Diever Drents Friese Wold

Korte beschrijving

Laatst bijgewerkt op 31-03-2020

Even een weekendje weg om te wandelen in Friesland en Drenthe. Bij Diever ligt het Drents Friese Wold, een geweldig verrassend natuurgebied met zandduinen, heide, bos mooie vennen en uitkijktorens. Heerlijk om te wandelen en laat je verrassen door de vele bezienswaardigheden, monumenten, schapen en uitkijkpunten.

De wandeling zelf hebben we niet uitgebreid nagelopen, waardoor we weinig foto's hebben kunnen maken. Toch hopen we dat het geen bezwaar zal zijn om deze tocht te maken. En misschien? Misschien wilt u ons de gelopen Tracks toesturen en eventueel enkele mooie foto's? We zouden u zeer erkentelijk zijn. Deze plaatjes zijn overgenomen uit de site van Staats Bos Beheer.

De wandeling hebben we uitgezet tijdens een vakantie bij Recreatiecentra Nederland (RCN) - www.rcn.nl - die hier in Appelscha een vakantiepark "Roggeberg" bezitten. Het park bezit enkele GPS-en, waardoor het mogelijk is om tijdens een verblijf in een van de RCN-parken een GPS te lenen. Zo kunt je - tijdens een midweek of weekend - het gebruik van de GPS zelf uitproberen. Van harte aanbevolen. Heb je zelf een GPS, dan kun je hun wandeling uploaden. Heb je zelf een GPS, maar maak je geen gebruik van het park, dan kun je deze wandeling downloaden, waarbij we dan heel bewust het gedeelte over het park hebben weggelaten.

We hebben diverse wandelingen uitgezet in dit gebied. Een ervaren GPS-wandelaar zal vele varianten kunnen aanvullen of inkorten; er zijn vele mogelijkheden. Zowel voor parkeerplaatsen als combinaties van tracks. Maar wat je zeker niet mag missen zijn de stuivende zandduinen. Een prachtige natuur.


Kenmerken
Startpunt: Dieveren
Startlocatie: Drenthe , Nederland
Coƶrdinaten N52.863164 E6.319971
Afstanden: 16, 10, 10, 6 km
Type: Bos, Cultuur, Hei, Open, Ven
Begaanbaar: Doorgaans goed begaanbaar
Rolstoel: Niet toegankelijk
Honden: Aangelijnd
Horeca: Bij bezoekerscentrum
Gelopen op: 13-09-2010

Route informatie

Een GPS wandeling van 16 km bij Kalteren in het Drents Friese Wold.
Lengte: 16 km, in te korten tot 9 km of een zuidelijke lus vanuit Diemen of 10 km over de heide, te beginen bij de Schaapskooi of in Doldersum.
Daar start ook een extra rondje over het westelijke deel van de heide.
De weg bestaat uit goede zandpaden en zandwegen. Ze zijn goed begaanbaar, zelfs na flinke regen.
Onderweg is een beperkte horecagelegenheid in Doldersum of in Diemen.

De route kan in omgekeerde richting worden gevolgd.
Van deze wandeling is alleen een track beschikbaar.Langere beschrijving

We kregen de volgende melding op zondag 13 11 2011: deze wandeling proberen te lopen, echter grote delen van de track zijn afgesloten voor publiek. Doldersumseveld is een stilte en rustgebied voor dieren geworden.

Omdat Friesland voor ver weg ligt zijn we op zoek naar iemand die een nieuwe track kan uitzetten in dit gebied. Neem hiervoor even contact met ons op.


GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPS

We starten de hoofdwandeling bij het Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer SBB in Diever en gaan vandaar uit door de bossen van de Berkenheuvel richting Doldersum. Na 3,5 km komen we bij de het Onderduikershol.

Onderduikershol
Onder een zandduin op het landgoed Berkenheuvel ligt een oorlogsmonument. Deze stikdonkere ruimte is een tastbare herinnering.

De ruimte is gestut door balken en wanden van houten paaltjes. Het is de vierde versie van een schuilplaats uit de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het begin was een enkele ruimte, een hol uitgegraven door jonge knapen uit Diever die zich moesten verbergen voor de bezetter. Een van hen, Fokke Hessels, verzon de naam Wigwam, uit zijn Indianenverhalen. Het bleef echter een hol in de grond in een uitgestrekt bos.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSNaarmate de razzia's toenamen, werd de noodzaak om je te verstoppen groter. De goed gecamoufleerde schuilplaats werd nu continue gebruikt en verder vergroot tot 'onderduikershol'. Doktershulp en bevoorrading geschiedde door vrienden uit de omgeving.

Af en toe was de schuilplaats uitvalsbasis voor illegale acties tegen de bezetter. In 1944 werden er wekenlang twee neergeschoten Amerikaanse bommenwerperpiloten verborgen, tot ze door de ondergrondse veilig verder getransporteerd konden worden.

Door verraad werd op 22 november 1944 de schuilplaats door een Duits commando overvallen. Voor acht mensen betekende dit hun dood. De hulp aan onderduikers heeft zeker 16 000 joodse medeburgers het leven gered en zijn 300 000 arbeidskrachten onthouden aan dwangarbeid in Duitsland.

