De Rietveld-Ruijs route (terugweg)

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 31-03-2020

Geen rondwandeling, deze keer, maar twee 'rechte tracks' van 25 km. Dit is de terugweg.

Dit is een bijzondere wandeling in het kader van het RIETVELD-jaar. Gerrit Rietveld, die 50 jaar geleden is gestorven, heeft in deze omgeving vele van zijn ontwerpen nagelaten.

Ter herdenking maken we twee wandelingen, van 25 km, tussen Eindhoven CS (NS) en het busstation in Bergeijk. Het tweede deel bestaat uit de wandeling van het busstation in Bergeijk terug naar CS Eindhoven (NS). Zie ook de eerste deel (heenweg).

Beide wandelingen komen langs de Rietveldmonumenten, maar bieden elk veel meer doordat ze verschillend van route zijn en heel veel POI's (Points of Interest) passeren waar veel over te vertellen valt. Ook zijn verscheidene horecapunten opgenomen. Als u de gehele route van 50 km wilt lopen kunt u dat in etappes doen of u kunt een overnachting in Bergeijk regelen.

Deze wandelingen zijn ook uitgezet in samenwerking met de Lokaal Toeristische Adviesraad van Waalre. Met onze speciale dank aan Wil, die me vol enthousiasme de POI's heeft aangewezen.


Kenmerken
Startpunt: Bergeijk
Startlocatie: Noord-Brabant , Nederland
Coördinaten N51.322534 E5.357728
Afstanden: 25 km
Type: Beek, Bos, Cultuur, Dorp, Open, Visvijver
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet bekend
Honden: Gedeeltelijk aangelijnd
Horeca: Bij start en onderweg
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 25 km bij tussen Bergeijk en Eindhoven.
Lengte: 25 km, enkel van Bergeijk naar Eindhoven NS station.

De weg bestaat zowel uit zandpaden en zandwegen, als uit verharde fietspaden, straten en wegen.

Onderweg is voldoende horecagelegenheid, en bestaat de mogelijkheid om te overnachten voor de terugweg.

Het is niet aan te bevelen om de route in tegengestelde richting te lopen. Zie daarvoor onze wandeling De Rietveld-Ruys route (heenweg) Eindhoven NS naar Bergeijk.

Van deze wandeling is zowel een Track als een WPT-Route beschikbaar.



Langere beschrijving

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWe vertrekken bij de VVV of op het Hofplein bij de kerk in Bergeijk, gaan langs de Rietveld bushalte en Mien Ruys parkje naar De Ploeg.

VVV Bergeijk 
Bergeijk is niet alleen een Rietveld dorp, maar er is meer te zien. Het marktplein, 't Hof is de kern van het dorp, waar cafés, restaurant, de kerk en de kiosk te vinden zijn. De kerk van Sint-Petrus' Banden of Hofkerk is een kruiskerk, gotisch, zonder toren, maar wel met een klein kruistorentje en een klokkenstoel, of luidstoel, uniek voor Brabant.

De kerktoren is in 1650 omgevallen en nooit meer herbouwd. Het priesterkoor is uit 1422. Opvallend is dat de ramen op het zuiden hoger zijn, dan die aan de noordzijde. In de kerk staan enkele beelden uit 1480 (apostelbeeld) en 1490 Sint Lucia en Sint Jan. Biechtstoel en communiebank zijn uit de 18e eeuw en het orgel van Michaël Maarschalkerweerd is uit 1902.

Van 1648 tot 1798 werd de kerk gebruikt voor protestantse diensten. In 1798 moesten de protestanten van Lodewijk Napoleon de kerk teruggeven aan de katholieken en kregen ze een eigen nieuwe protestantse kerk, die later de napoleonskerk werd genoemd. Na de 2e Wereldoorlog werd aan den Elzenhof een nieuwe grotere kerk gebouwd, waardoor de hofkerk leeg kwam te staan van 1965 tot midden jaren '90. Want door de afname van het aantal katholieke kerkgangers is die nieuwe kerk inmiddels, op de toren na, afgebroken en is de oude Hofkerk weer in gebruik genomen.

