Vugtse Lunetten

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 30-03-2020

Deze wandeling gaat achter de Lunetten en langs het afwateringskanaal naar Den Bosch over de stadswallen om even uit te rusten boven de Dieze.

Daarna onderlangs door het Bosche Broek naar Vught. Daar wordt het een stadswandeling langs kerken en door parken en stedelijk groen terug.


Kenmerken
Startpunt: Vugt
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.659682 E5.277016
Afstanden: 17, 14 km
Type: Bos, Cultuur, Open, Rivier, Wei
Begaanbaar: Goed
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij start en halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 17 kilometer Rondom Den Bosch en Vugt.
Er is een verkorte versie van 14 km van deze wandeling beschikbaar.
Van de wandeling is ook een Waypoint- en Routefile (WPT-RTE) beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nlDeze wandeling gaat achter de Lunetten en langs het afwateringskanaal naar Den Bosch over de stadswallen om even uit te rusten boven de Dieze. Daarna onderlangs door het Bosche Broek naar Vught. Daar wordt het een stadswandeling langs kerken en door parken en stedelijk groen terug.

We parkeren bij het Fusillade monument voor de Vughtse Lunetten aan de Loonsebaan.
We gaan achter de eerste lunet langs en brengen bij de tweede bij het 
monument op de fusilladeplaats een groet uit eerbied voor de gevallenen.

Daarna achter deze lunet en voor de volgende langs naar het water. We vervolgen naar rechts langs dit afwateringskanaal tot we voor de ingang staan van de Isabellakazerne.

GPSwalking.nlLinksaf en even verder het spoor en de drukke verkeersweg oversteken. We gaan links, deels achter de huizen door en langs de Dommel tot de Vughterbrug. Daarover naar boven en we volgen de verdedigingsmuur naar het oosten.

Aan het einde steken we over en vinden op de hoek een restaurantje, waar we in een erker boven het water kunnen zitten.

Ook is het mogelijk om iets verder de stad in te gaan naar de Parade, het plein voor de Sint Jan.

Na deze pauze keren we weer terug de weg over naar de andere kant van het water. We houden rechts aan, over de dijk langs het water en de verdedigingsmuur terug richting Vughterbrug.

GPSwalking.nlDaar gaan we links, over het bruggetje naar het zuiden en volgen het pad door het Bossche Broek. Via de verharde weg gaan we naar het knooppunt Vught, eerst over de brug over de Dommel en daarna door het tunneltje onder de snelweg door de stad Vught in. (Hier is inkorten mogelijk door rechtdoor tot aan het spoor, rechtsaf en bij overweg links helemaal volgen tot aan de parkeerplaats = totaal 15km).

Bij de toren links, onder de snelweg door tot de volgende toren, weer verder nog een, en rechtdoor komen we bij het voormalige huis van de industrieel, nu Gemeentehuis. Achterlangs het park in richting snelweg.

Achter de twee vijvers langs komen we uit bij de oude watersingels en gaan deels door de woonwijken, langs de groenstroken. We volgen die over het spoor tot de grote verkeersweg. Steken deze over en via de woonwijk komen we weer bij de parkeerplaats uit.

GPSwalking.nlLunetten Vught
De Lunetten in Vught, gebouwd in de vorm van een halve maan, werden in opdracht van koning Willem III aangelegd. Deze werken vormden samen met fort Isabella de zuidelijke linie rond 's-Hertogenbosch.

De fusilladeplaats
De fusilladeplaats is de schietbaan van het voormalig concentratiekamp Vught. Het ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het kamp.

Op de fusilladeplaats staat een gedenkteken met de namen van de 329 mannen die hier zijn doodgeschoten. Vanuit verschillende gevangenen werden verzetsmensen naar Vught gebracht en hier vermoord. De daders zijn Nederlandse SS-ers, die normaal gesproken de wachttorens bewaken.

GPSwalking.nlOp 20 december 1947 wordt op de fusilladeplaats een gedenkteken met namen onthuld door prinses Juliana. Het houten kruis dat achter het gedenkteken staat, is er al eerder neergezet door mensen die in de buurtwonen.

Isabella kazerne
Fort Isabella, rond 1618 aangelegd onder Spaans regime, is vernoemd naar aartshertogin Isabella Clara Eugenia, hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Philips II. In 1914 werd het Fort Isabella grotendeels gesloopt, maar de toegangspoort met een poortgebouwtje bleef gespaard. Asielzoekerscentrum Vught of ACV.

Na de aanleg van de Vughtse lunetten tussen 1844 en 1848 werd Fort Isabella een steunpunt voor de Belgische Opstand. In de Tweede Wereldoorlog werd de Isabellakazerne gebruikt door de SS en de Landweer (NSB).Tegenwoordig is Fort Isabella beter bekend als opvangcentrum voor asielzoekers.

GPSwalking.nlSint Jan
De stad is onder andere bekend vanwege haar gotische kathedraal, die is gewijd aan de Heilige Johannes Evangelist. De kathedraal is gebouwd naar voorbeeld van de kathedraal van Amiens. In de Sint Jan staat het beeld van Onze Lieve Vrouwe van 's-Hertogenbosch (de Zoete Moeder).

Bossche Broek
Uniek voor een middelgrote stad is de situatie tussen 's-Hertogenbosch en Vught: daar grenst een polder, het natuurgebied "Het Bossche Broek", nog direct aan de zuidelijke stadswal. Aan de stadswallen wordt momenteel gewerkt om die volledig in de oorspronkelijke zichtbare staat terug te krijgen. De stad werd hiervoor verkozen tot Europese vestingstad van het jaar 2004

Het Raadhuis
Een van de markantste gebouwen in Vught is het raadhuis. In 1901 liet de bankier Herman van Rijckevorsel de "Villa Leeuwenstein" bouwen. In 1935 ging de villa over naar de gemeente. De restauratie en een belangrijk deel van de inrichting is geschonken door de Vughtse ereburger Willem van Beuningen. Na een stijlvolle verbouwing door de bekende architect H.W. Valk sr. werd het raadhuis op 8 juni 1937 feestelijk in gebruik genomen.

Wandel ze.

Startpunt

  • Vught: Parkeerplaats Loonsebaan

POI's

  • Bossche Broek N51.6778 E5.3034
  • Fusilladeplaats N51.6605 E5.2641
  • Isabella kazerne N51.6748 E5.2893
  • Lunetten N51.6555 E5.2673
  • Restaurant N51.6853 E5.3081
  • Sint Jan N51.6872 E5.3081
  • Stadhuis N51.6561 E5.3017
  • Stadsmuur Den Bosch N51.6830 E5.2956
  • Start/Finish/Parkeerplaats N51.6596 E5.2770
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.