Landgoed De Baest-Haghorst

Korte beschrijving

Dit is een juweeltje om te lopen, vooral het landgoed Baest is in elk seizoen bijzonder.

Dit is zó mooi!  Hier zijn we al dikwijls geweest en elk jaargetijde is het weer betoverend. De kronkelende beek, de stralende beuken, de grootsheid van het landgoed. Maar ook de lange trek langs het kanaal biedt de mogelijk om eens lekker door te stappen en bij te praten. Haghorst, een mooie pauzeplaats. Goed en vriendelijke verzorgd. De bossen terug, met als slot weer het toetje: DAT PRACHTIGE LANDGOED.

Genieten!


Kenmerken
Startpunt: Middelbeers
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.488669 E5.265609
Afstanden: 19, 9 km
Type: Bos, Open, Rivier
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Halverwege
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling in het landgoed Beast-Haghorst bedraagt 18 kilometer die in elk seizoen bijzonder is.
Er is een verkorte versie van 9 km van deze wandeling beschikbaar.Langere beschrijving

GPSwalking.nlDit is een juweeltje om te lopen, vooral het landgoed Baest is in elk seizoen bijzonder. In de lente met de rododendrons en het frisse groen, in de zomer met de heerlijke beschutting van het bladerdak, in de herfst met alle kleurenpracht van de beuken en in de winter met het ijs en sneeuw op de ongerepte paden.

Daarna langs het Wilhelminakanaal met de mooie vergezichten naar Haghorst via het bos ten zuiden daarvan weer terug.

De wandeling start ten noorden van Oostelbeers. Parkeren voor de brug langs de hier gekanaliseerde Beerze. We gaan naar oost, de Franse baan op achter het bos linksom tot aan de rivier. De brug over en meteen rechtsaf. Aan het einde links.

GPSwalking.nlDeze weg vervolgen tot het einde. Daar rechts. Het pad volgen tot voor het bruggetje. Daar linksaf richting zuid. Op de splitsing bij de rododendrons links aanhouden en vervolgen tot aan de verharde weg. Rechtsaf.

Direct over het bruggetje rechts het bospad volgen. Al slingerend langs het kronkelend beekje gaan we het bruggetje aan de rechterkant voorbij en steken iets verder de rivier wel over.
 

Rechtdoor. Einde rechts. Tweede weg links en na de bocht weer links. Via de eerste rechts verlaten we het park en steken de verharde weg over.

De zandweg - dichtbegroeid en te nat, ga dan op de verharde weg naar de ophaalbrug en voor de brug links langs het kanaal verder - brengt je op de dijk langs het Wilhelminakanaal.

GPSwalking.nlVolg het kanaal naar links. Na ongeveer drie kilometer komen we bij de ophaalbrug en de sluis. Even kijken.

Vanaf de brug Haghorst in zien we links enkele uitspanningen voor enkele uitspattingen.Naar het zuiden toe verlaten we het dorp. Bij het bos naar links en meteen voor het opslagterrein naar rechts.

Door het bos gaand, steken we de Oirschotse dijk over. Na de lus van een paar kilometer door het bos gaan we via diezelfde dijk en de Achterste Heistraat, een trek van twee en een halve kilometer, naar het landgoed terug.

Op de vijfsprong scherp naar rechts. Eerste zandweg links. Meteen daarna rechts. Deze weg linksaanhoudend volgen tot aan de brug. Na de brug links en snel daarna rechts. Op verharde weg links. Einde weg rechts terug naar de parkeerplaats.

GPSwalking.nlLandgoed Baest
Daar waar de Groote en Kleine Beerze samenkomen, ligt een bijzonder natuurterrein: het landgoed Baest in Oostelbeers. Het landgoed stamt uit de vroege middeleeuwen en heeft als kern de nederzetting de Baester Hoeven. 

 

Landgoed Baest is zo'n 400 hectare groot, grotendeels bestaand uit bos, weiden en waterpartijen. De eigenaar Jan Hein van de Mortel beheert het landgoed op enthousiaste en deskundige wijze. De kern van het landgoed wordt gevormd door een Middeleeuwse nederzetting.