De klokkenstoel met eikenhouten constructie, lage stenen muurtjes en houten planken en leien dak werd in 1669 gebouwd nadat de toren was ingestort. In de klokkenstoel hangt een klok van Jacobus van Helmond uit 1367.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSBergeijk
Uit oudheidkundig bodemonderzoek blijkt dat er al in het stenen tijdperk in dit gebied sprake is van bewoning. In Bergeijk ligt een grafheuvel uit de bronstijd (ongeveer 1350 voor Chr.). De naam Bergeijk komt voor het eerst op schrift voor in 1137.

Bergeijk kwam in de 13de eeuw onder de invloed van de Hertogen van Brabant. De macht van de lokale grootgrondbezitters en de kerken van Luik en Thorn, nam af. In 1331 gaf Hertog Jan III van Brabant een deel van de heide aan de inwoners van Bergeijk en Westerhoven voor het vee en het steken van turf. Keizer Karel V bevestigde dit recht in 1544. Tot eind 18de eeuw werd de heide door de boeren gebruikt.

Van Karel de Stoute kreeg Bergeijk in 1468 het recht om zich met wallen en poorten te beschermen. Bestuurlijk hoorden Bergeijk, Westerhoven en Riethoven tot 1468 tot de schepenbank van Eersel. De schepenen werden benoemd door de Hertog van Brabant.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSIn 1468 kreeg Bergeijk van Karel de Stoute niet alleen het recht om zich met wallen en poorten te beschermen, maar ook een eigen schepenbank met vrijheidsrechten voor Bergeijk, Westerhoven, Riethoven, Borkel en Schaft en, tijdeljk, Dommelen. Luyksgestel behoorde tot het Prins-bisdom Luik en kwam pas in 1818 na een ruil met Lommel bij Noord-Brabant.

De economie in dit gebied draaide naast landbouw ook om een volkje van handelaren, de Teuten. Vanaf de 17e tot begin 20e eeuw trokken Teuten als rondreizende handelaren naar Duitsland, Denemarken en Frankrijk om koperen ketels, textiel en zaad te verkopen. Ook handelden ze in haarvlechten van boerendochters. Die werden in de pruikentijd van Lodewijk XIV aan pruikenmakers verhandeld.

In 1917 hadden deze haarteuten nog handelshuizen in New York. De Teuten brachten veel welvaart in deze dorpen, hetgeen te zien is aan de vele kapellen en hun grote woonhuizen, bijvoorbeeld achter de protestantse kerk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRIETVELD BUSHALTE Bergeijk 
De bushalte die ontworpen is door Gerrit Rietveld kent enkele bijzondere kenmerken. Men kan altijd beschut tegen weer en wind zitten en is gebouwd in standaardmaten, waardoor de constructie en bouw eenvoudig en goedkoop is. De kleurige materialen verhogen de kosten dan weer.

RIETVELD KLOK / MIEN RUYS PARKJE 
De klok aan de overzijde van de bushalte bij de toegangsweg naar De Ploeg staat in het parkje, ontworpen door Mien Ruys. De eenvoud van de klok is ook terug te vinden in de rechte structuren van de tuin. Na 50 jaar trekt deze eenvoud nog een bewonderenswaardige aandacht.

RIETVELD DE PLOEG / MIEN RUYS PARK 
In Bergeijk werd in 1923 een weverij gestart, Weverij de Ploeg, waar men startte met de productie van handdoeken en later decoratieve stoffen, vooral gordijn- en meubelstoffen, die als Ploegstoffen bekend werden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe fabriek, die door Gerrit Rietveld werd ontworpen is in 1958 in gebruik genomen. Het gebouw heeft gebogen sheddaken. Rond het gebouw is de tuin ontworpen door Mien Ruys. En nog steeds zien we vele bijzondere bomen en planten, die het park een bijzondere sfeer geven. Gelukkig is die sfeer nog behouden.

Na een periode van neergang, waarin de fabriek steeds bedrijfsmatiger en zakelijker ging functioneren, werd Weverij de Ploeg in 2007 gesloten. De aandelen werden uiteindelijk overgenomen door Hunter Douglas en de productie is overgebracht naar Gerns & Gahler in Duitsland. De Ploeg is nu een merk onder Artex.

Het fabrieksgebouw en de bijbehorende tuin blijven behouden. Het gebouw is verkocht aan de Eindhovense woningcorporatie Wooninc. In februari 2008 werd het aangewezen als Rijksmonument.