We komen uit het bos en genieten van het prachtige uitzicht. We gaan het Doldersummerveld op met enkele mooie kleine vennen en een - op enige afstand gelegen - Meeuwenplas. We gaan midden over de hei, en naar links passeren we de Vledder A.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSDe Vledder A
Het Aekinger Broek is een voormalig beekdal. De beek de Vledder A is gedeeltelijk verdroogd. Naaldbomen nemen namelijk veel water op. Ook is het grondwaterpeil lange tijd laag gehouden voor de landbouw. Nu probeert Staatsbosbeheer samen met Natuurmonumenten het dal weer nat te krijgen. Dat gebeurt door bomen weg te halen, sloten te dempen en de grondwaterstand te verhogen.

Met resultaat. Als er in het najaar veel regen valt, verandert het beekdal in een meertje. In het voorjaar schieten dan weer prachtige planten op, zoals oeverkruid en egelboterbloemveld geweest, waarvan de belangrijkste -ruim vijftig jaar later- bekend bleven.

Hierna gaan we naar links over de verharde weg naar een - ietwat van de hoofdweg af gelegen - oorlogsmonument op het Wapserveld.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSMonument Wapserveld
Hier zijn op 8 september 1944 zes jonge mannen door de Duitse besetter gedood. Een zevende slachtoffrer overleefde de schoten, maar bleef de rest van zijn leven invalide. De jongens behoorden tot een groep die uit het werkkamp in Vledder waren gevlucht. De Sicherheitsdienst vond de groep en doodde die terplekke op de heide.

In natuurgebied Hoekenbrink staat een monument ter nagedachtenis van een neergestort Canadees vliegtuig, waarbij zeven bemanningsleden omkwamen, die nu in Diever begraven liggen. En bij de Hoeve aan de Bosweg Diever-Wateren staat bij het fietspad nog een bescheiden monument ter herinnering aan een joods werkkamp.

We gaan verder naar de Schaapskooi en hopen de herder en de schapen tegen te komen.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSSchapen
Over de heide van het Doldersummer- en Wapserveld graast een kudde onder leiding van schaapherder Catrinus Homan. Hij stuurt de schapen naar die plekken waar de schapen het meest nodig zijn, b.v. gedeelten met veel gras. Hierdoor krijgen heideplanten weer ruimte.

De schapen zijn van het Schoonebeker ras. Dat zijn vrij grote, ongehoornde schapen die vanouds al op het Doldersummerveld liepen. Schoonebekers zijn zeldzame dieren die we in Drenthe als ras in stand houden. Ze stellen wat meer eisen aan hun voedsel, zodat we ze ook inzetten bij het beheer van de graslanden langs de Vledder Aa. Hier groeit sappig gras in overvloed.

De schapen helpen weer een handje bij het beheer van de heide in het Drents-Friese Wold, geheel in stijl met vroeger. Zo tot halverwege de vorige eeuw liepen overal in Drenthe en aangrenzend Friesland schaapskudden op de heide. De kudden hielden de heide vitaal en kort. De schapen zorgden niet alleen voor vlees en wol, maar vooral voor de broodnodige mest waarmee de vruchtbaarheid van de akkers op peil bleef.

GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSOok nu weer zorgen de schapen, samen met runderen die binnen het raster lopen, voor een vitale heide waar ruimte is voor tal van bijzondere planten en dieren.

Na de schaapskooi maken we een klein ommetje en kunnen eventueel naar Jachtlust in Doldersum voor een lunchpauze. Daarna kunnen door hei en vooral veel bos rechtstreeks terug naar Diemen. Als alternatief kunnen we nog een uitstapje maken nar de Uitkijktoren. Track A543 gaat langs deze toren rond over het westelijk deel van de heide.

Uitkijktoren Doldersummerveld
In het Doldersummerveld heeft de Stichting Het Drents Landschap eveneens een uitkijktoren geplaatst die een weids uitzicht biedt op het mooie heideveld aan uw voeten. De uitgestrektheid doet haast onnederlands aan.

Startpunt 

 • A540 Diever Infocenter Staatsbosbeheer      N52 51.794 E6 19.201 282°
 • A541 Diever Infocenter Staatsbosbeheer      N52 51.794 E6 19.201 282°
 • A542 Doldersum Schaapskooi of centrum      N52 53.646 E6 15.585 41°
 • A543 Doldersum Schaapskooi Uitkijktoren      N52 53.191 E6 14.754 47°

Geraadpleegde websites:

POI's:

 • Het Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer
 • Berkenheuvel
 • Het Schoonebeker heideschaap
 • Monument Wapserveld
 • Vledder Aa
 • Onderduikershol
 • Uitkijktoren
 • Doldersummerveld
Acties
Navigeer naar startlocatie Download (ZIP) Download (GPX) Bekijk kaart/tracks Bekijk de fotoserie Print wandeling tekst
Startlocatie

Reacties


Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Wel hebben we een aantal spelregels waar we u even op willen attenderen

 • Alle velden moeten verplicht worden ingevuld.
 • Uw reactie wordt pas na goedkeuring zichtbaar in de lijst ervaringen.
 • Uw e-mail adres niet wordt getoond op de site.
 • De webmaster behoudt zich het recht uw tekst aan te passen.
 • Het is niet toegestaan email-adressen, enige weblinks of schuttingtaal in de tekst op te nemen. Bij veelvuldig misbruik kan u de mogelijkheid van opslaan worden ontzegd.
 • Als u ons een link wilt doorsturen dan a.u.b. per email.
 • English texts will not be accepted. All input needs to be approved by the webmaster on forehand before be visible on this website. So save yourself the trouble.