Naast het charmante hoofdhuis, in oorsprong 16e eeuws met nu een classicistische uitstraling, is een ander hoogtepunt de bijzondere historische tuin- en parkaanleg. De buitenplaats is als het mooiste landgoed van Brabant onderscheiden met de "Noord-Brabantse Monumentenprijs". De boerderij 'Eikehoef' is nu opengesteld voor bedrijfsdiners eventueel voorafgegaan door een vergadering, voor bedrijfspresentaties en voor huwelijksrecepties

GPSwalking.nlTussen 1317 en 1660 behoorde Baest tot de bezittingen van de abdij van Tongerlo. In 1773 kocht Johan van Bommel de Heerenhuysinge te Baest met gronden en twee hoeven. Een aantal jaren later werden er nog eens drie kapitale boerderijen, waaronder de Lindenhoef, bijgebouwd.

Zowel de Groote als de Kleine Beerze hebben op het landgoed Baest nog hun oorspronkelijke loop. In 1928 zorgde de aanleg van het Wilhelminakanaal voor een afscheiding van het noordelijk deel van het landgoed. In die tijd was het waterschap bezig met plannen om het waterdoorlatend vermogen van de Beerze te vergroten.

De eigenaar vreesde aantasting van het karakter van het landgoed en wilde geen gekanaliseerde Beerze door zijn landgoed. Uiteindelijk werd gekozen voor de aanleg van een omleidingskanaal, zodat de kronkelende Beerze kon blijven stromen. Via een duiker onder het Wilhelminakanaal vervolgt de Beerze zijn weg naar het noorden.

GPSwalking.nlWilhelminakanaal
Het Wilhelminakanaal is een water in Noord-Brabant. Het loopt van de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang. Het kanaal is bevaarbaar voor schepen tot 500 ton. Gemiddeld is het 2,30 meter diep (ondiepste punt: 1,90 meter) en 25 tot 30 meter breed.

De eerste plannen voor een kanaal dat Tilburg en Eindhoven met de Maas verbindt, dateren uit 1794, maar het duurde tot 1910 tot werd begonnen met het graven.

Op 16 september 1916 meerde het eerste schip in Tilburg aan maar het duurde tot 1923 voordat het kanaal voltooid werd.

Op 4 april van dat jaar werd het officieel geopend. Door de opkomst van het vrachtverkeer was de waterverbinding haast overbodig geraakt.


We komen nu in Haghorst waar we even pauzeren. Met onze dank aan Partycentrum Den Horst, die deze wandeling heeft geadopteerd.

Pauze Partycentrum Den Horst N51 29.834 E5 12.404 www.denhorst.nlOPENINGSTIJDEN: 
voor actuele openingstijden zie website.
Zomerperiode: Vanaf 10:00 uur. Woensdag gesloten
Winterperiode: Vanaf 12:00 uur. Woensdag gesloten


Haghorst
Haghorst is een dorp met 900 inwoners. Haghorst is een ontginningsdorp, gelegen aan het Wilhelminakanaal en vormt een van de kernen van de gemeente Hilvarenbeek.
Een ontginningsdorp is een nederzettingsvorm, aan het eind van de 19e of de 20e eeuw ontstaan na de ontginning van woeste gronden als heide, bos en beeklanden. Bij dorpen ontstaan na de afgraving en ontginning van veengebieden spreekt men niet van een ontginningsdorp, maar van een veenkolonie.

POI's

 • De Baest N51.4930 E5.2557
 • Groote Beek N51.4812 E5.2492
 • Het stuk N51.4796 E5.2051
 • Kleine Beek N51.4906 E5.2591
 • Restaurant Den Horst/Haghorst/Alternatieve Start N51.4972 E5.2067
 • Start/Finish/Parkeerplaats N51.4886 E5.2656
 • Wilhelminakanaal N51.4984 E5.2276
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.