Hierna verlaten we Bergeijk richting Westerhoven. Klein, maar met enkele markante items, die het plaatsje alom bekendheid hebben gegeven.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWesterhoven Milennium Monument 
In verband met de eeuwwisseling is in 2000 tussen de pastorie en de kerk een bijzonder monument geplaatst, ontworpen door de Westerhovense Addy van Mierlo. De bevolkingsopbouw van Westerhoven tijdens het millenniumjaar 2000 staat er gebeiteld in steen weergegeven

Westerhoven Kerk 
De eerste stenen kerk te Westerhoven, tegenwoordig te situeren aan de zuidkant van de nieuwe provinciale weg, moet rond 1250 gebouwd zijn. Deze deed aanvankelijk dienst als kapel van de parochie Bergeijk.

In 1444 werd Westerhoven tot parochiekerk verheven ('quarta capella'), waarbij de gehuchten Dommelen en Borkel in kerkrechtelijk opzicht aan de nieuwe parochie Westerhoven werden toegevoegd. De parochiekerk was toegewijd aan Servatius. In bestuurlijk opzicht behoorde het dorp tot 1810 tot Bergeijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Vrede van Munster had voor Westerhoven tot gevolg dat hun parochiekerk werd onttrokken aan de katholieke eredienst. Na de inval van de Fransen in 1672 werd er echter een schuurkerk gebouwd die in 1734 werd vervangen door een onopvallende stenen kerk.

Een schets van Verhees wijst uit dat in 1798 van de oude parochiekerk nog slechts de muren en de middenbeuk restten.

Toen de katholieken van Westerhoven op 4 oktober 1798 hun kerk terugkregen, was deze een ruïne. In 1820 werd de kerk afgebroken; de nog bruikbare stenen werden voor de bouw van een nieuwe parochiekerk benut, die in de dorpskern werd opgetrokken, op het terrein waar zich nu gedeeltelijk het oude kerkhof bevindt.

In 1885 kwam de huidige neogotische parochiekerk gereed onder leiding van architect H.J. van Tulder. Op 20 september 1886 werd de kerk ingewijd door A. Godschalk, bisschop van 's-Hertogenbosch.


Even Pauze?

Café het Centrum 


De Doelen VVV-Info 
Ook hier kunnen we pauzeren en VVV informatie over Westerhoven krijgen. 
Aan de oevers van enkele grote meren, die ooit ontstaan zijn door zandafgraving, ligt het bekende bungalowpark “de Kempervennen. - Het is vooral Dr. L.van Egeraat, bekend van de eerste toeristische TV programma's uit de jaren '60, die deze vorm van massarecreatie en natuurbeleving heeft voorgesteld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDankzij de eerste klas verblijfsaccommodatie van dit park van Center Parcs, vinden jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland hun weg naar Westerhoven. Een Eldorado voor wandelaars, ook met GPS. Zie onze andere wandelingen in dit gebied. Zij kunnen er genieten van de ruimte, het water en de rust die er in overvloed te vinden is.

Bij het park 'de Kempervennen' is in de jaren negentig een geheel nieuwe accommodatie verrezen t.w. Montana Snowcenter. Hier kunt u het gehele jaar door in een overdekte hal snowboarden op echte sneeuw.

Ook kent men Westerhoven van het Eurocircuit, geen monetair fonds, maar een besloten rallycross terrein, op TV ooit bekend werd vanwege de races met een caravan en het achteruit rijden met DAF variomatic aangedreven auto's, die even hard achteruit als vooruit kunnen. Spectakel.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTen zuiden van Westerhoven ligt bij een zeer oude put -  waar het water altijd hoger staat dan in de nabij gelegen rivier de Keersop - een kapel van Sint Valentinus. Op Valentijnsdag wordt er een lichtprocessie gehouden.

Na Westerhoven gaan we door de bossen en het mooie landschap richting Keersop, bij Dommelen (inderdaad van Dommelsch Bier).

Dennenbossen 
De meeste bossen in De Kempen zijn dennenbossen, aangeplant om stuthout te leveren voor de mijnen in Limburg. Voor elke 10cm mijngang had men een boom nodig. De den gaf de mijnwerkers ook een veilig gevoel, want onder druk gaat het hout kraken en geeft zo een waarschuwing tegen instortingsgevaar.

