natuurgebied af naar de Dommel (loop je hier vast - te drassig - ga dan een stukje terug, einde weg rechtsom, voorrangsweg rechts, eerste links oversteken). Bij de brug even richting Waalre, oversteken en door het Dommeldal verder. 

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDommeldal
In het westen stroomt de Dommel waarlangs een aantal natuurgebieden liggen, die voor een belangrijk deel (73 ha) in bezit zijn van Natuurmonumenten onder de naam Dommeldal.

Delen van de Dommel ter hoogte van de (herbouwde) Volmolen N51 22.850 E5 25.375 en de Elshouters zijn aan de 'normalisatie' van de naoorlogse tijd ontsnapt. Van dit gebied liggen in de gebieden 'De Hogt', 'Heuvelse Putten' en 'De Elshouters' bij Waalre.

De Elshouters bestaat uit een laagte met oud elzenhakhout (broekbos) en dichterbij de (nog slingerende) Dommel met kleinschalige hooilandjes op de oeverwallen. Het ligt tegenover de plaats waar de Keersop in de Dommel uitkomt.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Hogt was een venig stuk beekdal dat lang geleden beroemd was om zijn bijzonder rijke flora, maar de aanleg van een knooppunt van autosnelwegen heeft het deels verwoest en de waterhuishouding dermate verstoord dat daar weinig tot niets meer van over is.

De Heuvelse putten zijn een oud, venig stukje beekdal met enkele allang dichtgegroeide turfgaten. Dit gebiedje is nog betrekkelijk ongerept gebleven.

Oud cultuurlandschap
Tussen de Dommel en het dekzandgebied ligt nog een kleinschalig landbouwgebied, afgewisseld met kleine stukjes bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAan de zuidzijde van het dorp is dat gebied nog aantrekkelijk, vooral bij Loon N51 22.730 E5 26.440 en Timmereind, doch noordelijker wordt het landschap gebied bij De Heuvel ernstig ontsierd door de aanleg van een bedrijventerrein en een woonwagenkamp.

We steken de weg Waalre-Volmolen (rechts ligt dan de Volmolen) over en komen in 't Loon. Bijzonder mooi driehoekig historisch plein.

We volgen een smal paadje tussen twee huizen door tot aan de verharde weg. Hier links naar de herberg. Even bijkomen.

Beboste dekzandruggen
Op de hooggelegen dekzandruggen, die nauwelijks geschikt waren voor de landbouw, zijn in de jaren '30 van vorige eeuw dennenbossen - maar ook loofhout - aangeplant als werkverschaffingsproject.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEen aantal vennen is blijven bestaan en vormt nu een mooie spiegeling van datzelfde bos. In het bos zijn vele villa's gebouwd, waardoor versnippering is opgetreden.

De bossen hebben een heel natuurlijk uitstraling met zeer veel wandelmogelijkheden.

Achter het restaurant langs door het bos naar de drukke grote weg tussen Eindhoven en Valkenswaard.
 

We steken die voorzichtig over en wandelen ten noorden van de Eindhovensche Golf langs bos en hei tot even voor het brugje over de Tongelreep N51 22.873 E5 29.237 links.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAalst - Waalre
Rond 712 blijkt Willibrordus deze waadbare plaats al genoemd te hebben. Maar eeuwen daarvoor tussen 12 000 en 9 000 v.Chr hebben hier al rendierjagers geleefd, waarvan sporen gevonden zijn.

De eerste kerk uit de 12e eeuw is vervangen door een stenen kerk in romaanse stijl met later een toren in Kempische gotiek.

Van 1648 tot 1798 werd de kerk door de protestanten verwaarloosd en moesten de katholieken onderdak zoeken in een schuurkerk aan de Bolksheuvel.

In de 13e eeuw viel Waalre onder de heerlijkheid Aalst, Waalre, en Valkenswaard met de zetel in de Loondermolen nabij de Dommel.

In 1721 scheidde Aalst en in 1794 Valkenswaard zich af van Waalre. En in 1824 werden alle heerlijke rechten aan Valkenswaard verkocht.

Pas in de 20e eeuw is er sprake van een echte dorpskern, met rondom verspreide boerderijen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNa de bebossing van de hoger gelegen zandheuvels werden daar elite woningen gebouwd voor het hogere en top personeel van Philips Natuurkundig Laboratorium.

Waalre vormt nu een gemeente samen met Aalst, de oostelijk gelegen woonkern.

We volgen het dal van de rivier tot Eeckenrode, waar we even verder weer oversteken. Dan langs de mooie villa's, achter het Gemeentehuis langs terug naar de parkeerplaats.

Wandel ze.

Startplaats

 • 4500 18km Waalre N51 23.542 E5 27.618
 • Heikant N51 22.437 E5 26.774
 • Volmolen N51 22.880 E5 25.417
 • 4501 12kmNoord WaalreN51 23.542 E5 27.618
 • VolmolenN51 22.880 E5 25.417
 • 4502 11km Zuid WaalreN51 23.542 E5 27.618
 • Heikant N51 22.437 E5 26.774

POI's

 • Bels Spoorlijntje N51 23.687 E5 27.655
 • Het Gat van Waalre N51 23.951 E5 26.772
 • Dommeldal N51 23.919 E5 25.496
 • Volmolen N51 22.850 E5 25.375
 • Oud cultuurlandschap N51 23.250 E5 25.616
 • Loon N51 22.730 E5 26.440
 • Beboste dekzandruggen N51 22.517 E5 27.517
 • Tongelreep N51 22.873 E5 29.237
 • Aalst - Waalre N51 23.494 E5 28.166
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.