De dennen staan in het bos dicht opeen, zodat ze met elkaar concurreren naar het licht en zo lange rechte stammen maken met de kroon in top. Tegenwoordig worden de bossen uitgedund om meer licht te creëren voor de onderbegroeiing.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKeersop Watermolen 
Bij het gehucht Keersop stond vroeger een watermolen, de Keersoppermolen genaamd. Nu zien we alleen nog de stuw. Met de vispassage hoopt men het aantal palingen in de rivier te verhogen. Daarna komen we langs Dommelen, waar het bekende Brabantse Dommelsch Bier wordt gebrouwen.

Dommel 
De Dommel ontspringt bij Peer op de Donderslagsche Heide net over de grens in België, stroomt vlakbij ons land binnen en verenigt zich in  Den Bosch met de Aa tot de Dieze, en tenslotte in de Maas.

Van bron tot monding bedraagt de lengte 95 km (waarvan 85 km in Nederland) en het verhang is 35 m. Vele beken monden er in uit, zoals Kleine Dommel of Rul, Tongelreep, Keersop en Essche Stroom, zodat het stroomgebied een groot deel van Midden- en Oost-Brabant beslaat.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Dommel is een zogenaamde traagstromende laaglandbeek. Door het geringe reliëf is de stroomsnelheid lager dan 0,5 m per seconde - twee dagen van bron tot monding.

Sinds 1863 beheert het waterschap De Dommel dit stroomgebied, dat jaarlijks 420 miljoen m3 regenwater en 90 m3 afvalwater van bevolking en industrie afvoert naar de Maas.

Voormalig Kasteel
Deze deels omgrachte boerderij 'Het Kasteel', bevindt zich op de plaats waar ooit het kasteel heeft gestaan. Op het kasteel woonden vanaf 1267, Hendrik van Waderloo, ridder, tot 1824 Etienne Jean de Court Onderwater, heer van Valkenswaard, Waalre ruim 25 heren en Vrouwen van Waalre Valekneswaard en Aalst.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHet kasteel werd in 1824 verkocht, waarna alleen nog enkele jachtrechten overbleven In 1867 werd het gesloopt, waarmee een einde kwam aan de eeuwenlange geschiedenis van de heerlijkheid.

Vroeger lag hier ook de Loondermolen, een watermolen op de Dommel.

Nu we toch aandacht aan de historie geven, gaan we even door naar de Middeleeuwse plaatse Loon en de Oude Toren in Waalre.

Historisch Loon
Deze door de eeuwen heen gaaf bewaard gebleven nederzetting is in 1971 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Loon is een rustiek buurtschap. Het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan. De wegen en fraaie Kempische boerderijen liggen rondom een driehoekige ruimte, die "plaatse" wordt genoemd. Hier werd vroeger het vee tot kudden geformeerd voor het naar de graasgronden gedreven werd. Zoals vroeger staan er ook nu eiken.


Even Pauze?

Rest Oude Toren


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOude Toren
De oude Willibrorduskerk. Waalre duikt begin achtste eeuw voor het eerst op in de Brabantse geschiedenis. Uit een oud document blijkt, dat de Frankische edelman Aengibald in het jaar 703 een uitgestrekt domein schonk aan geloofsverkondiger Willibrord. Dit gebied omvatte naast Waetriloe (Walradoch, Waderlo, Waalre) ook de latere gemeenten Valkenswaard en Aalst.

In Waalre liet Willibrord een eenvoudig houten kerkje bouwen, dat in de twaalfde eeuw werd vervangen door een romaans bedehuis. Weer later werd het uitgebreid met een hogere gotische aanbouw met een toren in typisch-kempische gotiek.

Deze kerk werd in de jaren 1941-1942 grondig gerestaureerd. Het fraaie bouwwerk kreeg na de Tweede Wereldoorlog de bestemming van provinciaal herdenkingsmonument voor Brabants gesneuvelden. Het staat bekend als het Oude Willibrorduskerkje.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAntoon Coolen
Antoon Coolen woonde enige jaren in Waalre, waar hij in 1937 door architect H.W. Valk het huis De Kempen liet bouwen. In dit dorp maakte Coolen zich sterk voor behoud en restauratie van de oude dorpskerk. In 1929 schreef hij het werk Het donkere licht, dat handelt over de ontworsteling van de plattelandsbevolking aan de armoe en primitieve levensstijl door de opkomst van de industrialisering.

Woldere, noemen ze hier deze plaats. Die door de bossen heen overgaat in Aalst.

Waalre Plein
Omstreeks 712 spreekt Willibrord over Uaedritlaeum, en later sprak men over Waderlo, wat doorwaadbare plaats bij een bosje zou betekenen. Via Waderle werd dit Waalre. De Sint-Willibrorduskerk is een bakstenen gebouw uit 1925 ontworpen door Louis Kooken.

In deze kerk vindt de devotie plaats voor de Heilige Wilgefortis, ook Sinte-Ontcommer genaamd, een apocriefe heilige die werd aangeroepen bij 'kommer en kwel'. Een schilderij van de hand van Adriaan van Lelie (Tilburg 1755 - Amsterdam 1820) bevindt zich in de kerk. De devotie is terug te voeren tot 1590. Er werden grote feesten, processies en bedevaarten ter harer eer gehouden en er was ook een broederschap die de devotie onderhield. Dit alles is al sedert lange tijd verdwenen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRIETVELD HUIS
In Waalre staat aan de Blokvenlaan een huis dat in de jaren 50 is ontworpen door de beroemde ontwerper Gerrit Rietveld. Het is een van de weinige woningen van Rietveld in deze regio en de enige in Waalre.

De monumentencommissie heeft al eerder aangegeven het pand zo beeldbepalend te vinden dat het als monument moet worden beschouwd. In haar vergadering van 18 december 2006 heeft de monumentencommissie besloten de gemeente te verzoeken het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten.

De huidige eigenaren hebben echter begin januari een sloopvergunning aangevraagd. Zij willen de woning verkopen en verwachten een hogere opbrengst te kunnen krijgen als een nieuwe eigenaar het pand mag slopen en iets nieuws mag bouwen. Niet omdat het pand een bouwval is of niet meer bewoonbaar. Er is dus een sloopvergunning aangevraagd om een speculatieve reden. Gelukkig is het pand gered.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSKlimBim 
In speeltuin "De Klimbim" vinden kinderen zeker hun vertier. De speeltuin bestaat nu al meer dan 25 jaar. Al duizenden kinderen hebben met veel plezier in "De Klimbim" gespeeld.

Hoge Duin 
Dit bijzondere duin ligt in een wijk van Waalre waar vele bijzondere woonhuizen zijn gebouwd. Deze wijk wordt dan ook wel het Wassenaar van het zuiden genoemd.

Even door de bebouwing en de drukte.

Aalst/Waalre Winkelcentrum  
Het beeld van de thuiswever op de Markt in Aalst-Waalre.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRest De Gouverneur 
De Gouverneur is een klasse restaurant dat gevestigd is in het voormalige gemeentehuis van Aalst.

Rest Leemer Hoef 
De Leemerhoef werd gebouwd rond 1835 door Jhr. Mr. Michael Alexander Joseph Van Der Beken Pasteel, Heer van Aalst. Hij liet de boerderij bouwen op een plaats waar eerder leemputten werden gegraven waarvan, langs de rijksweg naar Aalst, stenen werden gebakken. Vandaar de naam De Leemerhoef.

Onder de drukke snelweg door naar de stad. Eindhoven, met de beste sportvoorzieningen die men kent. Vooral buitenlanders prijzen Eindhoven omdat men er nagenoeg elke sport die er ook maar bestaat, kan beoefenen. Hier liggen de voorzieningen voor golf en midgetgolf, hockey, voetbal, softbal en baseball, paardrijden, zwemmen, schaatsen, en wandelen, natuurlijk.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEVV Stadion JanLouwers 
De thuisbasis van EVV FC Eindhoven. In 1934 zijn hier voor het eerst sportvelden aangelegd, die uiteindelijk leiden tot het naar Jan Louwers genoemde stadion met 5000 zitplaatsen.

Noud van Melis, Frans Tabak en Dick Snoek zijn de van deze club afkomstige internationals. Jan Louwers speelde de sterren van de hemel toen Eindhoven kampioen werd in 1954. Hij speelde later ook drie jaar voor PSV, waarmee hij in 1963 landskampioen werd. Hierna vertrekt Louwers naar Roda JC. In 1967 stopte Louwers met voetballen en ging het zakenleven in, in de horeca en een succesvolle groothandel. In 1997 werd het stadion van FC Eindhoven omgedoopt in het Jan Louwers Stadion.

Nationaal Zwemcentrum Tongelreep 
Met een 10-baans 50 meterbad, een 8-baans 25 meter springbassin en 3000 zitplaatsen een uniek centrum in Nederland. Voorzien van modernste onderwatercamera's voor trainingsdoeleinden. Het hele centrum Tongelreep bevat 12.500 m3 water.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSWaterbollen BrabantWater 
De bekende bollen van de architect Quist aan de Antoon Coolenlaan functioneren als een watertoren en regelen dus mede de waterdruk. De hogedrukpompen pompen het water in de leidingen en zorgen ervoor dat het water uit de kraan de juiste druk heeft. De bollen vangen de extra vraag tijdens de piekmomenten op.

Op een normale dag vindt de grootste piek in de ochtend plaats als we met z'n allen gaan douchen. In lange droge perioden vallen de piekmomenten 's avonds. Op de meeste plaatsen in Noord-Brabant zijn geen watertorens meer. Bijna overal zorgen alleen de pompen voor de juiste waterdruk.

Zwemparadijs Tongelreep 
Subtropisch golfslagbad, turbotol, spectaculaire waterattracties, turkse stoombaden, kinderbadjes, wirlpools, en adembenemende suisbuis. Waterpret dus. Goed voor 800 000 bezoekers per jaar.

Klimopboom 
Midden in de wei staat hier een hele interessante boom. Het is een boom, die helemaal overwoekerd is door een klimop. Kijk eens hoe mooi de stam geworden is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTongelreep
De Tongelreep ontspringt in België. Zowel de Dommel als de Tongelreep zijn zogenaamde laaglandbeken. Een laaglandbeek is een beek die door vlak land loopt. De tegenhanger van de laaglandbeek is de bergbeek die veel sneller stroomt door het grotere verval.

Zandvang 
De zandvang is een bewust aangelegde verbreding in de Tongelreep en is bedoeld om de stroomsnelheid van de rivier te laten afnemen, waardoor zwevende deeltjes (zand) bezinken voordat ze de stad bereiken. Hiermee voorkomt men dat de beek midden in de stad dichtslibt.

In 2005 is de zandvang, die bijna helemaal verland was, afgegraven, zodat deze zijn functie weer terugkreeg. Het is ook mogelijk om een zandvang in verticale richting aan te leggen. Het water vertraagt dan in een diepe smalle bezinkbak.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSHistorisch Openlucht Museum Eindhoven  
Het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven bestaat uit het prehistorische dorpje Eversham en het middeleeuwse stadje Endehoven.

Beiden zijn gebouwd naar voorbeeld van archeologische vondsten in de regio. Bezoekers beleven in het museum het leven van onze verre voorouders! Een bezoekje meer dan waard.

Dan, na de Ring gaan we door het park naar het centrum van de stad.

Stadswandelpark Eindhoven 
Dit prachtige park kent niet alleen een grote variatie aan bomen en planten, maar is ook een rustig wandelgebied met vele beelden en kunstwerken. De VVV heeft er een speciaal informatieboekje over uitgegeven.

Zwemster van Nick Jonk 
Deze zwemster uit 1978, kompleet met opspattend water is van Nic Jonk, bekend om de fraaie rond gestileerde vrouwenfiguur, gegoten in brons.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSAF Philips Sterrenwacht 
De sterrenkundevereniging is in 1935 opgericht en in 1936 al is de eerste steen van deze sterrenwacht gelegd door prins Bernhard. Het observatorium is ontworpen door L.C. Kalff en is nu een rijksmonument.

Radio Monument van Albert Termote 
In 1927 vond vanuit Eindhoven de eerste radioverbinding met Nederlands Indië plaats. Naar aanleiding daarvan werd dit beeld ontworpen door kunstenaar Albert Termote en samen met architect Dirk Roosenburg, bouwer van vele Philipsgebouwen, gebouwd. Het beeld werd in 1936 door prinses Juliana onthuld.

Wim van Doorne Muziekkiosk 
De muziek kiosk is vernoemd naar Wim van Doorne, samen met Huub de grondlegger van DAF, van Doornes Automobiel Fabrieken. De plaquette met de beeltenis van Wim van Doorne is in 1990 door Jos Reniers gecreëerd.


Even Pauze?

Restaurant Stadspaviljoen


Kijk ook nog even naar de Stadsschouwburg, dat na de vernieuwing in 2006 Het Parktheater is gaan heten. Langs enkele statige huizen gaan we langs de Dommel naar het centrum. Daar slingeren we verder langs enkele boeiende en markante punten.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSRIETVELD BUSHALTE Eindhoven 
De door Rietveld ontworpen Bushalte is wel heel markant in beeld gebracht.

Van Abbe Museum 
Het museum werd gesticht door sigarenfabrikant Henri Jacob van Abbe , die zijn Amsterdamse afkomst nooit verloochende. De opmars van de Karel I-sigaren werd geleid vanuit een in de hoofdstedelijke kleuren geschilderd kantoor.

Op zaterdag 18 april 1936 werd op de voorpagina van het Eindhovensch Dagblad verslag gedaan van de opening die dag van het Stedelijk Van Abbe-Museum. Dat de schenker van het museum de Eindhovense sigarenfabrikant Henri van Abbe was, zal niemand zijn ontgaan. Rechts onderaan de voorpagina van de krant stond een advertentie voor zijn sigarenmerk: 'Er is maar één Karel I'.

Nu zien we er Picasso, Chagall, Kandinsky, El Lissitzky, Theo van Doesburg, Mondriaan en Appel. Onlangs heeft een uitbreiding en verbouwing door Abel Cahen plaatsgevonden achter het oude gebouw van A.J. Kropholler. De uitbreiding is duidelijk te herkennen aan de 26 m hoge grijze toren van vijf verdiepingen bekleed met grijze leisteen en de verbrede Dommel, zodat er een binnenwater gecreëerd is.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDAF Museum 
Het DAF museum laat de DAF vrachtwagens en personenwagens zien door de jaren heen. Naast de DAF 33 Variomatic met het pientere pookje, zie je ook de vrachtwagens van transportwagens tot militaire voertuigen, van opleggers en brandweerauto's tot de Parijs-Dakar rally auto's van Jan de Rooy.

Oude Haven 
Het Eindhovens Kanaal is de verbinding tussen Eindhoven en de Zuid-Willemsvaart. Het werd gegraven tussen 1843 en 1846 in opdracht van de stad Eindhoven. Het kanaal is bijna 14km lang en werd gebruikt voor de aanvoer van machines, steenkool, wol en hout voor de lucifers en sigarenkistjes. Het kanaal wordt sinds 1971 niet meer bevaren en is nu een rustig natuurgebied. De hefbrug is een industrieel monument.

Dan door een beetje het oudste deel van Eindhoven. Uiteindelijk komen we uit bij het Station.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSPaterskerk en klooster 
In 1420 schenkt Jan van Schoonvorst, Heer van Eindhoven zijn "oude" kasteel "Die Haghe" buiten de stadswallen aan de kanunniken van St. Augustinus ten behoeve van de stichting van klooster Mariënhage, gelegen naast de huidige Paterskerk.

In 1542 betaalt het Klooster brandschatting aan Maarten van Rossem om plundering te voorkomen. Tijdens de 80-jarige oorlog heeft Eindhoven het zwaar te verduren, de vestingstad wisselt meermalen van 'eigenaar' en in 1581 steken terugtrekkende Staatse troepen het klooster in brand.

Er wordt een noodkerk gebouwd, die tot eind 1800 dienst deed. In 1898 was de nieuwe kerk klaar als Heilig Hart kerk, in de volksmond de Paterskerk. Boven op de toren staat een verguld Heilig Hartbeeld van Jean Geelen. Het is 4 m hoog, gemaakt van hout en koper en weegt 800 kg.

Villa Ravensdonck 
In 1830 gebouwd door P.van Driel. Onder de villa liggen nog de fundamenten van het kasteel dat in 1420 door de Heer van Eindhoven, Jan van Schoonvorst was gebouwd en in 1676 weer werd gesloopt. Arts van den Acker gaf dit huis de naam Villa Ravensdonck. Hierachter lag vanaf 1843 door RK zusters gerunde Binnenziekenhuis, dat na 130 jaar uit de voegen groeide en verhuisde naar het Catharina-ziekenhuis in stadsdeel Woensel. Nu zien we er het.

VVV Eindhoven 
Voor meer informatie. Eindhoven is ontstaan tussen de Dommel en de Gender, daar waar de grond wat hoger en droger lag. In 1232 verleende graaf Hendrik I van Brabant stadsrechten. Ook kreeg Eindhoven een omwalling, die in 1583 werd afgebroken. Na 1648 groeide dit gebied nauwelijks en werd de arme bevolking amper de vrijheid gegund om zich te ontplooien en bleef het het arme katholieke zuiden op onvruchtbare zandgronden.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEchter tijdens de industriële ontwikkeling groeiden de kansen en werden hier vele fabrieken gevestigd die sigaren, lucifers, textiel, gloeilampen en later auto's produceerden. Als kleine stad wist Eindhoven zich in dat industriële tijdperk uit te breiden met de gemeenten Woensel, Strijp, Gestel, Stratum en Tongelre.

Nu wonen er meer dan 200 000 inwoners. In 2005 gaven bijna 10 000 bedrijven in de regio werk aan bijna 150 000 mensen. Nu is het een centrum voor ontwerp en hoogwaardige technologie met de Technische Universiteit Eindhoven, de vestigingen van Fontys Hogescholen en de Design Academy en de High Tech Campus en TNO automotive. Van al het geld dat in Nederland besteed wordt aan R&D gaat 30% naar Eindhoven en omgeving.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSEindhoven NS Station 
Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1956 naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast en vertoont gelijkenissen met een Philips radio uit die tijd. En heeft natuurlijk een directe link met de Philips geschiedenis.

Anton Philips
Vader Frederik Philips startte met zoon Gerard in 1891 in Eindhoven een gloeilampenfabriekje. Vier jaar later kwam zijn broer Anton bij het bedrijf. En hij was de commerciëe man die het bedrijf groot maakte.

We hopen dat je heerlijk genoten hebt van deze 50 km door natuur, historie en cultuur.

Startpunt 

  • A511 25km Bergeijk    N19.349 E5 21.461 richting oost 070°

Geraadpleegde websites:

POI's:

  • VVV Bergeijk Bergeijk
  • RIETVELD BUSHALTE Bergeijk
  • RIETVELD KLOK / MIEN RUYS
  • PARKJE RIETVELD DE PLOEG / MIEN RUYS PARK
  • Westerhoven Milennium Monument
  • Westerhoven Kerk
  • Café tCentrum
  • De Doelen VVV-Info 
  • Dennenbossen
  • Keersop
  • Watermolen Dommel
  • oormalig Kasteel
  • Historisch Loon
  • Rest Oude Toren
  • Oude Toren
  • Antoon Coolen
  • Waalre Plein
  • RIETVELD HUIS
  • KlimBim
  • Hoge Duin
  • Aalst/Waalre
  • Winkelcentrum
  • Rest De Gouverneur
  • Rest Leemer Hoef
  • EVV Stadion
  • JanLouwers
  • Nationaal Zwemcentrum Tongelreep
  • Waterbollen BrabantWater
  • Zwemparadijs Tongelreep
  • Klimopboom
  • Tongelreep
  • Zandvang
  • Historisch Openlucht Museum Eindhoven
  • Stadswandelpark Eindhoven
  • Zwemster van Nick Jonk
  • AF Philips Sterrenwacht
  • Radio Monument van Albert Termote
  • Wim van Doorne Muziekkiosk
  • Restaurant Stadspaviljoen
  • RIETVELD BUSHALTE Eindhoven
  • Van Abbe
  • Museum DAF Museum
  • Oude Haven
  • Paterskerk en klooster
  • Villa Ravensdonck
  • VVV Eindhoven
  • Eindhoven NS Station
  • Anton Philips
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

  • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
  • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
  • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
  • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
  • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
  • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
  • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.